Quantcast

UPC Direct rozšiřuje HD nabídku na 8 o Discovery HD a Animal Planet HD

| Tisk

logo Společnost UPC DTH, provozovatel středoevropské satelitní placené televize UPC Direct, bude od počátku nabízet celkem osm programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Abonenti se mohou od 1.5.2010, kdy bude služba oficiálně nabízena z nové pozice 0,8 st. západně (satelity Thor 5 a Thor 6), těšit na širší programovou nabídku v HD, než se doposud plánovalo.

V HD balíčku kanálů platformy nebude jen šest programů v high-definition ale rovných osm. Takový je aktuální plán provozovatele s tím, že rozšíření HD nabídky nemusí být ještě konečné.

Rozšíření nabídky platformy v HD:

* ČT HD (mix ČT1, ČT2 a ČT4)
* Nova HD
* Nova Sport HD
* History HD
* National Geographic Channel HD (Nat Geo HD)
* Rush HD
* Discovery HD
* Animal Planet HD

Původně ohlášenou šestici HD kanálů doplňují dva dokumentární kanály - konkrétně Discovery HD a Animal Planet HD. Diváci Discovery HD se mohou těšit na atraktivní dokumenty ve vynikající technické kvalitě bez rušivých elementů jako jsou vypálené titulky obrazu na jiné platformě. Do světa zvířat diváky zavede známý kanál Animal Planet. Vedle SD verze bude v platformě k dispozici i evropská mutace Animal Planet HD. Podobně jako Discovery HD bude přinášet odlišný obsah od kanálu ve standardním rozlišení (SD).

O výborné technické kvalitě HD programů, které budou našim abonentům z větší části nabízeny z transpondérů skandinávské platformy Canal Digital, která s UPC DTH zahájila spolupráci, svědčí vysoké datové toky, které žádný z našich poskytovatelů satelitní televize nenabízí. Pro srovnání: History HD a Nat Geo HD cca 16 Mbit/s, Animal Planet HD cca 14,5 Mbit/s a Rush HD cca 13 Mbit/s (ve všech případech se jedná o video bit rate).

Plánované nové stanice ve standardním rozlišení (SD):

* Prima COOL
* JOJ Plus
* TV Doma
* STV2 (Dvojka)
* STV3 (Trojka)
* Sport 2
* Sport 5
* CS Film
* CS Mini
* Nickelodeon
* Filmbox / Filmbox Extra
* Filmbox Family
* Cinemax 2
* MTV CZ
* Z1
* Fishing and Hunting
* Nat Geo Wild
* DoQ
* Óčko
* AXN Sci-Fi
* AXN Crime

+ volně vysílané programy ( FTA):
* Musiq1
* Music Box
* TV Lux
* CETV
* TV Živa
* TV8 SK

Upozornění: Některé programové služby nemusí být z důvodu omezení vysílacích práv dostupné na území druhého státu (Česka nebo Slovenska).

Umístění programů do jednotlivých balíčků bude později upřesněno, včetně cen.



UPC Direct k 1.5.2010 zahajuje novou etapu placené televize. V létě loňského roku se provozovatel platformy rozhodl neprodloužit kontrakt na transpondérovou kapacitu se společností SES Astra, která v současné době programy této služby šíří, a podepsal smlouvu s konkurenčním operátorem Telenor Satellite Broadcasting (TSBc). Na nové pozici 0,8°W, kde jsou zaparkovány satelity Thor 5 a Thor 6, je již v provozu 10 transpondérů UPC Direct a to pro český, slovenský, maďarský a rumunský trh. Na této kapacitě od konce minulého měsíce probíhají technické testy s cílem nakonfigurovat jednotlivé multiplexy a vysílaný obsah. Technické testy jsou dostupné i koncovým divákům, kteří se mohou o mnohem lepší technické kvalitě šířených stanic přesvědčit na vlastní oči.

Paralelní šíření služby z původní (Astra) a nové (Thor) pozice bude probíhat zhruba 3 až 4 měsíce. Během této doby dojde k přetočení parabol u abonentů služby na novou pozici. Pak bude šíření na Astře ukončeno a uvolněnou kapacitu využijí zejména zákazníci ze západní Evropy.

Pozice 0,8°W - 1°W se po spuštění oficiálního provozu UPC Direct z této lokace stanice důležitým místem pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu.

Signály UPC Direct na satelity Thor zajišťuje společnost Techcom satelitního operátora SES Astra.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články