Quantcast

80 TV programů na společné televizní anténě (STA)

| Tisk

Na klasickou společnou televizní anténu (DVB-T) lze za určitých okolností přijímat zdarma až 80 televizních kanálů. Toho lze dosáhnout jen za předpokladu dobrých příjmových podmínek, použitím vhodné technologie a v neposlední řadě využitím služeb profesionální montážní firmy, protože narůstající možnost příjmu nových multiplexů a programů zároveň přináší problémy s jejich zpracováním a zařazením do společných rozvodů.

Technologie pro hlavní stanice (HS) STA v bytových domech (BD) prošly v průběhu posledních 10 let velkým vývojem i obměnou. Současný stav nabízí divákům velké možnosti z pohledu počtu programů, podmínkou je však použití správně navržené technické sestavy pro jejich příjem, zpracování a distribuci pro velký počet účastníků.

Kanálové zesilovače

V době zavádění digitální pozemní televize (DVB-T) byly téměř všechny staré systémy společných televizních antén v BD založeny na koncepci kanálových zesilovačů, kdy každý přijímaný kanál (v době analogu 1 kanál = 1 program) měl vlastní zesilovač, který umožňoval poměrně komfortní nastavení celého systému. Tento systém je velmi efektivní a pro DVB-T systémy stále nejvhodnější i dnes, díky své variabilitě a možnostem, byť je finančně nákladnější než některé nové varianty.
Profesionálové v našem oboru už při rozběhu DVB-T navrhovali řešit stejným technologickým způsobem také nové DVB-T systémy, což se nyní ukazuje jako opodstatněné.

Systém s kanálovými zesilovači jsme při příjmu ve společných anténách i my také našim zákazníkům vždy doporučovali a nejčastěji realizovali s použitím technologie ALCAD.
Díky tomu jsme nyní schopni na místech dřívějších montáží s přibývajícími kanály na základě nových požadavků zákazníků systém postupně rozšiřovat a také efektivně řešit i případné nežádoucí rušení, způsobené např. nově i vysíláním LTE apod. (Pro vysvětlení, LTE je pásmo kolem 800 MHz, kde nově vysílají mobilní operátoři svoje data a mohou tím způsobit rušení příjmu DVB-T).


obrázek


Širokopásmové zesilovače

Při rozběhu vysílání DVB-T se mnoho montážních firem a jejich zákazníků přiklánělo k levnějšímu řešení, kterým byl jednoduchý systém HS STA s širokopásmovým zesilovačem (často s nejjednodušší jednovstupovou variantou). Dosažené výsledky byly na mnoha místech vyhovující a někde je to i nadále použitelný systém. Nicméně na mnoha místech je, nebo bude tento systém v brzké budoucnosti nepoužitelný a bude nutné jej celý výrazně upravit, pokud bude chtít zákazník přijímat všechny dostupné kanály a programy, kterých neustále přibývá.

Úprava těchto jednoduchých a levnějších systémů je dnes však často komplikovanější a nákladnější než v případě prvotního užití kanálových zesilovačů. S přihlédnutím k této skutečnosti je jasné, že ne vždy je nejlevnější řešení nejvhodnější z hlediska předpokládaného dlouhodobého využívání systému STA.

Vícevstupové programovatelné zesilovače

Pokud chce divák přijímat všechny dostupné české multiplexy (MUX) DVB-T a navíc má také možnost příjmu zahraniční DVB-T, je možné přejít na novou technologickou koncepci. Jako středovou variantu v poměru cena/výkon můžeme zmínit řešení s vícevstupovými domovními programovatelnými zesilovači, které umožní dostatečné možnosti konfigurace za přijatelnou cenu a v době přebudovávání STA v bytových domech pro DVB-T si u montážních firem i zákazníků získaly oblibu. Mají však limitované možnosti.

U těchto zesilovačů je s určitým omezením možné nastavit jak filtry pro přijímané kanály tak i potřebné zesílení. S rozvojem DVB-T, zejména v posledních 3 letech, a nově také z důvodu rozvoje sítě LTE, nastávají však i u těchto technologicky jednodušších systémů komplikace. Problém vzniká hlavně v situaci, kdy počet přijímaných multiplexů a kanálů roste a jejich výkonová úroveň je značně rozdílná. V takovém případě neumožní uvedené zesilovače dostatečně vyrovnat výkon všech kanálů na výstupu zesilovače.

Na rozsáhlém rozvodu pak může docházet k tomu, že na všech účastnických zásuvkách nelze nastavit signál v toleranci normy, což má za důsledek výpadky a kostičkování obrazu. Problém vzniká i z toho důvodu, že omezené možnosti technologie propustí na vstupy některé duplicitní kanály a počet přítomných (avšak z pohledu diváka nepotřebných) MUX dále omezuje parametry zesilovače. To vše je často umocněno původními rozvody z doby analogové televize.


obrázek


Provozování a přizpůsobení systémů s vícevstupovým programovatelným zesilovačem

Tento systém (domovní zesilovač TELEVES) naše firma provozuje mj. např. v bytovém domě v Brně – Černých polích, a právě zde máme ověřen technický limit uvedeného řešení. Tuto realizaci uvádíme jako příklad především z důvodu, že v Brně jsou výše uvedená úskalí zpracování a příjmu DVB-T umocněna navíc i rozdílným výkonem multiplexů vysílaných z jednoho vysílacího stanoviště (v tomto případě Brno - Barvičova).

Přes všechny nedostatky výše popisované technologické koncepce provozujeme STA v uvedeném domě se 14 multiplexy (kanály) a až 80 programy (stav listopad 2014). Lze tedy konstatovat, že i takovéto řešení může být vyhovující a může poskytnout uživateli všechny v daném místě dostupné televizní programy. Zásadním předpokladem je ale správné vypracování návrhu systému, zvolení vhodných komponent a profesionální provedení montáže i nastavení systému.

Aktuální programová skladba v uvedeném objektu:

k23*TVLux, Eurosport, Eurosport 2, ČT1, ČT2, Film+, Viasat Explorer, Viasat Nature, Viasat Historty, Nickelodeon, VH1, Slovak Sport 1
k24ORF1, ORF2, ATV
k25TVNoe, Sport5, Slovak Sport, Óčko Expres
k27STV1, STV2, STV HD
k29ČT1, ČT2, ČT24, ČT Sport
k34ORF3, ORF Sport+, ServusTV, TVPuls 4, 3SAT
k36 (T2)ORF2 HD, ORF1 HD, SuperRTL, Ard-Alpha, Servus TV HD, n-TV, Nickelodeon, Phoenix, RTL Nitro, D-max
k40TV Nova, Nova Cinema, Prima, Prima COOL, TV Barrandov
k44Slovak Sport.TV3, Wau TV, TV Dajto, Senzi, Infokanál
k46TV Fanda, Nova cinema, Telka, Smíchov, Pohoda-Rebel, Pohoda Relax, Country no.1, BTV, TVS, TV Morava, TIP TV
k47ČT1 HD, ČT2, HD, ČT Sport HD, Retromusic, ČT:D/ČT art, Kino Svět
k51TVNoe, Sport5, Slovak Sport
k53**SAT 1 HD Austria, RTC HD, Prosieben HD, VOX HD, CNN, Deluxe Music, Disney Chanel
k56TV JOJ, TV JOJ Plus, Markíza, TV Doma, TA 3
k59Prima LOVE, Prima ZOOM, Óčko TV, Óčko Gold, Šlágr TV, Active TV, ČT D/ART
*placené programy krom ČT1, ČT2, TV Lux, Slovak Sport 1
**placené programy

Tento systém je zde však na samé hranici svých možností a je zde provozuschopný mj. i z toho důvodu, že ve 12ti podlažním domě je vhodným způsobem koncipována topologie rozvodů. Při dalším rozšiřování příjmu nového vysílání však i zde mohou nastat problémy.


obrázek




Jaké řešení příjmu tedy zvolit?

Obecně lze říci, že skutečně profesionálním řešením STA v rozsáhlých bytových domech, kde je požadavek zpracování a rozvodu velkého počtu MUX, je především koncepce založená na použití kanálových zesilovačů. Hlavní stanice STA složená z kanálových zesilovačů je řešení dražší, avšak z pohledu možného dalšího rozšiřování nejvhodnější.
Jednoznačné posouzení a výběr nejefektivnějšího řešení z hlediska ekonomického i technického je však možno provést teprve po získání informací o příjmových možnostech a stavu domovního rozvodu na místě.

Z tohoto důvodu naše společnost provádí vždy důkladný průzkum a měření přímo u zákazníka v místě poptávané realizace. Na základě průzkumu jsme schopni vypracovat jedinečný návrh přijímacího zařízení, který zohledňuje místní podmínky a poskytuje tak zákazníkovi komplexní informaci o možnostech řešení příjmu DVB-T signálu v jeho nemovitosti.

Na základě návrhu je pak možné s profesionální přístrojovou výbavou a osobním přístupem našich odborníků realizovat pomocí kvalitní technologie jakékoliv složité systémy, které zajistí příjem všech dnes dostupných multiplexů DVB-T, s možností budoucího rozšíření i o příjem jakéhokoliv nového vysílání, v nejbližších letech např. také o DAB a DVB-T2.

Firma Omko Digital a.s. nabízí vypracování návrhu řešení i velkoobchodním partnerům a samozřejmě také dodání nejpoužívanějších technologií od různých výrobců za příznivé ceny.

PR článek





Reklama




Vybrané články