Quantcast

Slovak Link na kartách Czechlink

| Tisk

O připravované slovenské digitální platformě Slovak Link, která měla vzniknout po vzoru českého paketu Czech Link, se hovořilo delší dobu. Na satelitu EuroBird 1 (pozice 28.5) se 27.6.2002 na druhé polovině 72 MHz transpondéru F3 objevil konečně první testovací signál nové slovenské digitální platformy SLOVAK LINK.
První televizní programy v paketu Slovak Link se objevily až 31.8.2002, kdy do multiplexu byly přidány programy STV2 a TV Markíza. Nová slovenská platforma byla 'zkompletována' teprve nedávno - 18.9.2002 byl paket rozšířen o první program slovenské televize - STV1.

Signály televizních stanic, stejně tak i komerčních rádií (TWIST, OKEY, FUN), jsou od počátku kódovány systémem firmy Philips - CryptoWorks. Pro příjem kódovaných signálů, podobně jako v České republice, je zapotřebí digitální satelitní přijímač s vestavěným dekodérem CryptoWorks (Humax CRCI-5500, Humax CR-5510, Humax CR-FOX, Galaxis Matrix Action S aj.) či přijímač se slotem CI, do kterého se vloží externí modul CryptoWorks. Dále je třeba parabolická anténa o průměru cca 80 cm, LNB Universal a to nejdůležitější - dekódovací karta.
Vše kromě dekódovací karty může zájemce o příjem slovenských programů ze satelitu zakoupit už nyní. Dekódovací karty Slovak Link však v zatím nejsou k dispozici pro kabelové operátory ani pro individuální příjem.

Po spuštění paketu Slovak Link je o jeho příjem velký zájem, především u individuálních zájemců, což potvrzují i časté dotazy v naší poště. I velké množství prodejců na základě zájmu svých zákazníků žádá o distribuci karet Slovak Link.
V současné době je však kódovaný satelitní signál Slovak Link vysílán takřka do 'prázdna'. Individuální příjem zatím nebyl provozovatelem umožněn.

Vše by se mohlo v blízké budoucnosti změnit. V současnosti probíhají složitá jednání mezi firmou Trade + Technology, Slovenskými Telekomunikacemi a STV o zpřístupnění signálu TV Markíza, STV1 a STV2 i uživatelům dekódovacích karet Czech Link. V případě úspěšného jednání a pokud provozovatelé zajistí rozšíření vysílacích práv i na Českou republiku, budou majitelé karet Czech Link moci přijímat i programy Slovak Link bez jakýchkoliv dalších investic do nákupu karet, modulů či přijímačů. Stejný princip by mohl samozřejmě v budoucnu fungovat i opačně. Při pořízení dekódovací karty Slovak Link by slovenský divák mohl přijímat kódované programy Czech Link.
Výsledky současných jednání o zpřístupnění slovenských programů ze satelitu na karty Czechlink můžete do jisté míry ovlivnit i vy, čtenáři serveru Parabola.cz. Vaše odpovědi mohou zůčastněným stranám s kterými jsme v kontaktu určitě mnohé napovědět.
Zkuste pod tímto článkem zodpovědět dvě základní otázky:



1, máte zájem o dekódovací karty Slovak Link (příjem slovenských programů ze satelitu)?
2, uvítáte možnost příjmu paketu Slovak Link na kartě Czech Link, případně i opačnou možnost?


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články