Quantcast

NatSatCom - nový bezplatný balík ruských stanic

| Tisk

logoZatímco v Česku největší komerční televize Nova bojkotuje satelitní vysílání, v Rusku je naprosto odlišná situace. Již za několik dní odstartuje nová digitální satelitní platforma NatSatCom (National Satellite Company / Nacionalnaja sputnikovaja kompania). Cílem provozovatele paketu je šířit všechny nejvýznamnější ruské privátní terestrické televizní stanice.

NatSatCom nebude placená televize. Myšlenkou NatSatCom je zpřístupnit terestrické televize divákům, kteří mají problémy s příjmem klasické pozemní televize. V ruských městech s více než 0,5 miliony obyvatel je k dispozici až 15 televizních stanic. Bezproblémový příjem stanic je v okruhu do cca 20 km. Ve vzdálenějších oblastech od měst s televizními vysílači jsou menší či větší problémy. Na řadě míst Ruska jsou k dispozici jen 2 národní programy - Pervyj kanal a Rossia.

Platforma NatSatCom se bude vysílat na satelitu Eutelsat W4 , tj. na pozici 36 stupňů východní délky, na kmitočtu 12,226 GHz, polarizace levotočivá, SR 27500, FEC 3/4, kde již probíhají první testy. Paket již obsahuje komerční programy DTV Viasat, Ren TV a TV3 Russia na dalších programových pozicích se vysílá jen test TV karta. Zkušební vysílání není kódováno. Pro příjem signálu postačí v západní části Ruska parabola velmi malých rozměrů (60 cm). Signál směrem na západ poměrně rychle slábne a v České republice se proto doporučuje parabola o průměru 120 až 160 cm s depolarizační destičkou.

Signál ruských programů v paketu NatSatCom bude se zahájením řádného vysílání zakódován (koncem tohoto měsíce). Provozovatel tento nepopulární krok odůvodňuje omezením vysílacími právy, které neumožňují nekódované satelitní šíření. Týká se to především sportovních přenosů, na které platí poměrně přísné vysílací práva. Z toho důvodu byl nucen provozovatel stanice "Sport" zakódovat satelitní signál. K obdobnému kroku již brzy přistoupí i Rossia a Pervyj kanal. Zatím není známo, jaký bude NatSatcom používat kódovací systém. Jedno je ale jisté: půjde o bezkartový kódovací systém (neoficiálně se hovoří o kódování v Z-Cryptu) a pro příjem bude nutný speciální set top box s integrovaným dekodérem, který bude možné pořídit u prodejců se satelitní a anténní technikou v Rusku. V první fázi bude na trhu pouze jediný model pro příjem programů NatSatCom, postupně se počet přístrojů rozšíří o další modely a značky. Set top boxy mají "umět" přijímat nejen programy NatSatCom ale i další (nekódované) stanice na družici Eutelsat W4. Zde tedy o 2 FTA SCPC kanály, volný infokanál NTV+ a balík cca 25 ruských rozhlasových stanic.

Balík NatSatCom bude víceméně obdobou domácích paketů Czech Link a Slovak Link a divákům nabídne časově neomezený přístup k 12 televizním programům. Podle vyjádření zástupce NatSatCom nejde o přímou konkurenci k NTV+, která také vysílá na satelitu Eutelsat W4, nýbrž je alternativou pro ty diváky, kteří požadují příjem základních programů a nemají zájem platit za tématické programy.



Satelitní pozice 36°E se ještě v tomto měsíci rozšíří o jednu platformu. Koncem měsíce odstartuje první ukrajinská pay-tv platforma Poverkhost, která bude obsahovat 3 sportovní kanály (parabola.cz již referovala).

podle telesputnik.ru

redakce





Reklama




Vybrané články