Quantcast

Skylink spustil 6 nových HD programů na nové kapacitě

| Tisk

logo Zákazníci satelitní platformy Skylink se dočkali rozšíření programové nabídky o nové stanice ve vysokém rozlišení. Nové stanice se objevily na staronové kapacitě operátora, kterou používal k technickým testům celý předchozí měsíc.

Od 2. 12. 2014 si zákazníci budou moci vychutnat v té nejvyšší kvalitě téměř všechny české a slovenské televizní stanice. K programům ČT1 HD, ČT Sport HD, Nova HD, Prima HD, Nova Sport HD a Markíza HD tak nově přibydou i programy Nova Cinema HD, Fanda HD, Prima COOL HD, JOJ HD, JOJ Plus HD a Dajto HD.

Všechny nové programy jsou zařazeny do balíčku Digital HD, který je přístupný všem zákazníkům Skylinku s uhrazeným Servisním poplatkem.

K uvedenému datu začnou na nové pozici vysílat i tři stávající programy – Nova HD, Prima HD a Nova Sport HD. Tyto programy zůstanou na své původní pozici do počátku ledna příštího roku.

Technické parametry nového transpondéru Skylink:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,876 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29900 ksymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Programové obsazení nové kapacity:

- Nova HD
- Prima HD
- Nova Sport HD
- Fanda HD
- Nova Cinema HD
- Prima COOL HD
- Dajto HD
- JOJ HD
- JOJ Plus HD
- Novinka1 (plánovaný Rik TV v SD)



Všechny programy se vysílají v MPEG-4/HD. V nabídce Skylink je nyní 34 HD programů.

V případě Nova HD, Prima HD a Nova Sport HD se jedná o zahájení souběžné distribuce programů na nových a původních parametrech. Po přechodném období bude souběžné vysílání ukončeno a na původním transpondéru (11,797 GHz, pol. H) se uvolní kapacita pro jiné programy a služby provozovatele.

Kmitočet 11,876 GHz je zákazníkům Skylinku dobře známý. Do prvního kvartálu letošního roku jej používala pro šíření SD programů. Po několika měsících se provozovatel na tento transpondér vrací. Tentokrát bude kapacita vyhrazena zejména pro distribuci programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Vedle změny normy (DVB-S2) a modulace (8PSK) se bude vysílat i s vyšší symbol rate (29900 ksymb/s). Celková kapacita multiplexu je 66,6 Mbit/s.

Pro příjem HD programů je nutný HD přijímač. Ideálně s certifikací Skylink READY.

redakce





Reklama




Vybrané články