Quantcast

Přijímáme vietnamský program VTV4

| Tisk

V říjnu loňského roku určitě potěšil početnou vietnamskou komunitu žijící i v ČR program VTV4. Pro připomenutí dodejme, že program sezačal v té době šířit v digitální kvalitě (MPEG2) prostřednictvím satelitního transpondéru na družici Telecom 2D, přes orbitální pozici 8W,paket FSP, kmitočet 11556/H, symbolová rychlost 27500, poměr korekcechyb 3/4. Signál byl zpočátku určen pro kabelové sítě v německymluvících zemích (odtud název paketu FSP - Fremd Sprache Paket).Paket se docela slibně začal rozvíjet a obsahoval programy jakoBBC World, EuroNews, TGRT či Stream News. Později (v říjnu 2000)byl tento zajímavý balík rozšířen o vietnamský VTV4 - vietnamskévysílání do zahraničí. V ten okamžik nastal velký zájem Vietnamcůu nás o příjem tohoto programu. Určitou roli zde určitě sehrálai relativní dostupnost družice a signálu. Pro příjem postačilaparabolická anténa o průměru cca 80 cm.

 Po několika měsících provozu paketu FSP se paket praktickyz velké části 'rozpadl' a zbyly z něj pouze dva programy, Bahn TVa právě VTV4. Již od počátku vysílání bylo upozorňováno, že signál programů v paketu slouží výhradně pro kabelové rozvody a že bude později kódován. Ke kódování paketu nedošlo - paket už neexistuje.Zakódován byl ale 20.3.2001 program VTV4 a to v systému Conax. V ten okamžikbyl program pro mnohé nedostupný. Situace se změnila v okamžiku, kdy bylo oznámeno, že VTV4 přecházíz volného vysílání na kódované a že bude možné tento programoficiálně v Evropě si předplatit. Za roční předplatné bylastanovena částka 168 euro a aktivace 21 euro. Část programu (zatím?) je ve večerních hodinách vysílána volně.

 V Evropě není příjem programu VTV 4 z družice Telecom 2D jediný.Některé diváky potěší skutečnost, že VTV4 vysílá volněna pozici 27,5W na satelitu Intelsat 605 (kmitočet 10979/V, SR 9000, FEC 2/3). Pro příjem se doporučujevětší anténa od průměru cca 160 cm. Ovšem i když je programv tomto případě volný, je zde určitý háček. VTV4 na tomto místě není přenášenav MPEG2 pro klasický PAL, nýbrž pro NTSC. Na některých boxech se nedá program přijímat. Ty boxy, které nemají podporu normy NTSC program přijmou, ale bez obrazu. Pro příjem je zde jeví jako nejvhodnější přijímač Echostar či některé typy přijímačů Humax, které SW normu NTSC podporují.



 Vietnamskou VTV4 je možné přijímat i z družice Thaicom 2/3,situovanou na pozici 78,5E (vysílací parametry: kmitočet 3600 MHz,polarizace horizontální, SR 26662, FEC 3/4). Družice je aleumístěna nízko nad horizontem a díky radiovým rušením je někdy velmiobtížné tento paket naladit. Jako další negativa je nutnostvelké paraboly (okolo 2,4m) a LNB pro C-pásmo.

 V ČR existuje možnost si oficiálně předplatit program VTV4, vysílaný z družice Telecom 2D. K příjmu musíte vlastnit digitální přijímač s vloženým modulem Conax, konvertor a parabolu 80 cm. Cena modulů Conax se pohybuje kolem 5500 Kč. Roční poplatek za příjem je 7000 Kč. Karta i zařízení se dají získat u prodejců satelitní techniky.

Parabola.cz
5.dubna 2001





Reklama




Vybrané články