Quantcast

Dajto skončí v květnu v DVB-T

| Tisk

První slovenský pozemní DVB-T multiplex opustí v květnu / máji 2015 televizní stanice Dajto. Stanici bude možné sledovat v SD a HD rozlišení prostřednictvím jiných distribučních platforem.

Televize Markíza, provozovatel mužského kanálu Dajto, začala diváky prostřednictvím televizní obrazovky informovat o chystaném ukončení terestrické distribuce stanice Dajto spolu s odkazem, kde hledat informace o alternativním způsobu příjmu vysílání. Program Dajto tedy nekončí, pouze stanice nebude dostupná přes klasickou pozemní anténu. Diváci Dajto, kteří sledují vysílání přes terestrickou anténu mají několik dní na vyřešení příjmu programu vysílatele.


obrázek

Důvod ukončení distribuce Dajto v pozemním multiplexu nebyl uveden. Nicméně se může jednat o úsporné opatření provozovatele. Pozemní vysílání na Slovensku není tak využíváno jako například v Česku.

Kde naladit Dajto?

Stanice Dajto je dostupná v SD rozlišení v nabídkách satelitních platforem Skylink (Astra 3B), freeSAT, Nová Digi TV SK, původní Digi TV a také Magio Sat. Příjem programu prostřednictvím satelitních platforem není zcela zdarma. Je třeba uzavřít smlouvu (Magio Sat, Digi TV) nebo (za)platit servisní poplatek (Skylink).

Na satelitu Thor 6 (0,8°W), freq. 12,380 GHz, pol. V, SR 28000, FEC 5/6, DVB-S/QPSK vysílá Dajto již zhruba rok volně ( FTA). Pro příjem není proto nutná žádná dekódovací karta. Nicméně tento signál může být kdykoliv odpojen.

Ve většině kabelových a IPTV platforem na Slovensku je dostupný program Dajto v SD nebo HD rozlišení. Bližší informace Vám poskytne Váš dodavatel televizních programů.

Dajto HD je možné sledovat i ze satelitu. Jako jediná DTH platforma jej nabízí Skylink ze satelitu Astra 3B (23,5°E). Podobně jako Dajto SD je možné Dajto HD sledovat s dekódovací kartou provozovatele po úhradě servisního poplatku. Ten nemusí platit zákazníci s klasickou placenou televizí Skylink.

technické parametry - Dajto HD:

Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,876 GHz
polarizace: horizontální
SR 29900
FEC 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

technické parametry - Dajto SD (dočasně volně):



Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 12,380 GHz
polarizace: vertikální
SR 28000
FEC 5/6
norma: DVB-S
modulace: QPSK

redakce





Reklama




Vybrané články