Quantcast

Arris VIP1113 - IPTV přijímač pro službu DIGI2GO

| Tisk

Společnost DIGI CZ, která v České republice provozuje satelitní platformu Nová DIGI TV začala od září nabízet službu DIGI2GO, která umožňuje přístup k programům platformy Nová DIGI TV prostřednictvím zařízení připojených k internetu.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Arris VIP1113, balení přijímače

Televizní operátor DIGI CZ nabízí svým zákazníkům nejen satelitní přijímač Kaon, dekódovací moduly Nagravision, ale nově také IPTV přijímač Arris VIP1113, který je výhradně určený pro službu DIGI2GO. Díky prodejci těchto přijímačů firmě Omko Digital a.s. z Brna, máte nyní možnost se s tímto přijímačem a se službou DIGI2GO podrobně seznámit.

Arris VIP1113 je IPTV přijímač s velmi jednoduchou obsluhou. Tento přijímač se již osvědčil a nabízí ho i jiní IPTV operátoři. Každý operátor si upraví software přijímače přesně pro jejich službu. Zákazník společně s tímto přijímačem nachází v balení také informační leták, kde najde telefonní kontakt na zákaznickou linku DIGI CZ.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Arris VIP1113, přijímač s dálkovým ovládáním

Smlouva s DIGI CZ se uzavírá telefonicky, zákazník si připraví jen doklad totožnosti a sériové číslo svého přijímače Arris VIP1113, které nalezne na štítku naspodu přijímače (nebo také na krabici, ve které je přijímač zabalen). A samozřejmě si musí objednat některý balíček programů, který je v DIGI2GO k dispozici.

Programové balíčky internetové televize DIGI2GO jsou identické se satelitní televizí Nová DIGI TV. Navíc v DIGI2GO jsou některé programy šířeny v HD kvalitě a na satelitu jen v SD kvalitě. Nová DIGI TV je populární také u sportovních fanoušků, protože na programech Digisport jsou vysílány exkluzivní přímé přenosy z anglické Premier League a španělské LaLigy.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Arris VIP1113, přední panel

Po uzavření smlouvy posílá zákazník pro ověření své identity kopii občanského průkazu na e-mail adresu, která je uvedena v informačním letáku. Poté již zákazník obdrží přihlašovací údaje do služby DIGI2GO a operátor spáruje jeho IPTV přijímač se zákaznickým účtem.

Přijímač poté stačí připojit k internetu, zapojit HDMI kabel z přijímače do vaší LCD nebo plazmové televize a připojit k přijímači napájecí zdroj, který je součástí balení. Pokud je vše dobře zapojeno a přijímač je spárovaný se zákaznickým účtem, dojde k úspěšné autorizaci přijímače a objeví se objednaná nabídka programů.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Arris VIP1113, dálkové ovládání

Arris VIP1113 pracuje ve Full HD rozlišení 1080p. DIGI CZ umožňuje k jednomu zákaznickému účtu mít spárová čtyři zařízení! Může to byt jak tento IPTV přijímač, tak mobilní zařízení (smartphone, tablet) pracující s operačním systémem Android (verze 4.3 a vyšší) nebo iOS (verze 7.1 a vyšší). Příslušná aplikace je ke stažení zdarma v Google Store pro Android zařízení nebo v App Store pro iOS zařízení.

Samozřejmostí je přístup do služby DIGI2GO přes PC s OS Windows. Právě přes PC se dostanete do svého zákaznického účtu a sami si můžete párovat jakékoliv zařízení. Spárování mobilního zařízení proběhne po přihlášení do aplikace DIGI2GO zcela automaticky, samozřejmě za předpokladu, že nemáte již 4 zařízení spárována s vaším zákaznickým účtem.

Obsluha zákaznického účtu je opravdu velmi jednoduchá a rychlá. Pouze spárování s IPTV přijímačem Arris VIP1113 musí provést operátor zákaznické linky DIGI CZ. K jednomu zákaznickému účtu můžete mít třeba i dva IPTV přijímače Arris VIP1113, což je velmi příjemné, osobně jsem se na tuto možnost dotazoval operátorky DIGI CZ.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Arris VIP1113, zadní panel

Pro službu DIGI2GO je doporučená rychlost připojení k internetu minimálně 6 Mbps.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní moderní štíhlý design a dodává se v černém provedení. Rozměry přijímače jsou 130 x 23 x 130 mm (Š x V x H). Na horním panelu se nachází jedna stavová dvoubarevná dioda (červená- pohotovostní stav, zelená- provoz), displej chybí. Na spodním panelu se nachází nenápadné tlačítko, kterým přijímač úplně odpojíte od napájení.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Arris VIP1113, informační leták

Na zadním panelu nacházíme HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV, síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s, analogový AV výstup v podobě jack konektoru, USB port, vstup pro Micro SD kartu a konektor pro připojení napájecího zdroje.

Součástí balení je také stručný návod k obsluze, AV redukce jack – 3x cinch, HDMI kabel, ethernet kabel a napájecí adaptér 6V/0,67A.

Příjem programů a chování přijímače

Pro účely testování jsem měl již přijímač spárovaný se zákaznickým účtem. Takže stačilo pouze propojit přijímač s televizí, připojit k internetu a připojit napájecí zdroj. Po cca 30 sec. naskočil obraz. Po dobu testování byl přijímač připojen k internetu s rychlostí 35 Mbps.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Arris VIP1113, EPG - aktuální pořady

Nicméně je třeba zdůraznit, že přijímač vyžaduje stabilní připojení k internetu. Ihned na úvod musím říci, že jsem byl IPTV přijímačem Arris VIP1113 velmi příjemně překvapen. Měl jsem v ruce celou řadu hybridních přijímačů umožňující IPTV příjem, ale tohle je úplně jiná liga. A cena přijímače je skutečně velmi atraktivní.

Hlavní menu přijímače je v češtině a má jen čtyři položky. U tohoto IPTV přijímače zcela platí slogan „v jednoduchosti je síla“. Takže lze toho nastavit naprosto minimálně, např. výchozí jazykovou audio stopu, výchozí jazyk pro titulky, video rozlišení a poměr stran obrazu. V přijímači nelze deaktivovat službu DHCP a nastavit tak pevnou IP adresu.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Arris VIP1113, TV archív

Přijímač je velmi rychlý. Přepínání mezi IPTV programy je cca 1-2 sec. Žádné váhání, nebo mrznutí přijímače se nekoná. Seznam programů se aktualizuje zcela automaticky a to podle balíčku, který máte objednaný. Vždy tedy máte k dispozici aktuální seznam programů. Zapnutí přijímače z pohotovostního stavu je prakticky okamžité.

Měl jsem aktivovaný základní balíček programů a k tomu atraktivní balíček sport (7HD +1SD program), který obsahuje programy Digisport 1HD, Digisport 2HD, Digisport 3 HD, Sport 1 HD, Sport 2HD, Nova Sport 2 HD, Arena Sport 1 HD a Golf Channel. Dohromady jsem tak měl v nabídce přesně 70 programů, z čehož 34 programů bylo v HD kvalitě!


obrázek

▲ Obr č. 9 - Arris VIP1113, detailní info o pořadu

Jistě bude čtenáře zajímat, jaký obraz přijímač poskytuje. Musím říci, že jsem byl velmi spokojený, skoro by ani člověk nevěřil, že tohle je internetová televize a ne ze satelitu. Obraz je trochu měkčí ve srovnání se satelitem (porovnáváno s přijímačem Dreambox). Pak se liší ještě kvalita jednotlivých programů, zřejmě podle typu zdrojového signálu, které DIGI TV používá.

Obecně platí, že na každý HD program je vytyčen datový tok cca 3691 kbps (tento údaj ukazuje přehrávač DIGI2GO v PC pod Windows), na SD program v MPEG-4 je datový tok 1611 kbps.

V odbavování některých málo programů má DIGI TV drobné chyby. Na programu VH1 není vysílán příznak 16:9, takže obraz je protáhlý. Na programech Fimbox Plus a AXN je vidět v horní části obrazu přerušovaná čára (první řádek), to je příznak WSS, který je nutné na odbavovacím pracovišti v obrazu oříznout.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Arris VIP1113, single EPG

Jaké jsou výhody ale i nevýhody služby DIGI2GO? Mezi výhody jistě patří, že nemusíte mít parabolu, abyste mohli sledovat nabídku Nová DIGI TV. Navíc v DIGI2GO jsou některé programy šířeny v HD kvalitě a na satelitu jen v SD kvalitě. Nezávislost na počasí. Naopak ale závislost na stabilním a rychlém internetovém připojení.

A slovo stabilní rychlost bych zdůraznil. Jakmile dojde k náhlému poklesu rychlosti internetu pod určitou hodnotu, tak se to ihned projeví zamrznutím obrazu, někdy se přijímač v důsledku tohoto „zacyklí“ a stále opakuje určitou časovou pasáž z vysílaného pořadu.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Arris VIP1113, vyhledávání pořadů podle klíčového slova

Nevýhoda přijímače je možnost propojení pouze pomocí ethernetu, WI-FI připojení není k dispozici.

Bez připojení k ethernetu nelze ani přijímač zapnout (a taky proč, není pro to žádný rozumný důvod, tohle je IPTV přijímač). Dálkové ovládání dodávané k přijímači je perfektní. Přehledné, tlačítka se dobře mačkají a směrovost je neomezená. Důvod je použití RF čidla v ovladači místo klasického IR čidla.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Arris VIP1113, přehled programů s infolištou

Přijímač tak klidně můžete umístit na zadní panel televizoru nebo na stěnu, je již na to připraven. A co dalšího služba DIGI2GO nabízí kromě příjmu IPTV programů?

V rámci předplaceného balíčku je k dispozici zdarma archív všech (!!) programů služby DIGI2GO a to na dobu až 72 hodin. Z archívu přehrává pořady ve stejné kvalitě v jaké je program poskytován, což je paráda. To také není zvykem u všech operátorů. Musím říci, že mě docela překvapilo, že opravdu je archív na všech programech a to i u slovenských programů.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Arris VIP1113, hlavní menu

Další výhodou služby DIGI2GO je přehrání jakéhokoliv pořadu od začátku. Tedy přepnete na program, kde např. běží nějaký film, a stisknete zelené tlačítko na dálkovém ovládání a ihned jste na začátku filmu. Velmi příjemná funkce. Samozřejmě, že většina pořadů má nějaké zpoždění, tak to neskočí na přesný začátek, ale kousek si musíte záznam posunout. Posun v časové ose je perfektně zpracován, rychlé, snadné, elegantní. Velmi výhodné na převíjení reklam!


obrázek

▲ Obr č. 14 - Arris VIP1113, nastavení obrazu

Absolutně nemám co vytknout. Elektronický programový průvodce je rovněž velmi dobře zpracován. Písmo je pěkně veliké, ale chtělo by to trochu tmavější pozadí. Velikost písma se mění podle nastaveného video rozlišení v menu přijímače, to je velmi chvályhodná funkce.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Arris VIP1113, nahrané pořady

Pokud tedy chcete použít analogový AV výstup, nastavíte obraz na rozlišení 576p a menu je i na menších CRT televizorech perfektně čitelné a musím říci, že i obraz je velmi pěkný. Funguje správně i nastavení poměru stran 4:3 a 16:9, opět nemám co vytknout.

Elektronický programový průvodce slouží i jako TV archív. K dispozici je pouze režim zobrazení mřížka – 5 programů s událostmi na obrazovce v časové ose.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Arris VIP1113, přehrávání pořadů z TV archívu

Další funkci nazývá operátor „zpětné zhlédnutí“, je to vlastně timeshift, který známe ze satelitních přijímačů. Tato funkce se aktivuje tlačítkem „pauza“ na dálkovém ovládání. Takže jakýkoliv pořad si zastavíte a po nějaké době si ho opět pustíte přesně z toho místa, kde byl zastaven.

Kompletní rozpis programů v jednotlivých balíčcích najdete na webu operátora zde .
Za zmínku určitě stojí, že v době testování přijímače v základním balíčku byl oproti nabídce na webu k dispozici navíc program Joj Plus HD a Wau HD. Nicméně u všech slovenských programů je to bez jakékoliv záruky, jak konec konců uvádí sám operátor DIGI CZ na svém webu.

U erotických programů je ve výchozím stavu aktivní rodičovský zámek. Výchozí PIN je 0123. Uživatel může tyto programy trvale odemknout. Programy není možné mazat, ale je možné je seřadit dle vlastního uvážení, to mě opět potěšilo. V menu přijímače jsou tři oblíbené skupiny TV programů a další si můžete přidávat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Arris VIP1113, rychlý posuv při přehrávání pořadu

U některých programů se šíří více audio jazykových stop, audio stopu lze uložit na předvolbu. Přijímač Arris VIP1113 umožňuje i příjem teletextu, bohužel na žádném programu ve službě DIGI2GO není teletext k dispozici.

Za zmínku určitě stojí vestavěný vyhledávač pořadů, který aktivuje tlačítkem „lupa“ na dálkovém ovládání. Zadáte název pořadu (stačí jen tři znaky) a přijímač prohledá údaje v elektronickém programovém průvodci EPG včetně TV archívu. Také velmi pěkná funkce. Navíc je zde k dispozici filtr podle žánrů nebo jen prohledávání pořadů na konkrétním programu.

Nahrávání pořadů

Nahrávání je možné pouze na cloudové úložiště operátora DIGI CZ a to v délce 30 hodin. Na serveru operátora zůstávají nahrávky po dobu 30 dnů, poté je automaticky nahrávka smazána. K vašim nahrávkám se dostanete velmi jednoduše a to stisknutím tlačítka VOD na dálkovém ovládání. Vždy se nahraje celý pořad, nelze si tedy nahrát jen určitý časový úsek.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Arris VIP1113, informace o zařízení

Výhodou této funkce je, že vše se odehrává vzdáleně na straně cloudového úložiště, tedy nahrávat můžete více pořadů naráz a sledovat jakýkoliv program bez vlivu na rychlost připojení internetu a stabilitu přijímače. V podstatě na straně serveru se jen pořad nakopíruje z TV archívu do místa, kde máte povolený přístup.

Lokální nahrávání není možné. USB port a micro SD karta na zadním panelu přijímače slouží jen k servisním účelům! Je docela škoda, že tyto porty nelze využívat pro lokální nahrávání. Takže pokud si nějaké pořady pro sebe archivujete, tak služba DIGI2GO není určena pro vás.

Nahrávat se dají dokonce i pořady z TV archívu, což není úplně běžná záležitost. Co se týká přehrávání, tak nemám absolutně žádné připomínky, převíjení v časové ose pracuje perfektně, s nahrávkou se samozřejmě uchovají i podrobné informace o pořadu a dostupné jazykové stopy.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Arris VIP1113, přehled programů v aplikaci DIGI2GO na tabletu

Dostupnost služby až na 4 zařízeních

Samozřejmě jsem neodolal a vyzkoušel službu DIGI2GO také na smartphone s operačním systémem Android. Instalace aplikace z Google Store proběhla zcela bez potíží. Poté jste vyzváni k zadání uživatelného jména a hesla. Po správném zadání těchto údajů dojde automaticky ke spárování smartphone s vaším zákaznickým účtem. Spárování proběhne podle MAC adresy zařízení.

To je další výhoda služby DIGI2GO, že nejste vázáni na IP adresu zařízení, ale na MAC adresu, tedy zařízení můžete používat kdekoliv. Aplikace je vytvořena velmi přehledně a byl jsem s ní spokojen.

Sledování TV programů bylo zcela bez potíží, obraz výborný. K dispozici je samozřejmě i možnost přehrávání pořadů z TV archívu, spuštění živého pořadu od začátku a možnost nahrávání pořadů na cloudové úložiště (není k dispozici u PC verze). Díky použití mobilních zařízení můžete sledovat své programy, odkud budete chtít.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Arris VIP1113, detailní info o pořadu v aplikaci DIGI2GO na tabletu

IPTV přijímač Arris VIP1113 a mobilní zařízení nejsou mezi sebou synchronizována. Synchronizace ale probíhá mezi mobilními zařízeními. Tedy co si nahrajete na jednom mobilním zařízení, si můžete pustit také na ostatních mobilních zařízeních, které máte spárovány se svým zákaznickým účtem.

Aplikace nemá omezení jen na WI-FI připojení, ale bez problémů fungoval i tablet připojený přes LAN. Odpárování můžete provést pouze přihlášením se do služby DIGI2GO v PC.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Arris VIP1113, EPG v aplikaci DIGI2GO na tabletu

Závěr

Arris VIP1113 je IPTV přijímač určený pro příjem internetové televize DIGI2GO. Kromě příjmu IPTV programů umožňuje přijímač se službou DIGI2GO přístup do TV archívu, možnost přehrání živého vysílání od začátku a možnost zpětného zhlédnutí pořadu.



Nahrávání je možné na cloudové úložiště operátora DIGI CZ. Službu DIGI2GO můžete používat až na čtyřech zařízeních (IPTV přijímač, smartphone, tablet, PC) v rámci jedné smlouvy.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Arris VIP1113, nahrané pořady v aplikaci DIGI2GO na tabletu

Prodejce těchto přijímačů firma Omko Digital, a.s. nabízí tento přijímač svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenných prodejnách nebo prostřednictvím e-shopu zde.

Maloobchodní cena přijímače: 1999,- Kč (včetně DPH).

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články