Quantcast

Projekt Ds9

| Tisk

Když se před třemi lety poprvé podařilo prolomit systém Irdeto, byla to pro mnohé diváky první možnost se seznámit s pay-tv. Někteří teprve až v digitálním přenosu mohli, byť neoficiálně, přijímat řadu atraktivních zahraničních paketů.

Počet prolomených paketů se začal rozrůstat. Dlouho 'kraloval' v neoficiálním příjmu systém Irdeto. V delším časovém odstupu byl hackery prolomen další kódovací systém Mediaguard. V tomto systému jsou programy paketu Canal+ v několika zemích (Francie, Španělsko, Itálie, Nizozemí a Polsko). Programová nabídka v těchto paketech je velmi bohatá a doposud je stále vysoký zájem o příjem programů v tomto systému. A to i po informacích, které přinášejí zmínky o konci neoficiálního příjmu - pakety totiž použijí dokonalejší systém než Seca - totiž Seca 2. Ten již některé pakety začínají zčásti využívat.

Dalším v řadě prolomených systémů se stal Viaccess. I tento dříve 'odstrkávaný' kódovací systém se stal obětí hackerů. Prolomených paketů v tomto systému bylo zpočátku málo, počet 'zdolaných' paketů se postupně rozrůstal. Dnes jsou prolomeny téměř všechny.

V momentě, kdy byl úspěšně hackery zdolán třetí (budeme-li počítat i BetaCrypt, tak čtvrtý) kódovací systém, nastal malý problém. Na trhu byly a jsou většinou jen recievery se dvěma sloty Common Interface a v podstatě tak bylo znemožněno dekódování programů bez nutností měnit moduly v přijímači.



S tímto problémem se hackeři vyrovnali velice rychle. Vznikl projekt Ds9 (Deep Space Nine). Výsledkem tohoto projektu je software do neoficiálních přístupových karet, který umožní přijímat programy ze čtyř kódovacích systémů (Irdeto, BetaCrypt, Mediaguard, Viaccess) na jedné kartě. K využití takto naprogramované karty je potřeba digitální satelitní reciever s vestavěným dekodérem Irdeto (nejčastěji Humax IRCI-5400 či jiný - viz jiný článek). Opatchovaný přijímač s integrovaným Irdetem umožní přijímat signály v kódovacích systémech Irdeto a BetaCrypt. Ostatní systémy (Mediaguard a Viaccess) emuluje.

Novinkou těchto dní je Ds9 ve verzi 5.0.4, který umožňuje dekódovat programy z pěti kódovacích systémů. Krom výše uvedených se dalším v pořadí stal Nagravision (i ten je emulován). V Nagravision vysílají pakety Via Digital, TV Cabo, Polsat 2 Cyfrowy a Star Digital. Tyto pakety jsou prolomeny. Další pakety v tomto systému - Multicanal a TVE - na prolomení zatím 'čekají'.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články