Quantcast

ČT1, ČT2 a ČT24 v paketu UPC Direct (oživeno)

| Tisk

logoSpolečnost UPC Česká republika večer 10.5.2005 překvapila všechny abonenty satelitní služby UPC Direct, která paket rozšířuje o další 3 televizní programy. Nové stanice potěší především zájemce o veřejnoprávní programy - v UPC Direct jsou od této chvíle k dispozici programy České televize. Od středčního večera probíhá testovací provoz ČT1, ČT2 a ČT24. Oficiálně budou programy představeny a zapojeny v následujících dnech. V té době by se měly programy objevit i na přijímačích Philips, které se standardně dodávají k UPC Direct. Pro načtení programů ČT musí uživatel přijímače Philips ponechat přístroj ve stavu standby. Program ČT24 je vysílán volně, což může být dobrá zpráva pro všechny majitele digitálních přístrojů, kteří nemají objednanou službu UPC Direct. ČT 24 je tedy dalším českým volně vysílajícím programem z družice Astra 19.2°E.

Zatímco diváci a abonenti kabelové sítě UPC ČR mají k dispozici bohatou nabídku programů včetně všech terestrických programů, zákazníci satelitní služby "Direct" neměli v nabídce od počátku fungování služby žádný z terestrických celoplošných programů. Situace se zlepšila v říjnu roku 2003, kdy se TV Prima stala jako prostředek k dokrytí signálu v České republice. Abonenti program získali zcela zdarma.

Dlouhá vyjednávání pokračovala i s ostatními hráči na trhu - Českou televizí, TV Nova a na Slovensku s TV JOJ, Markíza a Slovenskou televizí. K dalšímu úspěchu došlo na podzim loňského roku, kdy se platforma UPC Direct rozšířila o obě slovenské celoplošné privátní stanice TV JOJ a Markíza, které se nabízejí jen divákům na Slovensku.

Česká televize od počátku neměla příliš velký zájem se (spolu)podílet na fungování placené televize u nás a své síly koncentrovala na start digitální terestrické televize u nás. Udílení "digitálních" licencí se neustále odkládá, i proto se Česká televize rozhodla, že spustí svůj další kanál ČT24 věnovaný zpravodajství a aktuální publicistice v kabelových sítích a na satelitu. Právě start ČT24 znamená historický okamžik, kdy se ČT rozšiřuje do všech sítí, v tomto případě se všemi programy i do nabídky UPC Direct.

Parametry všech programů České televize v paketu UPC Direct:

Parametry kanálu: ČT1 (zatím nutno zadat pomocí PIDů)
družice: Astra 1E, pozice 19,2°E
kmitočet: 10,921 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 22000
FEC: 5/6
SID: 20342
Video PID: 151
Audio PID: 161
NIT: 1
TID: 1263
Kódování: Cryptoworks

Parametry kanálu: ČT2 (zatím nutno zadat pomocí pidů)
družice: Astra 1E, pozice 19,2°E
kmitočet: 10,921 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 22000
FEC: 5/6
SID: 20350
Video PID: 551
Audio PID: 561
NIT: 1
TID: 1263
Kódování: Cryptoworks

Parametry kanálu: ČT24 (zadejte pomocí PIDů)
družice: Astra 1G, pozice 19,2°E
kmitočet: 12,382 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 27500
FEC: 3/4
SID: 20326
Video PID: 651
Audio PID: 661
Kódování: FTA



Z trojice kanálů České televize se vysílá volně jen program ČT24, který je tak možné přijímat takřka v celé Evropě, která je pokryta signálem družice Astra 1G. ČT24 je zároveň v pořadí již 12.kanálem na kmit. 12,382 GHz. Na novém transpondéru 10,921 GHz je to už 9.televizní program. Nový transpondér, který si UPC nedávno pořídila, se začíná doplňovat o nové programy. Pokud se bude nabídka rozšiřovat stejným tempem, bude brzy nutný další transpondér pro další programy a služby, které společnost plánuje.

Pro diváky v České republice je rozšíření nabídky o terestrické programy víceméně už kompletní. Chybí samozřejmě česká TV Nova, která ale nevysílá na žádném satelitu a proto je zařazení do nabídky UPC Direct stále problematické. Zároveň u TV Nova není žádná snaha šířit svůj program přes satelit a tím usnadnit příjem programu v řadě míst, kde nyní Novu ruší německý digitální rozhlas.

V současné době probíhá řada dalších jednání o zařazení programu do nabídky UPC Direct. V jednání je i CS FILM, kanál českých a slovenských filmů. Pokud se program objeví i na Directu, bude to znamenat, že všechny televizní programy paketu Czech Link (Eurobird-1) budou dostupné abonentům UPC Direct na satelitu Astra 19,2°E.

Aktuální setting pro přijímače Humax řady OAK (tj. 5xxx a některé další přístroje) a Dreambox s doplněnými programy ČT1, ČT2 a ČT24 najdete v sekci Software.

redakce





Reklama




Vybrané články