Quantcast

V Maďarsku vzniká satelitní platforma Hello HD

| Tisk

logo Na maďarském trhu již brzy zahájí provoz nová digitální satelitní placená televize pod názvem Hello HD. Jak již název napovídá, nová služba nabídne svým zákazníkům programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Bude to vůbec první satelitní televize v zemi, která začne pro DTH nabízet HD obsah.

Platforma Hello HD si vybrala relativně novou satelitní pozici 9°E, kde je umístěn satelit Eurobird 9 (ex-Hot Bird 2). Nabídka se bude vysílat ze dvou transpondérů - č. 66 a 68, které budou pracovat v normě DVB-S2.

Na transpondéru č. 66 se budou vysílat HD stanice Eurosport HD /startuje 25.5.2008/ a HBO HD, dále SD kanály Hír TV, Eurosport 2, Minimax, Nat Geo Wild, Musicmax/Musicmax Adult, Viasat 3 a nebudou chybět ani programy Maďarského rozhlasu (MR1 - Kossuth Rádió, MR2 - Petöfi Rádió a MR3 - Bartók Rádió). Ve druhém multiplexu (trp. č. 68) budou HD kanály Nat Geo HD a Filmbox HD a dále SD programy M1, M2, RTL Klub, TV2, ATV, Duna TV a Filmbox. V základní nabídce budou všechny uvedené programy, kromě Filmbox HD a HBO HD. Ty budou mít statut prémiového kanálu, píše portál sat-tv-radio.hu. V současné době již nepravidelně probíhají první technické testy na obou transpondérech. Zahájení oficiálního vysílání je naplánováno na 1. května 2008.

V první fázi bude nabídka Hello HD určena jen pro DTH. Později bude provozovatel služby nabízet signály i kabelovým operátorům. Hello HD bude používat kódovací systém Conax. Pro příjem programů se bude dodávat satelitní set top box Hello HD.

technické parametry:
satelit: Eurobird 9 (9°E)
kmitočet: 12,034 GHz (trp. č. 66) a 12,073 GHz (trp. č. 68)
polarizace: vertikální
symbol rate: 27500
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
kódování: Conax



Ačkoliv se může zdát, že provozovatel si vybral nejméně atraktivní pozici. Opak může být pravdou. Pozice 9°E je nová a satelit Eurobird 9 je provozu na této pozici od léta loňského roku. S pomocí duo LNB mohou abonneti Hello HD přijímat i programy z nedaleké evropské pozice Eutelsatu - Hot Bird, 13 st. východní délky, příp. Sirius 4 na pozici 4,8°E.

Během několika dní budou v provozu webové stránky nové služby www.hellohd.tv a www.hellohd.hu.

Na maďarském trhu v současné době působí pouze dvě satelitní placené televize - UPC Direct (od září 2000) a Digi TV (od začátku roku 2006).

Český i slovenský satelitní divák může jiným zemím ve východní a jihovýchodní Evropě jen tiše závidět. Po Albánii s šesti HD kanály (paket DigitAlb, Eutelsat W2, kódování Conax) a přípravách Bulharska na distribuci dvou HD programů (paket Bulsatcom, Hellas Sat 2, kódování Irdeto 2) budou mít diváci v Maďarsku pro DTH příjem přístup ke čtyřem programům ve vysokém rozlišení. Některé budou dokonce v základní nabídce. S HD vysíláním programu v češtině se mohli satelitní diváci seznámit během krátce během testování TV Nova ve vysokém rozlišení v satelitní síti CS LINK (říjen 2007 až leden 2008) a v březnu během několikadenního promo (nekódovaného) vysílání Filmbox HD (ex-Nonstop Kino HD) v polské satelitní službě N.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články