Quantcast

Ukončení výroby Humax IRCI-5400Z

| Tisk

Humax IRCI-5400Zhruba před rokem jsme Vás na stránkách Parabola.cz informovali o několika opatřeních korejského výrobce receiverů Humax. Ten na základě tlaku provozovatelů vysílání podnikl několik právních kroků vůči majiteli serveru humfree.de, na kterém byly zveřejňovány softwarové úpravy originálního firmware pro přijímače Humax IRCI-5400.

Díky softwarovým patchům mohl divák na vestavěném dekodéru Irdeto na neoficiálních přístupových kartách přijímat nejenom programy z kódu Irdeto, ale i BetaCrypt. Později po dalších úpravách přijímá i kódy Viaccess, Seca/Mediaguard, Nagravision, nebo nejnověji i TPS Crypt. To vše na jediné přístupové kartě díky projektu DS9. V přijímači je možné přijímat i systém Cryptoworks pomocí přídavného zařízení Ircrypto a originální karty Cryptoworks.

Humaxu se podařilo zastavit provoz uvedené domény, ale hned nato se na jiných serverech objevily další a další stránky s aktuálními patchy pro Humax IRCI-5400. Aby Humax nepřišel o licenci na kódovací systém Irdeto, zbylo mu jediné: rozhodl ukončit výrobu současného modelu Humax IRCI-5400.
Skutečně se tak stalo a model IRCI-5400 zmizel z trhu.

Na trhu se na podzim loňského roku objevil nový model, Humax IRCI-5400Z. Tento byl již výrobcem lépe zabezpečen proti opatchování. Během několika dnů byl však i nový model "rozebrán" piráty a hardwarovou a softwarovou úpravou bylo možné využít všech možností, které měl předchůdce Humax IRCI-5400. Humax 5400Z se stal díky těmto úpravám nejžádanějším modelem na evropském trhu. Jakékoliv další varianty příjmu DS9 (včetně přídavných modulů v ostatních přijímačích) byly vždy v poměru výkon - cena méně výhodné.

Několik dalších modifikací nového modelu IRCI-5400Z nepřineslo úspěch, který výrobce očekával. Po pečetících nálepkách a přijímačích bez komunikační zásuvky RS-232 ( tyto úpravy proti patchování se minuly účinkem), se nakonec Humax rozhodl ukončit výrobu i modelu Humax IRCI 5400Z.
Na českém trhu jsou v této době doprodávány už poslední kusy receiveru Humax IRCI-5400Z, který lze ještě upravit a přijímat tak několik systémů na jediné kartě.



CO BUDE DÁL?
Humax v minulých týdnech podle informací na internetu přišel o licenci na systém Viaccess, přijímače s tímto dekodérem (např. 5300, upravitelný na 5500) se zřejmě také už jen doprodávají.
O licenci na Irdeto nechce Humax v žádném případě přijít - mohl by tím ztratit výraznou pozici na trhu. Nový model s vestavěným dekodérem Irdeto, který se na evropském i našem trhu objeví snad koncem září, má být mnohem lépe zabezpečen proti softwarovým ale i hardwarovým úpravám přijímače. Čas ukáže, zda si i s příchozím modelem hackeři poradí.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články