Quantcast

Televizní satelitní vysílání je stále na vzestupu

| Tisk

logo Jak vyplynulo ze studie Satellite Monitor, kterou každoročně vydává SES za účelem průzkumu televizního trhu, tržní podíl satelitního příjmu televizního signálu se v České republice stále zvětšuje. Nárůstu se těší i HDTV, jejíž podíl je třikrát větší než před pěti lety. Přibližně polovina českých domácností přitom přijímá vysílání ve vysokém rozlišení HD ze satelitu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Způsob příjmu tv signálu v českých domácnostech

Satelitní příjem je tak primární volbou všech českých domácností pro příjem signálu ve vysokém rozlišení HD. Vysílání ve vysokém rozlišení se na trhu těší velké oblibě, což doprovází i konstantní pokles příjmu ve standartním rozlišení (SD). Společnost SES ze svých satelitů v současnosti vysílá 2 200 HD kanálů, čímž se stává jedničkou na trhu v HD vysílání. Ze všech televizních kanálů, které SES vysílá, tvoří HD programy právě jednu třetinu. Zároveň se stále zvětšuje dosah SES – na konci roku 2015 přijímalo signál ze satelitů SES 317 miliónů domácností po celém světě.




obrázek
▲ Obr č. 2 - Zdroj signálu HD programů v českých domácnostech

Výstupy z průzkumu Satellite Monitor potvrdily, že SES obsluhuje největší tržní podíl na celkovém trhu televizního vysílání v České republice. SES naprosto dominuje v poskytování televizního satelitního vysílání – 97 % českých domácností využívajících satelitní televizi, přijímá signál právě ze satelitů SES. To představuje úctyhodný nárůst tržního podílu o 12 % oproti roku 2010. Zároveň 96 % satelitních domácností přijímá signál konkrétně z orbitální pozice ASTRA 23,5°E.

redakce





Reklama




Vybrané články