Quantcast

Úspěšný start rakety Proton se satelitem Express AM-2

| Tisk

Zóny pokrytí signálem satelitu Express AM-2
Express AM-2, pokrytí v C pásmu
Nosná ruská raketa Proton-K vynesla včera, tj. 29.března 2005 ve 23:31 hodin středoevropského času z kazašského kosmodromu Bajkonur nový ruský telekomunikační satelit Express AM-2. Dnes v 6:05 CET se startovací blok DM úspěšně oddělil od satelitu, který vstoupil na orbitální dráhu. Po prvních testech bude družice zaparkována na pozici 80 stupňů východně, kde již nyní slouží družice Express 6A.

Družice Express AM-2 bude disponovat kapacitou 16 transpondéry v C pásmu se šířkou pásma 40 (12x) a 72 MHz (4x), dále 12 transpondéry v Ku pásmu se šířkou pásma 54 MHz a jedním transpondérem v L pásmu se š.p. 0,5 MHz pro pro kontrolu technických parametrů družice.

Nový satelit bude pokrývat především Rusko a některé další země jako Čínu, Koreu, severní Indii, Bangladéšť, Bhútán, Nepál i severní část Indočíny.

Nový satelit je připraven pro přenos televizních a rozhlasových programů, telefonie, videokonference, přenosy dat, širokopásmový přístup k internetu a další služby. Express AM-2 patří do ruského kosmického programu a je to 4. z pěti nových satelitů série Express. První tři satelity Express AM-22 (53 stupňů východně), Express AM-11 (96,5 stupňů východně) a Express AM-1 (40°E) úspěšně pracují na oběžné dráze. Ve druhém kvartále 2005 bude ruský kosmický program dokončen vynesením nového, již pátého, satelitu Express AM-3, který bude zaparkován na pozici 140°E.

Zóny pokrytí signálem satelitu Express AM-2
Express AM-2, pokrytí v Ku pásmu
Express AM-2 bude mít celkem 4 zóny pokrytí signálem - dva diagramy pro transpondéry v C pásmu a další dva pro transpondéry v Ku pásmu. V C i v Ku pásmu se počítá s jedním diagramem, který pokryje většinu území Ruska. V tomto případě bude v C pásmu dosahovat EIRP hodnoty až 47,5dBW u nejsilnějších transpondérů, u slabších jen 44dbW. V České republice a na Slovensku bude EIRP v "céčku" dosahovat jen hodnoty 35, resp. 40,5dBW (slabší/silnější transpondéry).

EIRP bude v Ku pásmu na většině území Ruska dosahovat hodnoty 47, resp. 49 dBW (slabší/silnější transp). Podle propočtů by v ČR a na Slovensku mělo EIRP dosahovat 40, resp. 42 dBW.



Očekávaná životnost družice Express AM-2 je 12 let.

dle RIA

redakce





Reklama




Vybrané články