Quantcast

Nové možnosti v dekódování?

| Tisk

Ještě nedávno, když se hovořilo o patch pro digitální satelitní přijímač, bylo téměř jisté, že se bude zřejmě jednat o přijímač 5400. Pro dnes již legendární přijímač Humax IRCI-5400 i jeho nástupce Humax IRCI-5400Z byl software hackery velmi často modifikován a rozšiřován o další vlastnosti. Tou nejznámnější a doposud stále nejvyhledávanější je podpora dekódování a příjmu programů z pěti kódovacích systémů na jediné přístupové kartě (projekt DS9). Na vestavěném dekodéru Irdeto tak lze dekódovat programy z Irdeto, BetaCrypt, Viaccess, Seca/ Mediaguard a Nagravision. Za pomoci přídavného zařízení (IrCrypto) a přístupové karty UPC Direct či Czech Link lze na vestavěném dekodéru Irdeto sledovat i programy kódované v systému Cryptoworks. O podporu příjmu programů 5v1 byl rozšířen i přijímač Hyundai HSS-1000IR.

V minulých dnech byl představen nový projekt Tux On Humax. Jak již název napovídá, jedná se o další projekt pro přijímače Humax, o němž jsme Vás již před časem informovali. Krátce zde připomeňme, že díky opatchovaným souborům pro většinu přijímačů Humax (mj. i Humax CRCI-5500), můžeme digitální přijímače ovládat i online pomocí povelů z počítače.

Vývoj však jde neustále kupředu. Do redakční schránky Parabola.cz nám včera přišel ze zahraniční adresy anonymní mail s třemi novými soubory (patchy) pro další digitální přijímače.
Je zřejmé, že se na nové možnosti v dekódování a příjmu mohou těšit i uživatelé Humax CI-5100, ID-DIGITAL CI-20E a ID-DIGITAL CI-20M.
Celý význam těchto nových "firmware" (zatím asi ve vývoji) pro uvedené přijímače spočívá zřejmě v možnosti použít pro dekódování DS9 v uvedených přijímačích i běžný modul Irdeto. Připomeňme, že doposud bylo možné přijímat DS9 v jiných přijímačích jen pomocí modulů FreeCam2-018(019).

Jak nás autor patchů v mailu upozornil, je třeba nahrát do přijímače příslušný sw a mít k dispozici modul Irdeto s pic (FUN) kartou (s fialovou zadní stranou). Do přijímače vložíme modul Irdeto s kartou DS9 a zapneme STB. Vyzkoušíme dekódování na některém programu (např. na satelitu Astra 19.2E na holandských programech Canal+ a dalších). Pravděpodobně se napoprvé nepodaří programy dekódovat a STB bude hlásit 'Insert valid card' či 'Insert your card'. V ten moment pomůže opětovné vložení karty do modulu Irdeto.
Po 5ti až 10ti sec by měl být program dekódovaný. V případě neúspěchu autor doporučuje proceduru opakovat.

V dopise autora mailu se nehovoří nic o tom, jaký má být použit modul Irdeto, s jakým softwarem, jaká má být náplň v kartě, chybí i další potřebné informace. Podle testů, které jsme mohli omezeně ve velmi krátkém čase provést, opatchovaný přijímač H5100 bez problémů dekóduje se Silver kartou programy DS9 s modulem Irdeto SE. Tento modul umí dekódovat systémy i v jiných přijímačích, ale jen částečně. V našem případě však otevřel takřka celou nabídku DS9. Na některých kanálech (např. Viasat) bylo nutné na chvilku kartu vysunout a opět zasunout. Nepodařilo se dekódovat některé běžně přijímané programy, jako např. RTL4, ale u stejného providera např. Canal+ H chodil bez problémů.
Neúspěšně zatím dopadly testy s modulem AlphaCrypt, s tímto modulem karta nekomunikovala.
Přijímač 5100 se choval po opatchování jinak zcela normálně, v menu však podobně jako při použití posledního originálního sw zmizela čeština. Menu nezaznamenalo žádné výrazné změny oproti originálu, označení autora a podobné dnes běžně zveřejňované informace v patchovaných softech zde chybí. Přijímač reagoval svižněji než před úpravou.

Na zavěr text autora mailu:

Dear Humax users,


I would like to share my fruitful results with other Humax CI-5100, IDD CI-20 (M/E) users.This S/W makes Humax common interface receiver (model name : CI-5100)and IDD CI-20 (M/E)compatible to Seca(Canal+), Viaccess(TPS/NTV), BetaCrypt(Premiere), Cryptoworks and more channels by using Irdeto CAM and Pic card(a kind of FUN card with violet color in back side)together. I hope you enjoy this with following way.
Turn on your receiver after inserting Irdeto CAM and Pic card into one slot, and if you have some luck, that scrambled service will be direclty descrambled but mostly will not be so. Just you will see some CI messages like "Insert valid card" or "Insert your card".
If you see this messages, remove card from CAM, re-insert card, andwait for about 5-10 seconds. After this messages disappear, you can see descrambled services.
If this messages don't still disappear in attempts,retry(remove/re-insert card), and you will succeed in descrambling services surely.
Good luck.
Bestfriend

Vzhledem k tomu, že jsme v okamžiku přijetí mailu neměli k dispozici všechny prodávané moduly Irdeto, FUN, ani přijímače ID Digital, nemohli jsme opatchovaný software s různými moduly ani přijímači vyzkoušet. Nabízíme vám tedy možnost uvedené sw otestovat. Předpokládáme, že se o zkušenosti se sw podělíte s ostatními čtenáři v reakcích na tento článek.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články