Quantcast

1000 HD programů na satelitech Eutelsatu

| Tisk

Francouzský satelitní operátor Eutelsat dosáhl nového milníku. Přes jeho satelity se nyní vysílá rovných tisíc programů ve vysokém rozlišení (HDTV). Počet nových HD programů raketově roste.

Nových programů ve vysokém rozlišení rychle přibývá. Důkazem je toho statistika Eutelsatu. Jen v roce 2016 zahájilo vysílání v HD rozlišení celkem 240 programů, což je počet, který byl dosažen za celé předchozí dva roky.

Metu 1000 HD programů překročil Eutelsat tento měsíc po oficiálním startu čínských programů CGTN v HD rozlišení. Divákům stanice CGTN HD, CGTN Documentary HD a CCTV4 HD přinášejí zpravodajství, publicistiku, dokumentární pořady a vlastní tvorbu čínské centrální televizní sítě CCTV. Některé programy se do zahraničí vysílají pod novou značkou CGTN. Stanice CCTV4 HD jako jediná zůstává pod původním názvem.

Vlajková loď pozice Eutelsat Hot Bird zvýšila za rok počet stanic v HD rozlišení o 25 procent na celkových 250. Znamená to, že každý čtvrtý program na pozici 13°E se vysílá ve vysokém rozlišení.

K růstu HD programů přispívají různí vysílatelé - italská veřejnoprávní RAI spustila 9 programů v HD a čínská CCTV/CGTN přispěla 3 HD kanály. Nové prémiové kanály jsou v placených sítích jako jsou Sky Italia, Cyfrowy Polsat, nc+ a Nova Helas. Další vlnu rozšíření podpořily i bezplatné ( FTA) programy jako Euronews HD, Al Jazeera English HD a řada dalších broadcasterů.



Vedle pozice 13°E k růstu HD programů značně přispívá i pozice 7°W/8°W, která je určena zejména pro distribuci programů na Středním východě a v severní Africe. Na této pozici aktuálně šíří Eutelsat 150 HD programů, což je meziroční nárůst o 40 procent. Z toho 100 HD programů se na této pozici vysílá exkluzivně. Bezplatná nabídka HD programů je větší než u placených programů. K růstu počtu "hádéček" na této pozici přispěly mimo jiné stanice Kuwait TV a Echourouk News HD, nový alžírský zpravodajský kanál.

HD nabídka se rozšiřuje také na satelitech Eutelsat na pozici 36°E, který nabízí pokrytí ruského a afrického trhu. Během roku 2016 zde odstartovalo dalších 14 HD programů a na 36°E má Eutelsat 114 HD stanic. Přední ruské DTH platformy NTV+ a Trikolor TV šíří kolem 40 programů, z toho dalších 32 HD šíří pro domácnosti na Sibiři z pozice 56°E. Africké platformy MultiChoice Africa a Zap nyní poskytují 16, respektive 17 HD programů.

redakce





Reklama




Vybrané články