Quantcast

Konec analogu?

| Tisk

    Ve druhé polovině 90.let, kdy britská společnost SKY oznámilanástup digitální pay-tv platformy SKY DIGITAL na druhé pozicisatelitu Astra 28,2E, se začalo velmi dlouze diskutovat, kdopřevezme 'analogové' transpondéry na satelitu Astra 19,2E. Tytodiskuze se zdály být v té době velmi nadčasové, protože BSkyB,provozovatel britských programů Sky a balíku Sky Multichannel,oznámil, že bude souběžně analogovou a digitální placenounabídku programů poskytovat do cca roku 2005. I ti největšíoptimisté moc nevěřili tomuto roku, protože pro vysílací společnostje velmi nákladné platit za více transpondérů.

Stalo se tak v roce 1999, kdy analogovou nabídku paketu SKYopustily první televizní programy. V roce 2000 byly odpojeny dalšíanalogové programy a BSkyB oznámila definitivní ukončení analogovéhovysílání v polovině roku 2001. Některé programy BSkyB odpojilauž koncem března 2001.

Na družicích Astra 19,2E se tak vytvořilo další místo pro další vysílacíspolečnosti, které nemohly vysílat na satelitu Astra TV programyz důvodu nedostatku transpondérů.

Transpondéry (nejen) na satelitu Astra 19,2E se ale uvolnily v době,kdy se začaly provozovatelé TV a rozhl. programů většinou užjen pomýšlet o digitálním vysílání (v MPEG2).

Pro mnohé bylo překvapením, když některé transpondéry, které po několiklet sloužily pro analogový přenos programů, byly použity provysílání v normě MPEG2/DVB. Ano, trend je nezvratný - budoucnost jev digitálu.

I přes ukončení analogového paketu SKY na satelitech Astra 19,2Eještě je se v analogu na co dívat. Je zde k dispozici bohatánabídka německých programů v analogu. Na rozdíl od jiných zemí,které přešly do digitálu, v Německu má analogové vysílání pokračovataž do roku 2010. Pro mnohé 'analogové' diváky možná potěšující zpráva.Těžko lze nyní říci, zda vysílání v analogovém přenosu nebude ukončenodříve, jako se tomu stalo ve Velké Británii.

Potěšující je fakt, že se má nabídka analogových programů i rozšiřovat.V červnu se můžeme těšit na německou verzi programu TV Travel Shop,která už nyní nahradila původně vysílanou britskou verzi. Dále tu jsou zprávy io vysílání rakouského komerčního programu ATV, který doposud je přenášenpouze kódovaně v digitálu prostřednictvím paketu Premiere World.V plánu ještě byl program o počítačových hrách Game TV...



Jak vypadá situace na dalších družicích?

HOT BIRD
Na dalších populárních družicích se počet analogových transpondérůuž několik let postupně snižuje. Díky tomu se rozšiřuje nabídkaprogramů v digitálním přenosu. Bude to znít pro někoho možná neuvěřitelně,ale v MPEG2 na pozici 13E lze přijímat okolo 180 volných digitálních programů.Nabídka se neustále rozšiřuje.

SIRIUS 2/3, THOR 1/2/3 A INTELSAT 707
V letošním roce končí jedna z etap vysílání v formátu, který bylv naší zemi velmi populární - D2MAC. Programy v tomto systémuvysílají doposud skandinávští provozovatelé na satelitníchpozicích 5E a 1W. Dříve tento systémvyužíval i francouzský analogový paket TV programů na družici Telecomna pozici 8W. Programy v D2MAC na satelitních pozicích 5E (Sirius 2/3)a 1W (Thor, Intelsat 707) budou nejpozději v září 2001 odpojeny.Jako byl dosud populární systém D2MAC v analogu, bude v nejbližšíchměsících populární u fanoušků skandinávských programů v digitáluCA systém Viaccess (paket Viasat) a Conax (Canal Digital).

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články