Quantcast

Satelitní internet již pouze v Ka-band

| Tisk

V posledních letech na českém i evropském trhu soutěžil satelitní internet Astra2Connect se systémem Tooway. Astra byla z počátku úspěšná zejména masivní marketingové podpoře a souběhu služeb satelitní TV Skylink a internetu ze společné orbitální pozice.

Výhodou byla rovněž pevná veřejná IP adresa. Tooway naproti tomu nabízí levnější terminál a hlavně při srovnatelných měsíčních cenách mnohem vyšší přenosové rychlosti a objemy dat. V ČR a západní Evropě je k dispozici i služba Avanti, která ale za nabídkou Tooway trochu pokulhává. Je vhodná spíše pro firmy z důvodu možnosti použití bloku statických veřejných IP adres, rychlosti jsou ale nižší, instalace těžkopádnější.

Nicméně vývoj v oblasti připojení k internetu přes satelit je jednoznačný. Vše směřuje do pásma Ka, které umožňuje použít malé antény a výkony vysílačů pro vysoké přenosové rychlosti. Ku-band nemůže nabídce v Ka-band konkurovat a jedinou výhodou zůstává možnost poskytovat služby na geograficky velmi rozsáhlém území. Ka-band pracuje s relativně malými spoty a proto je pokrytí satelitem v Ka-band obvykle výrazně menší, než v pásmu Ku. Navíc zde je s přechodem satelitních TV kanálů od SD na HD kvalitu velký hlad po transpondérech v Ku-band a plýtvat jimi na internet je neefektivní. To je celosvětový fenomén a satelitní internet v pásmu Ka se rychle rozšířil ze severní Ameriky přes Evropu do Asie i Afriky, Ruska i Austrálie. Ka-band navíc poskytuje i vysokorychlostní internet i pro letouny – některé satelity třeba jen v omezeném prostoru nad kontinentem, ale GlobalXpress od spol. Inmarsat má pokrytí globální ( terminál se službou až 50/5 Mbit/s ) byl představen společností INTV v živém provozu na veletrhu IDET 2015).



A co je nového? Zejména to, že společnost Towercom, která v minulosti převzala prodej internetu Astra2Connect od spol. Skylink, oznámila ukončení služby k polovině července 2016. Na trhu proto zůstává již pouze nabídka společnosti INTV se službami Tooway a Avanti. Služba Tooway začíná na ceně 499,-Kč/měsíčně při rychlosti „jen“ 10/2 Mbit/s a s měsíčním objemem dat „pouze“ 8 GB, kdo si připlatí 100,-Kč, má dat dvojnásobek a k tomu noční provoz zdarma. K dispozici je ale i služba s neomezeným objemem dat na rychlosti 22/6 Mbit/s. Samozřejmě, v důsledku existence bezpočtu WiFi sítí v ČR je prodej satelitního připojení výrazně nižší, než všude jinde v Evropě. Nicméně i přes proklamované pokrytí službami LTE jsou zde stovky domácností, chalup, horských chat bez možnosti připojení jiným způsobem, než právě přes satelit. Připojení k internetu rychlostí až 22/6 Mbit/s je celoplošné, což jiná technologie ani síť zatím neumožňuje.

Ale tato rychlost není pro satelit zdaleka konečná. Eutelsat společně s výrobcem hw, spol. Viasat uvažuje o novém satelitu, který by nabízel připojení ne 22 ale rovnou 100 Mbit/s. Je to sice otázka ještě několika let, ale ukazuje to na fakt, že satelitu ani Evropě s vysokou hustotou optických i bezdrátových sítí satelitu zdaleka neodzvonilo. Tomu ostatně nasvědčují i počty plánovaných nových satelitů a přírůstky satelitních kapacit v průběhu příštích let, jak nám ukazuje např. NSR .

Petr Karásek





Reklama




Vybrané články