Quantcast

BBC Prime v prosinci

| Tisk

BBCBBC Prime přináší svým diváků v tomto prosinci výjimečné hudební události roku 2002 - Královniny koncerty, připomínající zlaté jubileum 50. let na britském trůně jejího veličenstva královny Alžběty II.

Na Královniných koncertech, Prom at the Palace a Party at the Palace, které se konaly v červnu tohoto roku v atraktivních zahradách buckinghamského paláce v Londýně, vystoupili slavní klasičtí i populární hudebníci z celého světa a každého z nich se zúčastnilo 12 000 diváků. Obě akce se konaly za účasti královny.

V prvním ze dvou koncertů, Prom at the Palace (vysílaném ve čtvrtek 26. prosince od 16 hodin), představuje Michael Parkinson dvě hodiny oblíbené klasické hudby. Prom at the Palace je přitom úplně prvním živým koncertem, který kdy byl vysílán z královské rezidence.

Hvězdy, mezi nimiž je například Kiri te Kanawa, Thomas Allen, Mstislav Rostopovič, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, členové královského baletu, klarinetista Julian Bliss či London Adventist Chorale, doprovází Symfonický orchestr a sbor BBC, dirigovaný Andrewem Davisem. Vybraná hudba odráží historickou povahu celé události. Během koncertu budou předvedeny ukázky z Mozartových, Pucciniho a Verdiho oper a orchestrální práce jako symfonická suita Jupiter z cyklu Gustava Holsta Planety či Handelova Hudba k ohňostroji.

Koncertu se zúčastnila královna, vévoda z Edinburghu, princ Charles, korunní princezna a další členové královské rodiny. Mezi hosty byl i britský ministerský předseda, zástupci opozice a paní Camilla Parker-Bowlesová.

Druhý koncert, Party at the Palace (vysílán v soboru 28. prosince od 16 hodin), který je ze zahrad buckinghamského paláce přenášen, nabízí neuvěřitelé množství mezinárodních hvězd, které se sešly v rámci jednoho vystoupení.



Vystoupil na něm např. Paul McCartney, Elton John, S Club 7, Ricky Martin, Tom Jones, Blue, Queen, Cliff Richard, Eric Clapton, Shirley Bassey, Phil Collins či Ozzy Osbourne. Celou akcí, během níž se jako host představil Brian May ze skupiny Queen, který zahrál národní hymnu ze střechy buckinghamského paláce, provázejí komikové Ben Elton a Lenny Henry.

Koncertu se konal za účasti královny, vévody z Edinburghu, prince z Walesu, princů Williama a Harryho, korunní princezny, hraběte a hraběnky z Wessexu a dalších členů královské rodiny.

Pro více informací o velké britské zábavě na BBC PRIME navštivte internetové stránky to www.bbcprime.com

5. prosince 2002

Tisková zpráva
došlo:





Reklama




Vybrané články