Quantcast

Hybridní tunery pro příjem DVB-T/T2/C od TBS

| Tisk

Možná se budete ptát, proč právě tyto tunery? Je to úplně jednoduché, jen velmi málo výrobců něco podobného s podporou ve Windows i Linuxu nabízí. DVB-T ano, ale T2 a ještě k tomu i DVB-C a to vůbec neuvádím CI (Common Interface) pro vložení přístupové karty.

Pokud mi nevěříte, použijte starého osvědčeného strýčka Googla. Firma Tenow International je leaderem ve vývoji a výrobě tunerů pro sledování satelitní, pozemní i kabelové televize v PC a notebooku. V současné době jsou mimo jiné nabízeny tyto modely:

TBS 5881 DVB-T2/T/C Single-Tuner, USB 2.0 Hybrid-TV-Box

TBS5281 DVB-T2/T/C Dual Tuner TV USB BoxB 2.0 Hybrid-TV-Box


obrázek

TBS6221 DVB-T2/T/C TV Tuner PCIe Card
TBS6290 DVB-T2/T/C Dual Tuner Dual CI PCIe Card
TBS7220 DVB-T2/T/C TV Tuner mini PCIe Card


obrázek

Samostatnou kapitolou by mohl být dále třeba TBS 5220, který nejenže zvládne DVB-T/T2 /C, ale může být také zapojen jako virtuální DVB-S tuner


obrázek

Z přiložených obrázků je patrno, že tyto mohou být ve verzích PCIe, PCIe mini a USB. Pro demonstraci funkcí jsem si zvolil TBS 5281, což je duální tuner, avšak když se podíváte na obrázek má pouze 1 x ANT IN, ale samotnému k počítači zařízení připojujete dvěma USB kabely.


obrázek

Foto výrobce

Po připojení k PC, se mi ve WIN7 nenainstalovaly ovladače zařízení, proto jsem na stránce www.tbsdtv.com zvolil nejnovější ovladač.


obrázek

Po stažení, jsem instaloval ovladače do PC, stačí soubor rozbalit a dle příslušného systému zvolit exe soubor, ten se sám postará o ostatní.


obrázek


obrázek


obrázek


Toliko instalace, otázka do jedné minuty. Nyní je potřeba zvolit přehrávač, máme však několik možností, výrobky TBS jsou podporovány v DVBvieweru, ProgDVB, DVB Dreamu i dalších. Lite verze jsou vždy na přloženém CD, já jsem pro přehrávání zvolil TBSViewer (ořezanou verzi DVBVieweru) pro naši demonstraci plně postačí. Protože chci vždy aktuální verzi programu, hledám ji jak jinak než na stránkách výrobce. V tomto případě je to verze z 26.1.2015


obrázek

A jdeme na instalaci přehrávače, nedělejme z toho žádnou vědu, stačí pouze odklikávat, je to vše user friendly.


obrázek


obrázek

Po spuštění programu vyhledáme své instalované zařízení, vidíme, že software nalezl 2 tunery


obrázek

Zvolíme DVB-T Europe a zařízení terestrial, a cílový adresář kam budou data ukládána


obrázek

A můžeme vyhledávat


obrázek

Při vyhledávání na venkovní externí anténu bylo nalezeno 72 programů, a protože je k zařízení přiložena i malá indoor pasivní anténka zkusil jsem i tuto, na tuto zařízení nalezlo 9 programů, pokud budeme mít aktivní anténu můžeme ji povolit v menu.


obrázek


obrázek


Výsledek ladění


obrázek

V kanálovém seznamu vidíme naladěné programy, v mém případě po providerech, ale při vyhledávání si můžete zvolit jak chcete stanice vyhledat, tento seznam můžeme dále upravovat k obrazu svému - favoritní, to všechno v PC. Může rovněž změnit vzhled přehrávače. Pokud chcete prohlížet EPG můžete přímo z přehrávače, EPG je v bezchybné češtině a můžete jej použít jednak na získání informací o programu nebo případnému plánování nahrávání nebo pohybu ve vašem kanálovém listu.


obrázek

Otestoval jsem teletext, i ten je bezchybný


obrázek

Protože se jedná o dvoutunerové zažízení vyzkoušel jsem samozřejmě možnosti nahrávání.


obrázek

Můžete nahrávat x programů jednoho multiplexu a další dva z jednoho jiného v jeden okamžik, po dosažení tohoto maxima již nejde programy přepínat. Přístroj ukládá nahrávky tam kam si zvolíme


obrázek

Nahrávky jsou ukládány ve formátu ts u dalších již uvedených softwarů můžeme zvolit ts/mpeg tyto záznamy nám přehrají volně dostupné přehrávače a můžeme je dále upravovat a editovat.


obrázek

Protože je zařízení dvou tunerové, můžete využít funkci PIP, která funguje obdobně jako u ostatních dvoutunerových zařízení, v PIPu můžete sledovat programy z různých multiplexů.


obrázek

Samotný program můžete bezproblémově ovládat pomocí myši a klávesnice nebo také můžete používat dodávaný dálkový ovladač pro WMC s dosahem až 20m a podporovaný v systémech Windows MCE2005, Windows Vista, Win7/Window 8


obrázek

Foto výrobce

Toliko o DVB-T/T2, pokud budeme chtít používat kabelovou televizi, musíme při instalaci zvolit ovladače pro DVB-C


obrázek

Poté je nutno v TBS Vieweru pouze zvolit, tam kde byl terestrial / cable a naladit programy vaší kabelové televize. Vše ostatní je identické jako u pozemního vysílání. Pokud máte kabelovou televizi od UPC direct, musíte zvolit zařízení s CI například TBS 5881 DVB-T2/T/C Single-Tuner, USB 2.0 Hybrid-TV-Box s tímto boxem vám budou fungovat programy freeSAT by UPC direct jen tehdy pokud máte modul CI.


obrázek

Pokud máte takovýto modul CI+


obrázek

kabelová televize od UPC vám v produktech od TBS prozatím fungovat nebude


obrázek



Produkty od TBS nevyžadují žádné specifické znalosti při instalaci, fungují na první pokus ve všech standardních zařízeních, nevyžadují reinstalace či nákupy dalších produktů ( snad jen jako nadstavba). Pokud však máte problémy s užíváním vlastního PC, raději se obraťte s instalací na odborníka.

Vše jsem testoval na notebooku Lenovo ThinkPad T500 ve standardní výbavě s operačním systémem W7 Enterprise 32bit, nepozoroval jsem výpadky signálu, konflikty zařízení, zkrátka vše fungovalo jak má od první instalace.

Protože se jedná o USB kartu připojenou k PC pro další experimenty vám doporučuji třeba TVHeadend, OpenElec nebo KODI (XBMC).

Duální terestriální přijímač TBS 5281 můžete zakoupit i v našem e-shopu. Firma olmiSat s.r.o. je distributorem produktů značky TBS.

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články