Quantcast

Co nového přinese rok 2005?

| Tisk

Včera jsme Vám na serveru parabola.cz přinesli dvě malá ohlédnutí za uplynulým rokem 2004, která se týkala satelitního příjmu u nás a v zahraničí. Dnes se podíváme na některé očekávané události a novinky roku 2005.

HDTV
Jedním z důležitých mezníků roku 2005 bude další rozvoj HDTV vysílání v Evropě. Evropští diváci se prvního řádného televizního vysílání ve vysokém rozlišení dočkali v lednu loňského roku, kdy odstartoval na nejsledovanějším evropském satelitním systému Astra 19,2°E první evropský HDTV kanál pod názvem Euro 1080. Na podzim loňského roku byl kanál přejmenován na HD1 a zároveň začal nové materiály kódovat systémem Irdeto 2. Na podzim HD1 ještě stačil expandovat do zemí severní Evropy. Příležitostné volné vysílání v HDTV nabídla německá skupina ProSiebenSat1, provozovatel privátních kanálů SAT.1, PRO Sieben a Kabel 1.

Rok 2005 by měl být pro HDTV zlomový. Během jara chce operátor francouzské pay-tv TPS (Television par Satellite) uvést první kanály v HDTV. Bližší podrobnosti zatím nesdělil.

NA HDTV se připravuje i provozovatel německé platformy Premiere. Paket Premiere nabídne 3 HDTV kanály složené ze sportů, filmů a dokumentárních programů, které nabídne jak divákům kabelových sítí v Německu, tak i abonentům Premiere na satelitu Astra 19,2 stupňů východně.

Naopak zdrženlivě se k HDTV vysílání staví společnost BSkyB, provozovatel největší evropské platformy Sky Digital. Ta by měla divákům na britských ostrovech nabídnout první HDTV kanály až v průběhu příštího roku. Podrobnější informace zatím BSkyB nepublikovala. Dnes je ale jisté, že s dalším rozvojem platformy Sky Digital o nové programy v HDTV ale i v běžném standardu SDTV bude provozovatel potřebovat další transpondérovou kapacitu. Pokud bude rozvoj platformy Sky Digital pokračovat stejným tempem jako doposud, může se stát, že transpondérová kapacita na pozici 28,2/28,5°E již nebude postačovat.

SES ASTRA
SES Astra měla loni důvod k oslavě. V České republice získala dva nové klienty - hudební TV Óčko a parlamentní kanál 24CZ. Obě stanice zaznamenaly úspěch i u našich diváků, kteří se dočkali prvních nekódovaných programů z nejsledovanějšího evropského satelitního systému družic Astra na pozici 19,2 stupňů východně.

I letošní rok může být pro společnost SES Astra ale také i pro satelitní diváky zajímavý. O vysílání na Astře usilují další společnosti z České republiky a je jen otázkou času, kdy vám parabola.cz bude moci přinést další příznivou zprávu. V loňském roce redakce serveru parabola.cz rozdala několikrát kontakt na vídeňské zastoupení SES Astra pro střední a východní Evropu a je jasné, že volné vysílání prvních dvou kanálů na Astře získalo mimořádně příznivý ohlas u našich broadcasterů.

UPC DIRECT


Společnost UPC připravuje hned několik novinek. Jedno novoroční překvapení představila v ČR již včera - zvýšení cen za kabelovou televizi UPC a satelitní nabídku UPC Direct o výši inflace. Nakolik se nepopulární zdražení dotkne v počtu abonentů v České republice bude zřejmé až koncem letošního roku. Nutno připomenout, že společnost UPC v České republice nepřinesla satelitním divákům žádný nový televizní program. Situace by se měla letos podstatně zlepšit. Již 10.1.2005 odstartuje nový sportovní kanál Eurosport 2, který bude v první fázi vysílán s anglickým komentářem. Po vyhodnocení situace bude "dvojka" případně opatřena českým komentářem.

Dalším novým programem bude pro diváky v Česku i na Slovensku gastronomický kanál TV Paprika, který sice již v paketu UPC Direct vysílá ale program je zatím zařazen jen do maďarské nabídky UPC Direct. Program si může stát velmi oblíbený, neboť obdobný program se zatím na našem trhu nevysílá.

Z plánovaných novinek UPC Direct je to zatím všechno. Připomeňme, že stále probíhají jednání s HBO Česká republika o zařazení programů AXN a CineMax do kabelové a satelitní nabídky UPC. Na výsledek jednání si musíme ještě počkat. AXN již vysílá 15 měsíců, Cinemax by měl odstartovat v únoru letošního roku.

DVB-T
Těžko lze odhadnout, jak bude pokračovat kauza kolem startu a obsazení multiplexů digitální pozemní televize (DVB-T) v České republice. První licence by měla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) udělit do poloviny letošního roku. Znamená to, že prvních programů v DVB-T bychom se mohli dočkat koncem letošního, případně začátkem příštího roku. Rada eviduje přes 50 žádostí o digitální televizní licenci. Tendr na rozhlasové vysílání v DVB-T by měl proběhnout do půl roku od vyhlášení tendru na televizní licence.

redakce





Reklama




Vybrané články