Quantcast

TBS 5980 QBOX CI - externí DVB-S2 USB box s CI

| Tisk

Novinkou na našem trhu jsou satelitní karty od TBS, tato firma je nabízí ve formátech pro PCi, PCIe, USB pro DVB-S, S2, C, T, T2 v systémech Linux i Windows, včetně Windows 8. Největší zájem je již teď o USB s CI – TBS 5980 QBOX CI DVB-S2 TV Tuner USB.


obrázek

Základní technická data TBS5980:
STMicroelectronics STB6100 (tuner) STMicroelectronics STV0903 (demodulator)
Receiving Frequency: 950~2150 MHz Tuning Range
Input level: -69~-23dBm
DVB-S2/DVB-S 8PSK QPSK Demodulator
Symbol Rate:
DVB-S QPSK 1~45Msps
DVB-S2 QPSK/8PSK 1~45Msps
Carrier Capture Range: ±10MHz
8PSK Puncture codes: 3/5,2/3,3/4,5/6,8/9,9/10
QPSK Puncture codes: 1/2,3/5,2/3,3/4,4/5,5/6,8/9,9/10.
Support Data Burst & Tone Burst
Support DiSEqC2.X and Motor
Single CI Slot
TV Box Size: 103x88x22mm (Length x Width x Height)
TV Box Weight: 200 Gram
Package Gift Box Size: 210x175x55mm (Length x Width x Height)
Package Gift Box Weight: 726 Gram
Karta je postavena na BDA ovladačích pro Windows i Linux , a podporuje použití v programech Windows7 MediaCenter, MediaPortal, DVBlink, DVBDream, DVBViewer, ProgDVB, Skynet, TSreader, XBMC, MythTV, VDR. Pro W7MC firma vyvinula unikátní MCE TBS Tool a díky tomu je možné používat přístupové karty v CI, samozřejmě za použití správného přístupového modulu - CAMu. U Linuxu je k tomuto nutné použít správný software - kernel.
Otestoval jsem tuto kartu na svém notebooku Lenovo Thinkpad T500 s Windows 7 32bit, a o tom co se mi podařilo a co ne, bych se s Vámi nyní podělil.

Obsahem baleni je USB Box, dálkový ovladač MCE, kabel USB, zdroj 7,5V/3,5A


obrázek

Po vybalení Vás zaujme robustní kovový kryt přístroje, v přední části s otvory pro CI, LED dioda signalizující uzamčení kanálu - LOCK a IR čidlo, na opačné straně konektor satelitní antény, USB a konektor napájení.
Základními předpoklady pro použití této karty jsou: Systémové podmínky:
Windows 2000/XP/Vista/7 nebo Linux
DirectX9.0 nebo novější verze
USB2.0 Port
Parabola a LNB

Pro DVB-S:
1GHz CPU nebo lepší
256MB RAM nebo více
Graphic Card s min 16MB RAM

Pro DVB-S2 HDTV:
Dualcore CPU
1GB RAM nebo více
Graphic Card s min 64MB RAM
1.Instalace - zařízení připojíme do sítě pomocí dodaného adaptéru, propojíme se satelitní anténou a s PC . Ihned poté jsme vyzváni systémem k instalaci ovladačů, vložíme tedy dodané CD do diskové jednotky a instalujeme


obrázek

Stačilo vše jednoduše odklikat jak mi nabízel počítač a po instalování ovladačů můžeme přistoupit k instalaci programu, kterým budeme naši kartu obsluhovat. V nabídce na CD máme k dispozici OEM verze DVB Dream, ProgDVB a TBSViewer.


obrázek

Zvolil jsem jako první variantu TBS Viewer, což je vlastně ořezaný DVB Viewer, ale pro základní nastavení nám to určitě postačí, na CD je jak jsem později zjistil starší verze programu a tak jsem novou verzi TBSviewer v20120816 s vylepšenými funkcemi stáhl přímo ze stránek výrobce. Sám osobně preferuji vše ostatní jen ne TBS Viever, používám již téměř 10 let ProgDVB a také DVB Dream, a jak se říká zvyk je železná košile, a proč by ne když to funguje. Samozřejmě u TBS vieweru nevyužijete žádné pluginy jako vplug, acamd atd…


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


U TBSvieweru je možné provést pravděpodobně také online update, ale ať jak u staré nebo nové verze se mi tento update online nepodařilo provést


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Všechna další nastavení jsou automatická dle našeho systému, mimo vyhledání kanálů a následné možnosti vytvoření svých Favoritních skupin. Pokud budeme vyhledávat kanály musíme se připravit na to, že software nemá uloženy všechny frekvence našich providerů, takže máme dvě možnosti jak si s tím poradit. A to buď nechat udělat kompletní scan družice, což je ovšem velice zdlouhavé, a tak se jednodušší jeví update souborů s transpondéry .ini například ze stránek kingofsat.net. Poté je vyhledání již bleskové. Vzhledem k podpoře Diseqc 2.0 a výše můžeme mít problém s nastavením družic např. pro 4 násobný diseqc, mě ten můj předpotopní s podporou 1.0 zkrátka v TBS Vieweru nefungoval korektně, naopak s DVB Dreamem nebo ProgDVB jsem s tímto DiseqC neměl žádný problém. Vyzkoušel jsem i Diseqc motor PowerTech DG-380, motor s přijímačem spolupracuje bez jakéhokoliv problému (DVB Dream). Výhodou pro někoho může být podpora jednokabelového systému UNICABLE.


obrázek


obrázek


2.Spolupráce s CAM a kartami našich provozovatelů – samotný výrobce tomuto věnuje velkou pozornost, řeší požadavky a problémy uživatelů a tak na stránkách podpory je možné stáhnout seznam otestovaných modulů viz obrázek níže. Pro náš region je prioritní především podpora systému Cryptoworks a Irdeto. Z tohoto seznamu testovaných modulů jsem tedy otestoval Irdeto HD Smit, Viaccess Smit a Conax Smit


obrázek

Přidal jsem ještě z naší nabídky CAM Irdeto, CAM Eurocam.


obrázek


obrázek

S těmito moduly testované karty pracovaly bez jakéhokoliv problému, naopak další vybraný modul CI+ CAM Eurocam CI+ ve slotu nefungoval korektně , ale to bude problém pravděpodobně CI+, neboť tento systém je dle mého názoru sám o sobě problémem, a ničemu nepomáhá spíše naopak.


obrázek

O vloženém modulu nebo kartě lze číst informace v menu


obrázek


obrázek

Moduly jsem testoval s kartami Skylink Cryptoworks, ICE i Irdeto a freeSAT, karta ICE – CAIDy – 0D03, 0D96, 0624, 0D97 a také Redlight HD v systému Viaccess, Conax. Nejvýše v pomyslném žebříčku pro českého nebo slovenského uživatele je dle mého názoru Irdeto HD SMIT – a to zejména rychlým přepínáním, funkčností pro Skylink, naopak Mascom mi fungoval lépe s kartou UPC.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Přepínání kanálů je možné myší po pohybu k pravému okraji prohlížeče, se objeví list s vyhledanými kanály, nebo pomocí kruhového ovladače na displeji, spuštěním menu – můžeme vstoupit do kanálového seznamu, EPG, Nahrávek, Teletextu a také můžeme nastavit jazykovou mutaci vysílaného programu. Problém jsem měl se zvukem AC3 v TBS Vieweru, i instalovaný kodek se mě rozjet nepodařilo, naopak DVB Dream s AC3 kodeky fungoval bez problému, ovšem po instalaci AC3 kodeku. Použil jsem volně dostupný AC3 Filter. Pokud budete mít instalovány v PC Windows Media center budete mít vše jednoduché, neboť dodávaný ovladač je přímo pro WMC. Ovladač poté funguje stejně jako na standardním satelitním přijímači.


obrázek


obrázek

Čeština OSD, TXT i EPG je bezchybná. Samotné EPG je přehledné, nezkrácené a systém jej zobrazuje až na 7 dní dopředu. TBS Viewer jako všechny light verze DVB Vieweru má problém se zobrazením „ř“ v menu. Přepnutí kanálu z HD na HD u TBS Vieweru do 2,5 vteřiny.


obrázek


obrázek


obrázek


obrázek


Pokud chceme používat dodávaný dálkový ovladač v TBS Vieweru, je nutno instalovat WINLIRC plugin upravený pro kartu 5980 – postup instalace od autora crazysat je volně dostupný na internetu, DVB Dream a ProgDVB již mají WINLIRC implementován.

3. Nahrávání a práce s uloženými soubory- přijímač nahrává po stisku tlačítka REC, ukládá ve formátu ts, na zvolené místo na HDD, zpracovatelný ve volně dostupných i placených softwarech. Nahrávky jsou ukládány v rozkódovaném stavu. K nahrávání je možné využít také časovač a proto abychom žádný přenos nebo událost nezmeškali můžeme využít funkci timeshiftu. U DVB Dreamu si formát nahrávek můžeme zvolit v menu sami – ts nebo mpeg.


obrázek


obrázek

4. Další možnosti -blind scan – možnost skenování celého rozsahu , po zvolených krocích, nebo také pouze jednotlivé frekvence -širokopásmový satelitní internet -vysokorychlostní přenos dat přes satelit.


obrázek


obrázek


obrázek


Závěr
Dle mého názoru je tuzemský trh je přesycen množstvím různých a různě funkčních satelitních přijímačů, ale opravdu funkčních satelitních karet, ať již je to testovaný USB box nebo do slotu PCi nebo PCie je jako šafránu, a to se nezmiňuji od zařízeních s CI slotem. Tyto spočítáme jednoduše možná na prstech jedné ruky. Pokud při používání Qboxu budeme chtít využívat TBS viewer je to samozřejmě možné, avšak lepší je používat DVB Dream nebo ProgDVB . Tento software je samozřejmě placený – za DVB Dream zaplatíte 49 USD a na ProgDVB si připravte 25€, samozřejmě bez kodeků. Ideální je používání WMC nebo XMBC s MythTV, VDR Toto berte samozřejmě pouze jako můj názor, každému může vyhovovat něco jiného.

Plusy
- jednoduchá instalace
- bezproblémová spolupráce s kartami Skylink, freesat by UPC
- podpora výrobce
- kvalitní hardware
- STMicroelectronics
- softwarová podpora pro Windows i Linux, zejména W7MC
- blindscan
- unicable

Minusy
- TBS Viewer - v některých případech velmi omezeně použitelný
- neúplné kodeky
- chybí AC3



Satelitní příjem na PC má svá specifika a pokud zrovna nemáte v počítači Windows Media Center nebo Linux, může vlastní zprovoznění trvat i delší dobu, záleží na vaší vlastní konfiguraci PC a co od toho očekáváte. To ,že u mne vše proběhlo bez velkých komplikací může být u Vás i úplně jinak. A to jíž poměrně hodně vody proteklo od používání legendárních SkyStar 2 a současná PC satelitní technika se stala sofistikovanější ,nekladoucí si přehnané požadavky na uživatele z hlediska instalace. Myslím si, že se základní instalací by však neměl mít zásadní problém i laik. Odměnou mu pak může být třeba role lovce satelitních feedů – feedhuntera a příjem programů s různými parametry z celého orbitu.

Pro klasická stolní PC jsou k dipozici modely TBS do slotu PCie obdobných vlastností ať již jednotunerová nebo i dvojtununerová verze.


obrázek obrázek

TBS 5980 QBOX CI DVB-S2 TV Tuner USB je možné zakoupit v našem e-shopu za 2990,- Kč

Ing.Miroslav Pavelka
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články