Quantcast

Rok 2017 ve zkratce: Nové programy, lokalizace, geoblokace i první Ultra HD kanál

| Tisk

Rok 2017 přinesl na českém a slovenském trhu řadu novinek a změn. Na trhu se objevily další programy v češtině a slovenštině, odstartovaly lokalizace známých programů, byla zavedena geoblokace a z trhu odešel kanál CBS Drama.

Hlavní událostí roku 2017 na televizním trhu bylo ukončení distribuce některých českých komerčních stanic na Slovensku a slovenských v Česku. Pro tyto účely již vznikly mezinárodní verze hlavních komerčních vysílatelů. Již v roce 2016 byly spuštěny programy JOJ Family a Markíza International pro diváky v Česku a podobně Nova International a Prima PLUS pro diváky na Slovensku.

Hned na Nový rok 2017 expandovala české komerční skupina Barrandov na Slovensko. V pozemním vysílání obsadila lukrativní pozici po domácí TV Markíza, která se rozhodla opustit vysílání na klasickou anténu. Markíza se po měsících nových vyjednávání na anténu vrátila. Od června mohou diváci pozemního vysílání naladit nejenom program Markíza HD ale i menší stanice TV Doma a TV Dajto. Tentokrát jsou programy poskytovány jen abonentům placené televize Plustelka. Programy Markízy jsou všude poskytovány za poplatek. Díky tomuto kroku se zvýšil počet abonentů všech platforem.

V roce 2017 skončily některé stanice nebo byly rebrandovány stávající. Televizní skupina Barrandov ukončila projekt hudebního a zábavního kanálu Barrandov Muzika a místo něj nabízí divákům zmíněný program Barrandov Family, který postupně rozšiřoval svoji dostupnost nejenom na Slovensku ale i v Česku díky spuštění přechodového celoplošného multiplexu DVB-T2. Právě DVB-T2 je další významnou novinkou na českém trhu v roce 2017. Přechodový multiplex 12 (PS12) ČRa v DVB-T2 aktuálně obsahuje 15 televizních programů a objeví se zde další. Vzniká také další Přechodový multiplex s číslem 13 (PS13) od společnosti Digital Broadcasting. Zatím tato síť obsahuje dva programy. V roce 2018 bude spuštěna Přechodová síť 11 (PS11) v DVB-T2 s HD programy České televize. Zajímavostí je, že na většině území Česka bude vysílat na K26.

Společnost Discovery Networks na český a slovenský trh vrátila stanici ID - Investigation Discovery. Po několika měsících vystřídala původní program ID Xtra. Z Česka a Slovenska odešla dokumentární stanice Discovery World.

Český a slovenský trh v roce 2017 opustil seriálový a filmový kanál CBS Drama. Jde již o druhý kanál tohoto typu, který opustil území bývalé federace. V roce 2016 byla ukončena distribuce stanice Universal Channel.

Dětské diváky potěšily dva mezinárodní kanály, které spustily lokalizované vysílání v češtině. Od června vysílá v českém jazyce Nick Jr. a od září i legendární dětská televize Cartoon Network.

Rok 2017 byl bohatý i na start zbrusu nových programů - v Česku na MDD odstartovala stanice pro děti a teenagery TUTY, hudební a teleshoppingová Šlágr 2, první stanice zaměřená na pořady o válce TV WAR - svět válek, program věnovaný leteckému průmyslu UP Network a poměrně nedávno Epic Drama.

Slovenská sportovní 213 v roce 2017 začala vysílat v HD přes Astru. Následně spustila testovací vysílání i v Ultra HD rozlišení. 4K modulace programu a později i HD na Astře byla vypnuta.

Noviny a změny přichystali i operátoři satelitních DTH platforem.

Skylink

logo Do nabídky Skylinku byly v roce 2017 zařazeny stanice JOJ Cinema HD +1, UP Network, Insight UHD/HD, 213 HD (vysílání bylo přerušeno), Nick Jr., TLC, Tuty, Nova +1 (jen ČR), Markíza +1 (jen SR), Senzi TV, Rebel 2 Slušnej kanál, Óčko Star (Gold) a WAR - svět válek.

Skylink, jako první DTH platforma u nás, nabízí svým zákazníkům první stanici v Ultra HD rozlišení - Insight UHD. Program je dostupný zákazníkům od nejnižšího balíčku DIGITAL.

Provozovatel z nabídky naopak vyřadil tématický placený program Crime&Investigation a dále také Mňau TV.

Zákazníci operátora se letos dočkali vylepšené verze mobilní televize Skylink Live TV s vyšší kvalitou a novými funkcemi. Na jaře operátor představil novou grafiku a zejména logo Skylink. Jednotnou grafiku používá operátor na všech trzích.

freeSAT

logo Operátor satelitní služby freeSAT v roce 2017 obohatil nabídku o další žádané programy - především zkompletoval nabídku kanálů skupiny Nova zařazením stanic Nova 2 a Nova Gold a Prima přidáním stanice Prima MAX.

Kombinovaný dětský a kulturní kanál ČT:D/ČT art je nyní klientům poskytován v HD rozlišení.

Do freeSATu zamířily mezinárodní programy Markíza International (do ČR) a Prima MAX (do SR). Dokumentární kanál Discovery World byl nahrazen jiným programem provozovatele - DTX (Discovery Turbo Xtra).

freeSAT přidal také další programy SPI International/Filmbox - Doxubox, Fightbox a Eroxxx. Dále byly do freeSATu přidány i stanice Golf Channel a Nick Jr. v češtině.

Rok 2017 měl být na freeSATu rokem ukončení MPEG-2/SD. Programy takřka ve stejném rozsahu pokračují v původních formátech.

Nová Digi TV CZ

logo Také satelitní Digi TV v Česku běhen roku rozšiřovala svoji nabídku. Do platformy byly postupně zařazeny programy Cartoon Network, Nick Jr., Dusk TV, CNN International, Spektrum Home, ČT:D HD/ČT art HD a JOJ Cinema HD.

Naopak z nabídky byly vyřazeny stanice Food Network, Fashion TV, Super One a Private TV z důvodu nízkého zájmu diváků.

Digi TV ČR rozšiřovala nabídku i své internetové televize DIGI2GO. V závěru roku vylepšil operátor archív a rozšířil jej na 7 dní.

Flix TV a Antik Sat

logo Novinek se dočkali i zákazníci Flix TV. Dokumentární kanál Discovery World skončil a místo něj provozovatel nabízí žádaný filmový kanál Prima MAX. Do balíčku Dobrá TV byl přidán program Filmbox Family.

Flix TV na podzim 2017 začal na Slovensku poskytovat srovnatelnou nabídku služeb jako klientům v Česku.

Hlavní událostí platforem Flix TV a Antik Sat bylo překlopení MPEG-4/SD a HD programů do úspornějšího formátu HEVC (H.265). Tento proces byl dokončen v září 2017.



Digi TV SK a Magio Sat

logo Hlavní událostí roku 2017 u Digi TV SK bylo zařazení sedmi sportovních kanálů v HD do základního balíčku. Do tohoto tarifu byly zařazeny exkluzivní sportovní kanály Digisport 1 až 5 v HD rozlišení plus Sport 1 HD a Sport 2 HD. Za sportovní HD kanály si již klienti nemusejí připlácet ani cent.

Na novinky byl rok 2017 bohatý i u společnosti Slovak Telekom (ST), která provozuje satelitní služby Nová Digi TV SK a Magio Sat. Do nabídky zařadila stanice Doma HD, Dajto HD, WAU HD, PLUS HD, JOJ Cinema HD, spustila distribuci Digi Sport 5 HD, přidala filmový kanál Film+, hudební Óčko, Food Network, Fine Living, CS Film / CS Mini / Horor Film, History HD, Viasat History HD / Viasat Nature HD, mezinárodní kanály Nova International a Prima PLUS a nedávno také zbrusu nový kanál z produkce Viasat World - Epic Drama.

logo Z balíčků byly vyřazeny stanice Mezzo a GinX.

Vedle lokalizovaných a mezinárodních programů byly do nabídky zařazeny i některé maďarské programy.

redakce





Reklama




Vybrané články