Quantcast

Tři antény pro DVB-T firmy MAXIMUM

| Tisk

Pro správný a spolehlivý příjem pozemního digitálního vysílání je potřeba také správná a vhodná anténa. Výrobce MAXIMUM produkuje celou řadu antén, my si ve dnešním testu představíme 3 z nich.

Jsou to modely D6 active mini, DA 5100 active a D-1500 active. Jak již jejich názvy napovídají, všechny antény jsou aktivní, což znamená, že mají v sobě zabudovaný zesilovač signálu a mohou využívat napájení tohoto zesilovače přímo z přijímače. V některých budovách pak je možné využít i externí napájení. Měření probíhalo na přijímači Fte MAX T115 a všechny antény byly umístěny na jednom místě v 1. patru panelového domu v silné zástavbě uprostřed Prahy.


obrázek

Nejmenším modelem je D6 active mini, která se používá hlavně v místech se silným signálem a dobrou cestou k vysílači. Balení obsahuje samotnou anténu a na pevno připojený 3m dlouhý tenký kabel. Nechybí ani šroubky a hmoždinky na připevnění antény na pevný podklad a je zde i oboustranně lepicí páska, která zaručí připevnění antény třeba na sklo okna, kde bývá signál mnohdy nejsilnější. Anténa je určena pouze pro interiérové použití. Po připojení antény a zapnutí napájení (většina set-top-boxů již toto napájení antény má přímo zabudováno uvnitř) je možný okamžitý příjem silnějších multiplexů.


obrázek

Subjektivní měření ukazuje menší kvalitu signálu, proto je anténa vhodná spíše do otevřených lokalit s dobrým zdrojem signálu.


obrázek

Další anténa pro použití uvnitř místností je elegantní model D-1500 active. Svým provedení slouží k dobrému příjmu i ve zhoršených podmínkách, navíc elegantní vzhled nijak neruší oko náročnějšího interiérového stylisty. Balení odpovídá velikosti i množství doplňků, které s anténou získáte.


obrázek

Součástí je nejen samotná anténa s 3m kabelem a stojánek, na který ji umístíte, ale také úchytka na zeď včetně vrutů a hmoždinek, rozbočovač pro napájení a napájecí adaptér. Tyto doplňky využijí hlavně majitelé starších nebo málo vybavených set-top-boxů, které nemají možnost interně napájet zesilovač antény.


obrázek

Po sestavení je anténa velmi elegantní a decentní a je jí možno umístit na vhodném místě pro signál, i kdyby to bylo třeba na skříni v obývacím pokoji.


obrázek

Samotný komplet napájení se používá až u přijímače, za který se rozbočovací člen i napaječ bez problémů schovají. Pokud má přijímač interní napaječ antény, pak toto příslušenství nebudeme potřebovat a anténa se připojí přímo do přijímače.


obrázek

Co se týče síly signálu, tato anténa jí již poskytuje dostatek, abychom se nemuseli bát výkyvů příjmu při méně vhodných podmínkách.


obrázek

Třetí zástupce terestriálních antén je model DA 5100 active. Je předurčen pro montáž venku, takže má konstrukci i napojení kabelu odpovídající zátěžovým venkovným podmínkám a jeho doplňky zaručují upevnění na dodávanou konzoli i již existující stožár.


obrázek

Malou černou konzolku lze přišroubovat na stěnu pomocí dodaných vrutů a hmoždinek anebo ji můžeme připevnit ke stožáru dodanými půlkruhovými šrouby. Na toto konzolu se pak anténa nasadí a zajistí pojistným šroubem.


obrázek

I provedení napojení kabelu je navrženo tak, aby mohla anténa odolávat jakýmkoliv extrémním klimatickým vlivům. Kabel se na konektor šroubuje a venkovní koncovka kabelu je pogumovaná, aby konektor i kabel dostatečně chránila.




obrázek

U této antény byl příjem zdaleka nejlepší, i když jsem jej měřil na stejném místě uprostřed místnosti, jako předchozí antény. Pokud si tuto anténu umístíte vně budovy a správně nasměrujete ke zdroji vysílání, pak nemusíte mít žádné obavy, že byste ztráceli příjem signálu i ve velmi nepříznivých (většinou klimatických) podmínkách.


obrázek

Každá z představených antén má své předurčení a jejich představení jistě pomůže uživatelům lépe se orientovat v možnostech a potřebách, které se okolo příjmu digitálního pozemního vysílání vynořují. Vždy platilo a stále platit bude všeobecně, že kvalitu příjmu dělá anténa. Proto by se uživatelů neměli zdráhat investovat právě do těchto součástí celého řetězce příjmu televizního vysílání.

Za zapůjčení antén děkuji firmě AB-COM s.r.o. ( www.abcomcz.cz )

Exklusivně pro Parabolu.cz
K.S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články