Quantcast

Humax dodá HDTV receivery pro Premiere

| Tisk

logoHumax, korejský výrobce set top boxů a další zábavní elektroniky, dodá na trh nové receivery pro příjem HDTV (High Definition TV), televizních programů budoucnosti.

Nové set top boxy Humax pro příjem HDTV kanálů budou na bázi standardu MPEG-4. Vyplývá to z uzavřené smlouvy mezi Premiere a Humax. Přístroje budou také opatřeny certifikací "Geeignet für Premiere" (vhodné pro příjem programů paketu Premiere). Nové Humaxy pro HDTV se na německém trhu objeví v průběhu posledního čtvrtletí letošního roku.

Dodávka přijímačů pro HDTV má pro Premiere velký význam. Na listopad 2005 naplánoval provozovatel německé placené televize start tří HDTV kanálů, které nabídnou filmy, dokumentární pořady a sport. HDTV kanály se nebudou vysílat v doposud běžném standardu MPEG-2, nýbrž v MPEG-4, který lépe využije pronajatou transpondérovou kapacitu.

Nové HDTV boxy Humax budou schopné přijímat všechny stávající programy a služby Premiere včetně HDTV stanic. Výhodou přístrojů bude možnost přijímat jak programy v MPEG-4, tak i v MPEG-2. HDTV boxy Humax budou vybaven integrovaným modulem Nagravision. HDTV boxy od Humaxe, které ještě nemají přesné označení, budou mít i rodičovskou pojistku a také budou podporovat zvuk v Dolby Digital a Dolby Digital Plus, což ocení především zájemci o filmy s kvalitním doprovodem.

Humax dodá na trh nové LCD televizory, které budou vhodné pro příjem programů v HDTV. Modely LDE-26DTT, LDE-26TPVR a LDE-32TPVR by se měly na trhu objevit během druhého eventuálně třetího kvartálu letošního roku.

Vysílání v HDTV začíná být pro provozovatele placených kanálů atraktivním rozšířením doposud nabízených služeb. V letošním roce chce HDTV kanály nabídnout i francouzský operátor TPS (Television Par Satellite). V příštím roce hodlá HDTV kanály přenášet i BSkyB, operátor britské pay-tv Sky Digital a také veřejnoprávní BBC.



Stále častěji se nyní hovoří o MPEG-4. V letošním roce bude komerčně nasazen v Francii, kde se bude používat u placených programů digitální pozemní televize (DVB-T). Francie bude první zemí v Evropě, kde se v DVB-T použije MPEG-4. Na podzim příštího roku dojde k přechodu bezplatných kanálů v DVB-T z MPEG-2 na MPEG-4. Na tuto migraci se připravuje jak Canal Satellite, tak i TPS.

dle DF, Humax

redakce





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články