Quantcast

Astra 1E se připravuje na šíření CS Linku

| Tisk

logo Satelit Astra 1E je od víkendu na své nové pozici 23,5 stupňů východní délky od víkendu na své nové pozici 23,5 stupňů východní délky . Satelit čeká další mise - nahradí na této pozici Astru 1D, která je již na konci své předpokládané životnosti. Parametry příjmu (kmitočet, polarizace, symbol rate, FEC) paketů a programů se měnit nebudou. Divák změnu takřka ani nepostřehne.

Přes satelit Astra 1E se budou vysílat i české a slovenské programy platformy CS Link . Jde o tzv. druhý transpondér paketu, se kterým mají majitelé menších parabol problémy.

technické parametry druhého transpondéru CS Linku

satelit: Astra 1D - Astra 1E (plánovaný transfer paketu na Astru 1E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

Pokrytí signálem služby CS Link z Astry 1E

Družice Astra 1E ve srovnání se starým satelitem Astra 1D poskytne minimálně stejné či lepší parametry. Velmi příznivé bude pokrytí satelitu ve střední Evropě. V celé České republice , na západním a středním Slovensku bude EIRP dosahovat hodnoty 54 dBW, což znamená, že pro příjem postačí parabola o průměru cca 50 cm, případně i menší. O něco méně příznivější pokrytí bude mít Astra 1E be východní části Slovenska, kde bude EIRP mít hodnotu okolo 53 až 52 dBW. I v těchto oblastech postačí malá parabola (60 cm).

V hlavních zónách fooprintu satelitu budou vedle České republiky i Polsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Dánsko, země Beneluxu, Velká Británie, většina území Francie, Irsko a další země.

logo
Obrázek: Footprint satelitu Astra 1E - transpondéru paketu CS Link (freq. 11,992 GHz, pol. H)

Základní informace o satelitu Astra 1E

Astra 1E vynesla v noci 19. října 1995 z evropského kosmického střediska Kourou ve Francouzské Guyaně nosná raketa Ariane 42L. Satelit zahájil komerční provoz 1. ledna 1996 a sloužil na pozici 19,2°E, kde přenášel analogové a digitální signály. Astra 1E má 18 transpondérů, které mohou pracovat v pásmu 10,7 až 11,2 a 11,45 až 12,1 GHz. Transpondéry mají šířku pásma 26 MHz (FSS pásmo) a 33 MHz (BSS pásmo). Očekávaná životnost družice je 14 let.

Datum přesunu CS Linku na Astru 1E

K přesunu paketu CS Linku na satelit Astra 1E dojde ještě v tomto týdnu. Podle jednoho nejmenovaného zdroje již v úterý, podle druhého zdroje serveru parabola.cz ve středu ráno. Adrian Gumulák zástupce marketingového oddělení společnosti SES Astra pro střední Evropu serveru parabola.cz nedokázal zatím potvrdit informaci o zahájení komerčního provozu družice Astra 1E na pozici 23,5E. Satelitní operátor k této změně plánuje vydat tiskovou zprávu. Nezbývá tedy než vyčkat skutečného přepojení paketu na nový transpondér.

Programy paketu CS Link z druhého transpondéru

Na druhém transpondéru CS Linku se v současné době přenáší již celkem 6 kanálů s celkem sedmi programy. Většina je kódována a dostupná jen majitelům přístupových karet českých distributorů.

HBO - prémiový filmový kanál společnosti HBO Česká republika. Přes satelitní platformu CS Link se program poprvé vysílá a la carte - bez nutnosti objednání jiného balíčku placených kanálů.

TV Nova - největší česká celoplošná komerční televize. Včera poprvé odvysílala zpravodajství vyrobené v HD formátu. Technickou novinkou Novy posledních dní je zahájení vysílání ve formátu 16:9.



Filmbox - filmový kanál společnosti SPI, který vysílá starší české a zahraniční filmy

Nonstop Kino - další filmový kanál společnosti SPI. Jak již název napovídá, stanice vysílá filmy po celých 24 hodiny denně. Oproti Filmboxu přináší NK novější tituly.

Public TV - zpravodajsko-publicistická televize. Zatím jediný nekódovaný program na tomto transpondéru. Ve večerních hodinách se vysílají filmy (především nezávislá tvorba). Signál je kódován a dostupný výhradně jen zákazníkům firmy Gital. Zatím vysílá ve zkušebním režimu.

Viasat Explorer/Spice - dokumentární kanál Viasatu a soft erotický kanál Spice, které se střídají na jedné programové pozici. V současné době probíhá testovací neveřejné vysílání, které je kódované systémem CryptoWorks pro potřeby společnosti Gital.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články