Quantcast

Paket UPC Direct se rozšířil o stanici TV Deko

| Tisk

logoKabelové a satelitní sítě se včera rozšířili o nový tématický kanál TV Deko. Program se objevil i na platformě UPC Direct, na satelitu Astra 1E (pozice 19,2°E), na kmitočtu 10,921 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6, SID 20352, PIDy 651/660 maďarsky, 661 česky. Stanice je šířena v základní programové nabídce.

Jaké pořady TV Deko nabídne a pro koho je určena? Přinášíme Vám podrobné informace přímo od provozovatele stanice.

Co je to TV DEKO?

TV DEKO je první středoevropská tematická televízní stanice, která se zabývá jednou z nejdůležitějších součástí našeho života: domovem a doma tráveným časem.

- Bytové dekorace
- Stavba a přestavba obydlí
- Domácí práce, kutilství
- Projektování a budování zahrad
- Architektura, design

TV DEKO zahajuje vysílání 1. prosince 2005, a to ve třech zemích střední Evropy: v Maďarsku, v České republice a na Slovensku. V Maďarsku se od samého počátku na systémech UPC a jiných poskytovatelů kabelových služeb dostane minimálně do 600.000 domácností, zatímco v České republice a na Slovensku do 450.000 domácností. Program této televizní stanice je vysílán prostřednictvím jednoho obrazového signálu a ve dvou zvukových verzích (v maďarském a českém jazyce).

Program stanice TV DEKO se vysílá v časovém rozsahu 14 hodin denně, od 8.00 do 22.00 hodin.

Z pořadů stanice TV DEKO může divák získat řadu vědomostí a nápadů, které mu ulehčí život a provádění i těch nejvšednějších úkonů! Ukážeme vám, jak dostat sedací soupravu do obýváku, hřebík do zdi, jak to zařídit, abychom v zahradě měli cestičku a na kabátě knoflíky. Pusťme se společně do práce, přetvářejme vlastnoručně byt i zahradu!
Prožívejme radost z tvorby!

Co je cílem stanice TV DEKO?

TV DEKO poskytuje divákům praktické znalosti a zajímavé nápady, které jim pomohou plánovat a provádět kroky v zájmu zkrášlení jejich bytu, rodinného domu i zahrady. Cílem televizní stanice je inspirovat k tvorbě i ty z diváků, kteří si dosud se svým domovem hlavu příliš nelámali. TV DEKO přináší spoustu rad, tipů a návodů, abychom se doma cítili opravdu jako doma! Ukáže nám, že si podle vlastního vkusu můžeme přetvořit byt třeba každý měsíc, aniž bychom kvůli tomu museli sahat hluboko do peněženky. TV DEKO nám dokáže, že si umíme sami smontovat nábytek, že jsme schopni vlastnoručně vyrábět bytové dekorace a že z hromady uschlých rostlin celkem snadno – s nepatrnou pomocí – vykouzlíme svěže zelenou rajskou zahradu. Ba co víc, na základě vypracovaných plánů nám nebude dělat potíže ani kompletní stavba domu. Důležité je, abychom na vlastnoručně vytvořené části svého bytu nebo zahrady byli náležitě hrdí! Po dobře vykonané práci pak z pohodlného křesla můžeme – opět v TV DEKO – obdivovat krásnou architekturu a design.


PROGRAMY TV DEKO

Pořady vlastní výroby

Zelenáč – Zahradnická škola pro začátečníky
Ústřední postavou tohoto pořadu je Mark McMenemy. Ten se před nedávnem nastěhoval do venkovského domu, ke kterému patří rozlehlá zahrada. Je to však zahrada, o kterou se po dlouhá léta nikdo nestaral; rostlinstvo zdivočelo, rozbujelo se a všude se rozmohl plevel.
Marek s nadšením amatéra usiluje o to, aby pozemek uvedl do přijatelného stavu, ale protože mu scházejí odborné znalosti, zavolá si na pomoc přítele Tibora, který se jako zahradník specializuje na okrasnou květenu. Procházejí zahradou metr za metrem, přičemž se dovídáme, jak a kam sázet který rostlinný druh, jak se správně ořezávají ovocné stromy, jak má vypadat pořádná podpůrná zeď nebo jak se vyrábí ideální krmítko pro ptáky. Z žoviálního rozhovoru obou protagonistů vzniká pořad, který je odborně na výši, ale přitom nepostrádá humorné prvky a zábavný charakter.

Dětský pokoj
Csilla Nagyová, inspirována dávnými tradicemi, jakož i módními trendy, vyrábí se svými dětmi každý týden vždy nové hračky. Pomáhají jim při tom zkušení mistři rukodělné výroby. Společně si jdou vybrat materiál, předvádějí divákům zacházení s jednodušším nářadím, seznámí je s původem a historií jednotlivých typů hraček, dále vysvětlují eventuální lidové zvyky, které se k nim pojí, nebo o nich vyprávějí úsměvné historky. Jde vesměs o takové hračky, dárkové a dekorativní předměty, které si s minimální pomocí rodičů dokáže doma samo vyrobit i malé dítě.

Patina
Réka Acélová je přímo posedlá blešími trhy, vetešnictvími a haraburdím určeným k likvidaci. Ví vše, co je třeba vědět o starožitném nábytku a jiných starobylých předmětech. A dokáže zároveň nalezené poklady obnovit, předělat a patřičně zmodernizovat. Ve své dílničce, kde má všechno, co k tomu potřebuje, pilně piluje, zatlouká cvočky, vykonává práce čalounické, svářečské i malířské.
Pořad Patina v sobě stmeluje dějiny umění, kutilství a design. Největší důraz ovšem klade na originální nápady, díky kterým se vyhozené přežitky minulosti znovu stávají módními a nevšedními součástmi bytového vybavení!

Vlasce a uzlíky
V Maďarsku dnes žije více než půl miliónu registrovaných rybářů, těm jsou určeny Vlasce a uzlíky, pořad právě toho typu, jenž dosud na televizní paletě chyběl. Je to totiž program, který vás zasvětí nejen do tajů správného rybaření. Dokážeme vám, že si nemusíte kupovat drahou výstroj, protože i doma si můžete zhotovit vynikající náčiní. Prostě – vysílání pro rybáře, kde má hlavní slovo kutilská duše. Ale nebojte se, i ryby budou brát, až se bude rybářský prut ohýbat!

Kutilská abeceda
Televizní škola pro začínající kutily: ze série krátkých epizod se dozvíme, jak se pustit do drobných prací v domě a kolem domu. Každá epizoda nás – v abecedním pořádku – seznámí s hlavními pojmy a technikami, ať už je to měření, moření nebo malování. Kutilství od A do Z, od almary po zámek u dveří.

Zahradnická abeceda
Televizní škola pro začínající zahradníky: ze série krátkých epizod se dozvíme, jak se pustit do drobných prací doma na zahradě. Každá epizoda nás – v abecedním pořádku – seznámí se spoustou květin, stromů a jiných rostlin, s hlavními pojmy a technikami, ať už je to ořezávání, obalování nebo okopávání. Zahradnictví od A do Z, od alpínky po zimostráz.



Připravujeme

Panelové tipy
Jak vyměnit tapety, dveře a okna v bytě o ploše 45 čtverečních metrů, aniž by se z něho na tu dobu musela rodina vystěhovat? TV DEKO na příkladu bytu v průměrném paneláku ukazuje, že za osvěžující změnu našeho domova se vůbec nemusí platit nějakým přehnaně heroickým zápasem. Jsou dány čtyři stěny, podlaha a strop, to ostatní se ovšem od epizody k epizodě mění. Ať už se má tapetovat, nebo malovat, ať se kladou parkety, nebo kovral, tým stanice TV DEKO si hravě poradí se vším. I s obyvateli bytu...

V záplavě květů (pracovní název)
Jednotlivé díly tohoto seriálu nás naučí zpříjemňovat si a akcentovat s pomocí květin a uklidňující zeleně místa, ve kterých se pohybujeme, a události, které v životě považujeme za důležité. Abychom pochopili, že příroda nám může být dobrou společnicí pro každý den. Zazní tu mnoho užitečných rad pro všechny, kdo si chtějí ozdobit byt nebo zkvalitnit pracovní prostředí květinami a květinovými kompozicemi, případně uvažují nad vkusnou dekorací pro slavnostní okamžiky.

S barvou ven (pracovní název)
Podle všeobecně rozšířeného názoru umí malovat každý, vždyť to nic není, stačí mít po ruce štětku a barvu. Pořad chce divákům dokázat, že je to sice pravda – ale zároveň nezaškodí, když si před zahájením malování několik věcí ujasníme. Za pomoci moderátorů se diváci mohou dopodrobna seznámit jak s barvami, tak s malířským náčiním a technikami. Hlavní téma tohoto cyklu zde bude probráno ze všech stran: pro jaký povrch je vhodná ta či ona barva, čím má být nanášena a jakou metodou. Jak a kde si máme dát namíchat potřebný odstín a jakými aktuálními trendy se v současné době vůbec řídí výběr barev. Tento pořad moderuje mladá a dynamická „smíšená dvojice“, reprezentující zhruba dnešní třicátníky – plus minus nějaký ten rok. Dáma i pán rukou společnou a nerozdílnou ohlazují, natírají a lakují všelijaké plochy. Přitom vedou hovory prošpikované vtípky, což se vše děje hlavně proto, aby se divák ničeho nelekal, odvážně se chopil malířské štětky a bez obav se sám pustil do malování.

Pořady zakoupené ze zahraničí

Pokojový servis (Room Rivals – BBC) 45x25’
Jeden byt, dva plány, dvě různé myšlenky, to je podstatou seriálu Pokojový servis. V každém dílu spolu soupeří dva bytoví architekti – a majitel si vybere, která z obou navrhovaných koncepcí má být realizována. Autor vítězného pojetí má pak jeden den na uskutečnění své představy. Spousta nápadů, rad a překvapivých řešení. To všechno mohou dobře využít i naši diváci při zvelebování vlastních příbytků.

Prostor pro fantazii (Room for improvement – RDF) 35x30
Chtěli byste mít víc místa v kuchyni, půdu přeměněnou v ložnici nebo srub na zahradě? Seriál s názvem Prostor pro fantazii nabízí rozličné finty a možnosti originálních zásahů, díky kterým se nám podaří co nejlépe využít prostor, který zrovna máme k dispozici, přičemž se seznámíme s nejmodernějšími řešeními, jež jsou schopni dnešní bytoví architekti vymyslet.
V pořadu se vám představí dva moderátoři, Angus Purden, novinář zaměřený na otázky designu, a architekt Dave Wellmann, kteří budou přetvářet skutečné byty skutečných lidí. Klient si bude moci vždy v závislosti na svém vkusu a finanční situaci vybrat z nabízených trojdimenzionálních (3D) plánů rozsah potřebných či požadovaných změn svého bytu nebo jeho některé místnosti. Jedno ale mají všechny varianty společné: konečný výsledek je vždycky úžasný.

Pořádek musí být (Scrubbers - BBC) 15x23
Zčernalé spáry mezi kachlíčky v koupelně, neodstranitelný vodní kámen ve vaně, poličky, na kterých se nikdy nic nemůže najít… Problémy, s nimiž se potýkáme snad všichni! Můžeme dělat velký úklid každý týden, úhledně rovnat a skládat věci každý den, nic naplat, za několik let kuchyně přestane zářit novotou, stěny zažloutnou a ve skříních se nám nahromadí neuvěřitelná spousta harampádí. V tu chvíli však přikvačí na pomoc největší postrach všeho nepořádku, tým Rychločističů, kteří – než bys řekl švec – byt vymydlí a vydrhnou, až se celý blýská. Poradí nám, jak a čím udržovat čistotu v jednotlivých místnostech, navíc nám i předvedou, jak si můžeme přerovnat police a skříně, aby byl náš byteček pořád jako klícka zářící a vonící čistotou. Prostě – Pořádek musí být!

Domov našich snů (Dream Home - RDF) 10x52
Jistě už mnozí z vás snili o tom, že se jednoho dne seberou, hodí všechny starosti za hlavu, odstěhují se někam daleko, v cizí zemi si koupí polorozpadlý zámeček, ten si obnoví, zrekonstruují a začnou v něm nový život. V televizním cyklu Domov našich snů vám představíme 10 rodin, které svůj plán uskutečnily a domov jejich snů se stal realitou. Divák může sledovat celý průběh vzniku těchto zvláštních a nádherných domovů, přičemž samozřejmě nahlédne i do každodenního života jejich obyvatel.

To je práce na zahrádce (Silence ca Pousse! – TV France) 90x13’
„Čeká mě práce na zahradě, obdělávejme své zahrádky! – píše Voltaire na konci svého románu Candide. Seriál To je práce na zahrádce poskytne divákům k této chvályhodné činnosti vydatnou pomoc. Řeč přijde na všechno, co je třeba vědět o zahrádkách, o kytičkách a stromech. Zazní tu nesmírné množství užitečných rad a praktických informací v souvislosti s pěstováním a ochranou květin nebo budováním zahrad, ale zároveň tento pořad – stejně jako každá pořádná zahrádka - obsahuje i notnou dávku humoru a poezie…

Zahrádečky - (Small Town Gardens – BBC) 14x30
Stavět zahradu nebo rozvrhovat její plochu, to se dá dělat mnoha způsoby. Můžeme se do toho pustit sami, nebo si můžeme pozvat kvalifikovaného zahradníka, případně projektanta zahrad. Seriál Zahrádečky podává pomocnou ruku majitelům maličkých zahrad, kteří se rozhodli, že změny na svém pozemku provedou bez cizího přispění, ale mají trochu nouzi o použitelné nápady. Profesionální tvůrci zahrad jim pomohou najít i pro nejmenší zahrádku to nejlepší řešení, ba dokonce jim nabídnou hned několik možných variant.

Zahradnický duel (Garden Rivals – BBC) 60x25’
Jedna zahrada, dva plány, dvě myšlenky, na tom je založen Zahradnický duel. V tomto pořadu spolu soupeří dva zahradní architekti – a majitel si vybere, která z obou navrhovaných koncepcí má být realizována. Autor vítězného pojetí pak dostane jeden den na přestavbu zahrady podle své představy. Spousta nápadů, rad a překvapivých řešení. To všechno mohou dobře využít i naši diváci při zvelebování vlastních zahrad.

Zahradníci na cestách – (Curious Gardeners – BBC) 12x30’
Gordon Taylor a Guy Cooper jsou dva zahradníci, kteří cestují po Anglii, a když se k nim přidáme, zavedou nás do úchvatných zahrad a překrásných, svěže zelených koutů anglického venkova. Ve společnosti obou dobrosrdečných a vtipných mužů zavítáme do zámeckých i jiných parků a na pěkně udržované hřbitovy. Prostřednictvím tohoto seriálu se budou diváci seznamovat se starobylými zahradami a se vším, co v nich roste, jakož i s romantickou atmosférou vyzařovanou staletými stromy a tajuplnými jezery. To vše se nám ukáže na kontrastním pozadí vytvářeném moderními, ale vždy něčím zvláštními zahradami, založenými poměrně nedávno.

Nový Eden (New Eden – australský seriál) 6x30’
Šestidílný seriál Nový Eden zavede diváky do několika zahrad, které se vyznačují výjimečnou krásou.

Design a jeho tvůrci (Design Designers – CNDP) 13x13’
Koho by v první chvíli napadlo, že i židle nebo láhev od minerálky může být uměleckým dílem? TV DEKO zavede své diváky do říše, kde vládnou tvary: v seriálu Design a jeho tvůrci se budou moci seznámit se 13 významnými návrháři designu a s ukázkami z jejich tvorby.

Cesty za tvůrčím uměním – pracovní název (The Way of Creating Art - ARTE) 23x26’
Tento seriál si klade za cíl seznámit diváky s několika jednak světoznámými osobnostmi, jednak méně známými, ale přesto slibnými, pronikavými talenty z rozmanitých uměleckých oborů. Jsou mezi nimi fotografové (např. Peter Lindbergh), architekti (např. Mario Botta), malíři (např. Jacques Monory) i designéři (např. Agatha Ruiz de la Prada). Jádro každého dílu tvoří rozhovor s jedním umělcem, jehož zároveň můžeme pozorovat při práci, prozradí nám, s kterými svými kolegy rád spolupracuje a proč, co si myslí o světě, o tvorbě a o umění vůbec, o vlastní práci a o dílech jiných umělců. Ale protože práce není všechno, poznáme daného umělce i z jeho obyčejné lidské stránky a uvidíme, že se rozčiluje jako kdokoli z nás, když musí stát ve frontě u pokladny, a že má – zrovna jako my ostatní – radost, když jeho ratolest přinese ze školy pěknou známku.
Poutavé rozhovory, krásné záběry, zajímaví lidé – to jsou Cesty za tvůrčím uměním.

Design (Design – ARTE) 14x26’
Užitné předměty jsou – právě tak, jako umělecká díla – zrcadlem své epochy, lze z nich moho vyčíst o dobovém vkusu a myšlení, ba dokonce i o ekonomické, společenské a politické situaci. Jenže aby se daly dobře prodat, musí být nejen náležitě funkční, ale musí mít v sobě něco nového a v neposlední řadě musí splňovat i určité estetické požadavky. Televizní cyklus nazvaný Design se zaměřuje na užitné předměty, které se něčím proslavily, a na jejich tvůrce. Za pomoci bohatého archivního a ilustračního materiálu vás zveme na zajímavou sérii výletů, při nichž se opravdu bude cestovat časem.

Styly a slohy – (Style World – RDF) 41x30’
Pohled na město skrze uzavřené prostory v jeho vnitřku… Pořad nesoucí v originále název Style World umožní divákům u obrazovek navštívit mimořádně krásná města v různých koutech světa. Charakteristické rysy a styl toho kterého města jsou tu viděny ze zorného úhlu vnitřní architektury budov. Jsou to velmi zajímavé cesty až na samou dřeň rozličných kultur, zemí a měst, které vedou různými typy interiérů, sálů a pokojů…

Architekt a jeho svět (In the Mind of the Architect – australský seriál) 3x60’
Architektura – jediné slovo, a přece tolik významů: osvícenost, kreativita, odpovědnost. Architekt a jeho svět je televizní seriál, který diváky seznámí s dnešními žáky dvou světoznámých architektů, Franka Lloyda Wrighta a Le Corbusiera, a s jejich nejzajímavějšími pracemi. Buďte si jisti, že i na vás zapůsobí úchvatné budovy, prostory dýchající životem, vzrušující a vysoce estetické interiéry.

V kouzelném městě kouzelný dům (Walk with an Architect – CNDP) 19x26’
TV DEKO vás zve na cestu kolem světa. Procházky po nejzajímavějších městech naší planety s výkladem na slovo vzatého odborníka – architekta, to je opravdu lahůdka! Paříž, Dubai, Rio de Janeiro… nejen z perspektivy běžného turisty! Světoznámé stavby odhalují svá tajemství: jaké mají zvláštnosti, jak byly stavěny, čemu vůbec vděčí za svou mimořádnou pověst? Dobrodružné cestování na stanici TV DEKO!



Art Artisan – pracovní název (ARTE) 5x12’
Tento pětidílný seriál zasvětí diváky do tajů tradičního afrického umění a zavede je na místa, kde člověk dosud žije v původní harmonické symbióze s přírodou.


Komu je určena televizní stanice TV Deko?

TV DEKO má charakter vysloveně rodinné televize, jejíž cílovou diváckou skupinu tvoří obyvatelé měst ve věku mezi 18 a 59 lety. Vysílá ovšem program i pro malé děti, které si chtějí s maminkou vyrábět po domácku hračky, program pro tatínka, který je vášnivým kutilem, pro maminku, co chce doma udržet při životě vadnoucí květiny, stejně jako pro dědečka plánujícího obnovu svého starého nábytku.
TV DEKO se obrací k divákům orientovaným na kvalitu, kteří jsou nároční a mají smysl pro inovační přístupy. Cílový okruh diváků naší stanice se zajímá o vzhled bytových interiérů a o zahradničení, navíc je ochoten i vlastnoručně přispět ke zkrášlení prostředí, ve kterém žije. Avšak praktické návody a originální nápady poskytované v našem vysílání, inspirují a vedou k tvorbě i takové diváky, kteří v životě neměli v ruce žádné nářadí.

redakce





Reklama




Vybrané články