Quantcast

Výměna karet oblíbených paketů

| Tisk

Výměna karet oblíbených paketů

Jak se zdá, i v roce 2003 bude pokračovat zatím úspěšné tažení vysílacích společností v boji proti neoficiálnímu příjmu. Někteří provozovatelé již prozradili svoje bližší plány.

* STREAM (IT)
Italský provozovatel placené TV Stream trápí černý příjem svého paketu již delší dobu. Od počátku v kódu Irdeto1, od srpna 2001 také v kódu Seca/Mediaguard1. Nelegálnímu příjmu bylo ovšem přesně po roce zabráněno plošnou výměnou dekódovacích karet Seca za nové, lépe zabezpečené proti zneužití (tzv. Seca2).

Stejný scénář plošné výměny přístupových karet bude použit i u diváků používajících dekódovací karty Irdeto první generace. Koncem března 2003 provozovatel provede výměnu karet u všech cca 150 tisíc abonentů Stream, kteří sledují programy v kódu Irdeto1.

Paket Stream TV vysílá na družicích Hot Bird, na pozici 13E. Signál programů je kódován třemi systémy - Seca/Mediaguard2, Videoguard a Irdeto1. Z posledně uvedeného systému lze programy zatím jednoduše neoficiálně přijímat na naprogramovaných kartách Gold, Silver, FUN.

Výměna dekódovacích karet přijde provozovatele na nemalé peníze, ale zdá se , že se vyplácí. U italské platformy Tele+ Digitale byla provedena v polovině loňského roku výměna karet Seca/Mediaguard za karty nové generace. Zabráněním neoficiálního příjmu programů narostl počet abonentů o 20%.

* CANAL+ DIGITAAL (NL)
Poslední země, kde společnost Canal+ ještě neprovedla plošnou výměnu přístupových karet je Holandsko. Zde měly být nové karty distribuovány již v září-říjnu 2002. Z důvodu nevyjasněných technických (?) problémů se výměna karet přesouvá až na první čvtrtletí 2003.



Canal+ zároveň počítá s ukončením šíření programů v kódu Irdeto1. V budoucnu bude C+ NL používat již jen tzv. Seca2.



Parabola.cz





Reklama




Vybrané články