Quantcast

Česká televize spustí v květnu vysílání v 16:9

| Tisk

logoČeská televize (ČT) plánuje na květen letošního roku zahájit vysílání vybraných pořadů v širokoúhlém formátu 16:9. K tomuto kroku přistoupí (zatím) jen v distribuční platformě Czechlink na satelitu Eurobird-1 (28,5°E). Diváci, kteří přijímají analogové vysílání přes terestrické antény budou mít širokoúhlé pořady nadále ve formátu "letterbox", tj. s černými prohy nahoře a dole. Jediným rozdílem bude zmenšené logo v aktivní části obrazu.

Při příjmu programů z analogových vysílačů České televize se příjem nezmění ani majitelům televizorů 16:9. Obraz si sice budou moci výškově roztáhnout ale za cenu zhoršení kvality obrazu. Vysílání ČT ve formátu 16:9 bude v první fázi dostupné jen na satelitu, na terestrických vysílačích bude k dispozici až v rámci pravidelného vysílání digitální pozemní televize (DVB-T).

Ojedinělé vysílání České televize v 16:9 probíhá na speciálním testovacím kanále TEST 16:9 v rámci satelitní platformy Czechlink, na satelitu Eurobird-1, pozice 28,5 stupňů východně, na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Parametry kanálu: SID (service ID): 6, VPID (video PID) 165, APID (audio PID) 100. Kanál se až do února identifikoval jako ČT 16:9 a měl datový tok okolo 3,5 Mbit/s. Dne 1.2.2005 došlo k navýšení datového toku na 5,5 Mbit/s a změně identifikace kanálu na TEST 16:9. Signál testovacího kanálu je zakódován systémem Cryptoworks a je určen jen pro testovací účely ČT. Ani uživatelé dekódovacích karet Czech Link nemají přístup k tomuto kanálu.

Česká televize opět upevňuje pozici lídra v zavádění nových technologií a novinek. Nedávno si zapůjčila pro zpravodajství z Iráku satelitní videotelefon, který používají některé světové zpravodajské kanály dnes již poměrně běžně. Cena takového přístroje se pohybuje okolo 20 až 26 tisíci Euro (tj. okolo 600 až 800 tisíc korun). Minuta vysílání přes satelitní videotelefon vyjde na 1,50 USD, tj. na 35 korun. Je to podstatně méně než za tradiční satelitní a pozemní trasy. Česká televize bude i přes nepříznivou finanční situaci hledat prostředky na zakoupení přístroje, který se ukázal být velmi důležitým komunikačním prostředkem při vysílání zpravodajských vstupů ze zahraničí.



V následujících měsících chce Česká televize spustit nový program ČT3, který bude v první fázi šířen prostřednictvím kabelových sítí a satelitu. ČT3 bude zpravodajsko-publicistický kanál a je to jeden ze dvou nových programů ČT, která hodlá Česká televize spustit v rámci startu řádného vysílání digitální pozemní televize (DVB-T) v České republice.

dle ČT

redakce





Reklama




Vybrané články