Quantcast

ČT: Konec analogových vysílačů velkého výkonu ve středních Čechách 31. 10.

| Tisk

logo Ve středních Čechách k 31. 10. 2009 skončí provoz veškerých analogových vysílačů velkého výkonu všech televizních programů. Česká televize vypne analogové vysílače na Cukráku (ČT1), Mezivratech (ČT1 a ČT2) i na příbramském vrchu Praha (ČT2). Jejich vysílání je od 1. 9. 2009 označené piktogramem. Informovala dnes o tom ČT.

"V sobotu 31. října 2009 budou podle Technického plánu přechodu (TPP), nařízení vlády, v územní oblasti Praha vypnuty všechny analogové televizní vysílače velkého výkonu. Česká televize ve Středočeském kraji ukončí provoz analogových vysílačů Praha – Cukrák (ČT1 na 26. kanálu), Votice – Mezivrata (ČT1 na 30. a ČT2 na 56. kanálu) a Příbram – vrch Praha (ČT2 na 29. kanálu)," uvedl k tomu Štěpán Janda z tiskového útvaru České televize.

Analogové zemské vysílání ČT1 a ČT2 ze všech tří jmenovaných vysílačů velkého výkonu je od úterý 1. září 2009 označené piktogramem – grafickým symbolem v podobě čtyř čtverečků v pravém spodním rohu obrazovky. Podle něj diváci jednoduše poznají, že přijímají signál, jehož vypnutí se blíží, a musí se tedy připravit na digitální příjem. Od pondělí 5. října 2009 se vedle piktogramu začne průběžně zobrazovat také textová lišta s bližšími informacemi (od 26. října 2009 zůstane v obrazu trvale) a několikrát denně bude rovněž jen do analogového zemského vysílání ČT1 či ČT2 z diskutovaných vysílačů zařazován speciální spot (ostatní vysílače budou v tu dobu vysílat běžné programové upoutávky).

Signál z analogových vysílačů ČT1 a ČT2 velkého výkonu Praha – Cukrák, Votice – Mezivrata a Příbram – vrch Praha využívá jako svůj zdrojový 37 analogových převaděčů ČT1, respektive ČT2 ve Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Plzeňském kraji i na Vysočině. Tyto analogové vysílače malého výkonu a lokálního významu tak od 1. 9. 2009 v rámci jediného reálného technického řešení převádí vysílání programů ČT včetně piktogramu (později i s textovou lištou a spotem). O jejich vypnutí, či přeladění na jiný zdrojový signál bude rozhodnuto v následujících týdnech. Česká televize bude o postupu individuálně informovat dotčené obce.

V územní oblasti Praha už jsou v provozu tři digitální vysílače sítě 1. Veřejnoprávní multiplex se všemi čtyřmi programy ČT vysílají shodně na 53. kanálu – jsou spojené do tzv. jednofrekvenční lokání sítě (SFN). Prahu, Středočeský kraj a přilehlé okrajové oblasti sousedících regionů pokrývají digitálním zemským vysíláním České televize vysílače velkého výkonu na stanovištích Praha – Cukrák (od 1. 10. 2008, 53. kanál, horizontální polarizace), Praha - město – Žižkov (od 30. 10. 2008, 53. kanál, vertikální polarizace) a Votice – Mezivrata (od 31. 7. 2009, 53. kanál, horizontální polarizace).



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – tedy programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby (teletext, elektronického programového průvodce EPG, dálkovou aktualizaci programového vybavení některých přijímačů podle standardu SSU) a stanice ČRo. Digitální zemské vysílání lze přijímat pomocí set-top-boxu nebo digitálního televizoru s DVB-T tunerem. Nezbytná je také nepoškozená, správně nasměrovaná pevná venkovní anténa (pokojová dostačuje jen ve výjimečných případech) a anténní svod z odpovídajícího, neponičeného koaxiálního kabelu. Zásadní potíže může působit nevyhovující zesilovač či rozbočovač signálu. Bezpodmínečně nutná je odborná úprava převážné většiny systémů společných televizních antén (STA) v bytových domech.

Ve středních Čechách jsou v provozu další multiplexy - síť 2 (komerční TV Nova, Nova Cinema, Prima TV, Prima COOL a TV Barrandov), síť 3 (Z1, Public TV, Rádio Proglas; K46 také s Prima HD) a síť 4 s ČT HD a Nova HD.

redakce





Reklama




Vybrané články