Quantcast

Nová verze DS9

| Tisk

Nová verze DS9

Zájem o příjem satelitních programů v posledních letech značně roste, díky digitálnímu satelitnímu vysílání (MPEG2/DVB-S) a také postupnému snižování cen za satelitní přijímače - set top boxy (dále jen STB), které jsou nutností pro příjem digitálních signálů.

Na satelitech již dnes můžeme naladit stovky TV a R programů v mnoha jazycích. Není problém přijímat programy např. v ruštině, čínštině, korejštině či maďarštině. Ovšem ty kvalitnější a atraktivnější programy jsou většinou zakódovány a pro příjem je zapotřebí digitální přijímač s vestavěným dekodérem, příp. STB se slotem (-y) standardu Common Interface do kterých se pak vloží patřičný modul a do něj příslušná přístupová karta.

Dostat se k zakódovaným (placeným) programů může být obzvlášť složité, zvláště v zemích pro které toto vysílání není určeno z důvodu autorských práv a kde tedy není možné k příjmu pořídit originální přístupovou kartu. V těchto případech zájemci o placené či kódované programy zbývá jen jediná možnost: neoficiální příjem, tedy příjem programů pomocí neoficiálních přístupových karet. V minulosti se pro příjem kódovaných programů používaly např. tzv. zlaté karty.

Velkou oblibu získává v posledních měsících projekt DS9. Na přijímačích Humax IRCI-5400, Hyundai HSS-1000IR a dalších, nebo v jiných přijímačích pomocí modulu FreeCam2-018 s jedinou neoficiální přístupovou kartou (Silver či FUN) je možné dekódovat pakety až z pěti kódovacích systémů (Irdeto, BetaCrypt, Viaccess, Seca/ Mediaguard a Nagravision).

A právě posledně uváděný kódovací systém (Nagravision) dělal doposud problémy s dekódováním programů v paketu Via Digital (satelity Hispasat). Nová verze DS9 (Deep Space Nine) ve verzi 5.04B, která byla uvolněna v minulých dnech, přináší opravu ECM typu 33. Po přeprogramování PIC lze bez problémů dekódovat programy typu TeleDeporte, Canal Clásico a další. Po naprogramování PIC novou verzí 5.04B stačí již pravidelně v určitých časových intervalech upgradovat pouze EEPROM karty stejným způsobem jako u předchozí verze DS9.

Nutno upozornit, že nová náplň do PIC nevyřeší problém časté změny kódů programů v CA Nagravision. Pro tento případ je zřejmě nejvhodnější Nagra autoupdate na FUn kartě. V tomto případě je však nutné mít přijímač s vestavěným dekodérem Nagravision či modul Nagravision (drahý a nedostupný).



Přehledy programů v kódovacím systému Nagravision naleznete v sekci PAY-TV na našem webu.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články