Quantcast

Polská TVP chce HDTV vysílání spustit koncem roku

| Tisk

<a href=HDTV">Telewizja Polska chce vedle nových vlastních tématických kanálů spustit nové služby a technologie včetně vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV) a zvuku ve formátu Dolby Digital+. První HD vysílání chce otestovat již koncem letošního či začátkem příštího roku.

Prioritou TVP je v současnosti přechod na digitální vysílání. V další fázi přípravy na vysílání televize ve vysokém rozlišení a využívání internetu jako média distribuce, uvedl Marcin Bochenek, nový člen týmu TVP zodpovědný za správu technologií v polské veřejnoprávní televizi.

TVP chce v dohledné době spustit nabídku tématických kanálů. V současné době očekává udělení koncese TVP Sport. Robert Korzeniowski očekává, že TVP Sport odstartuje co nejdříve po získání koncese. Oficiálně má TVP Sport odstartovat již v červnu letošního roku.

Později chce TVP spustit další tématické stanice TVP Rozrywka a TVP Film. V první případě jde o kanál věnovaný zábavě a ve druhém filmům.

Jak to bude s vysíláním TVP v HDTV a kdy dojde k technickým změnám v šíření TVP na satelitu Astra 19,2°E? Na tyto a další dotazy zjišťovala odpověď redakce polského magazínu satkurier.pl:

Kdy spustí TVP vysílání v HDTV?

TVP: TVP uvažuje o testovacím HD vysílání na přelomu 2006/2007. TVP S.A je si vědoma potřeby vysílání ve standardu televize 21.století.

Může TVP vysílat přenosy z fotbalového MS2006 v HD/MPEG-4? Máte práva pro HD vysílání?

TVP: TVP získala práva pro televizní vysílání. Formát HD patří do televizního vysílání. HDTV vysílání není možné TVP realizovat především z technických důvodů

Kdy dojde k plánovaným změnám ve vysílání kanálů TVP na satelitu Astra? Kdy přejde na Astru 1KR z Astry 2C?

TVP: Satelitní šíření programů TVP není závislé pouze na TVP. Telewizja Polska v současnosti čeká na udělení koncesí pro další tématické programy TVP Sport, TVP Rozrywka a TVP Film. Start prvního tématického kanálu je naplánováno na červen. Další termín byl stanoven na září. Přechod na Astru 1KR je naplánováno na konec června.

Budou se vysílat vybrané pořady TVP1/TVP2 volně na satelitu Astra?

TVP: Bude to možné po vyřešení problematiky s vysílacími právy pro celou Evropu. Reálně bude taková možnost za 2 až 3 roky.

Plánuje TVP vysílání se zvukem ve formátu Dolby Digital Plus?

TVP: Ano. Se startem vysílání v HDTV.

Jaký bude používat kódovací systém TVP u tématických programů na satelitu Astra?



TVP: Kódovací systém nebyl zatím vybrán.

Dojde k změnám ve vysílání kanálů TVP v DVB-T před startem MS2006 ve fotbale?

TVP: K žádným změnám nedojde.

podle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články