Quantcast

Proč není ČT v UPC Direct

| Tisk

logo ČTV září 2000 odstartovala v České republice a na Slovensku digitální placená televize UPC Direct. Již od samotného začátku provozovatel paketu sliboval zařazení všech českých a slovenských celoplošných TV programů do UPC Direct. Skutečnost je však jiná. Do dnešního dne není v paketu žádná z celoplošných českých či slovenských stanic. TV Nova o zařazení do placené TV nejeví zájem, TV Prima se na vysílání v UPC Direct připravuje. A jak je to se zařazením programů České televize ČT1 a ČT2 do digitální placené TV UPC Direct?

"Od spuštění projektu UPC Direct proběhlo již v minulosti několik jednání mezi zástupci UPC a Českou televizí ohledně možnosti šíření programů ČT v jejich nabídce. Z těchto jednáni vyplynulo, že pro ČT by zařazení do paketu UPC Direct nepředstavovalo přínos v zajištění pokrytí území tv signálem, neboť podle současných statistik je zajištěno pozemním způsobem šíření pokrytí u programu ČT1 pro 97% obyvatelstva, u programu ČT2 pro 96% obyvatel. Z hlediska satelitní distribuce jsou programy ČT distribuovány v paketu Czechlink a tato distribuce má nastavenu maximální technickou kvalitu vysílaného signálu (myšleno z hlediska bitového toku). Výše uvedená skutečnost odpovídá tomu, že tento signál je primárním signálem pro většinu televizních vysílačů a převaděčů na území republiky (v současnosti cca 800) a dále pro řadu stanic kabelových společností. V případě vstupu ČT do paketu UPC by to však znamenalo připuštění nižší technické kvality, což je pro nás stěží přijatelné", sdělil čtenářům serveru Parabola.cz tiskový mluvčí České televize pan Richard Klatovský.



logo UPC Direct"Je pochopitelné, ža zájem UPC Direct, ale i diváků - uživatelů placené služby je, zajistit tímto způsobem i příjem současných terestrických programů. Zůstává tedy otázka, proč již od začátku nezvolil UPC Direct jinou taktiku na českém trhu (Czechlink v rámci satelitní digitální distribuce již vysílal od roku 1997, tedy několik let před vstupem UPC Direct na trh) a myslím, že byla možná dohoda o společné technické platformě, či zajištění příjmu paketu Czechlink i na přijímačích UPC Direct s provázáním podmíněného přístupu na platformě Cryptoworks.", dodává.

"Na závěr chci dodat, protože ze zákona vyplývá jako jeden z hlavních úkolů ČT pokrytí území státu signálem z terestrických vysílačů, soustřeďuje nyní ČT úsilí na přípravu zprovoznění projektu digitální pozemní distribuce (DVB-T), která se pro příští období stane tou nejrozšířenější cestou distribuce tv signálu divákům."

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články