Quantcast

Olympijský program z Pchjongčchangu zdarma na ČT, RTVS, ARD, ZDF i ORF

| Tisk

Dlouho očekávaná sportovní událost je za dveřmi. Již tento pátek 9. února 2018 budou slavnostně zahájeny 23. zimní olympijské hry, které hostí jihokorejský Pchjongčchang. Středem pozornosti televizních štábů budou výkony sportovců v různých disciplínách. Kdo získá některý z cenných kovů a zaujme svým výkonem televizní diváky? Na tuto otázku budeme znát odpověď z přímých přenosů a záznamů, které přichystala řada vysílatelů.

Vysílací práva na olympijské hry pro roky 2018 až 2024 za stovky milionů eur tentokrát získala americká televizní společnost Discovery Communications, která většinu olympijského obsahu odvysílá na svých placených sportovních programech Eurosport 1 HD a Eurosport 2 HD. Vedle nich bude poskytovatelům placených sítí poskytovat doplňkové programy Eurosport 3 HD, Eurosport 4 HD a Eurosport 5 HD, které se již staly součástí některých satelitních DTH platforem - nc+ a Cyfrowy Polsat (Polsko), Digiturk (Turecko) a Telenor (severní Evropa).

Součástí transakce mezi MOV (Mezinárodní olympijský výbor) a Discovery Communications bylo podmínka poskytnout sublicenci na olympijské přenosy místním provozovatelům bezplatných stanic na minimálně 100 hodin přenosů. V Česku uzavřela společnost Discovery smlouvu s Českou televizí, na Slovensku s veřejnoprávním telerozhlasem RTVS, v Rakousku s ORF. Dlouho to vypadalo, že zimní olympijské hry poprvé v historii nebudou na německé veřejnoprávní televizi. Nakonec se Discovery dohodla i s tamními provozovateli ARD a ZDF.

Česká republika - ČT

obrázek Původní dohoda ČT s Discovery počítala, že veřejnoprávní médium bude moci z Pchjongčchangu odvysílat jen 100 hodin přenosů. ČT se později podařilo dohodu významně rozšířit a počet hodin takřka zdvojnásobit. Divákům tak přiese 190 hodin přenosů s možností jedné reprízy a k tomu pravidelné denní zpravodajské přehledy v délce 3 hodin.

Olympijské vysílání uvidí diváci na programu ČT sport a na webu v iVysílání, tam si mohou jednotlivé přenosy přehrávat až sedm dní po jejich odvysílání, zpravodajské souhrny zůstanou na webu 3 dny. Oproti předchozí olympiádě ČT nebude moci streamovat další olympijské dění, které se nedostane do klasického vysílání.

Olympiádu zahájí na obrazovkách programu ČT sport přímý přenos úvodního slavnostního ceremoniálu, kterým diváky již tradičně provedou Michal Dusík a Vladimír Drbohlav. Následně se z Koreje postupně přihlásí pět reportérských štábů, devět komentátorů a pět expertů, včetně olympijské vítězky Kateřiny Neumannové či krasobruslaře Tomáše Vernera, kteří provedou olympijským děním a přinesou zajímavosti nejen ze sportovišť, ale i ze zákulisí. Česká televize bude mít svá komentátorská stanoviště celkem na devíti sportovištích, a k tomu navíc zvláštní pozice v mixzóně biatlonu a v hokejové aréně.


obrázek

Časový posun přesune většinu živého olympijského vysílání zejména do brzkých ranních a dopoledních hodin, s koncem kolem třetí hodiny odpolední. Program ČT sport tak zkombinuje přímé přenosy doplněné odpoledními a večerními záznamy atraktivních disciplín, které se konaly v dřívějších časech.

ČT se zaměří na českou stopu a úspěchy českých sportovců. Problém může vzniknout v okamžiku, kdy proti sobě půjdou dva závody s českou účastí. Sublicence ČT nedovoluje odvysílat jiný obsah v televizi a jiný na webu. Proto se vždy bude muset rozhodnout jaký přenos si vybere do vysílání. "Rozhodovat se budeme po pečlivém zvážení všech pro a proti, atraktivitě a oblíbenosti daného sportu a samozřejmě s přihlédnutím k šancím na medailový úspěch. Uvědomujeme si, že nemůžeme vyhovět všem, ačkoli bychom rádi. Jako službu divákům nabízíme alespoň informování o vysílání Eurosportu, který může díky zisku kompletních práv vysílat celý program olympiády," uvedla k sublicenci Česká televize.

ČT Sport vysílá bezplatně v SD i HD rozlišení na klasickou pozemní anténu. Program je součástí všech poskytovatelů televizních služeb.

Slovenská republika - RTVS

obrázek RTVS přinese během 16 soutěžních dní ze zimních olympijských her přímé přenosy a záznamy ze všech 13 sportovních odvětví - hokej, klasické lyžování, sjezdové lyžování, akrobatické lyžování, krasobruslení, rychlobruslení, short-track, snowboarding, curling, biatlon, saně, boby a skeleton.

Na programech Jednotka a Dvojka RTVS je naplánováno 260 hodin obsahu, z toho 200 hodin v přímém přenosu.

RTVS, podobně jako ČT, původně nabízela sublicenci na 100 hodin živého olympijského vysílání. RTVS se podařilo vyjednat dvojnásobek - 200 hodin premiérového obsahu, včetně neomezeného počtu repríz, což je zhruba 108 přímých přenosů a 190 záznamů.

Redaktoři a komentátoři se budou divákům hlásit ze studií ZOH v Mlynské dolině z Mezinárodního vysílacího centra (IBC) v Pchjongčchangu z komentátorských míst a ze stand-upových pozic v biatlonovém areálu, v dojezdových prostorech sjezdového lyžování, v cíli běžeckého lyžování a ze dvou hokejových olympijských hal. Součástí vysílání na programu Dvojka bude každý den kolem 16:00 hodiny i relace "Štúdio Šport" ze Slovenského olympijského domu v Pchjongčchangu. Zaměří se na aktuální rozhovory s osobnostmi slovenského a zahraničního sportu a také reakce na výkony a výsledky slovenských sportovců.

Olympiáda na RTVS začne v pátek 9.2.2018 v 11:30 hodin na programu Jednotka a hned po něm zahajovacím ceremoniálem. Skončí v neděli 25. února na Dvojce s relací Štúdio ZOH 2018 - sumár ve 20:10 hodin. Závěrečný ceremoniál přinese Jednotka mezi 12. a 14. hodinou.

Vzhledem k omezením sublicencí na olympijské přenosy pro ČT a RTVS bude pro sportovní fanoušky tentokrát ještě zajímavější si zajistit příjem dalších stanic, řada z nich vysílá nekódovaně a to buď prostřednictvím satelitu, pozemních vysílačů nebo na internetu.

Televizní programové služby Jednotka a Dvojka RTVS vysílají v SD i HD zdarma prostřednictvím pozemních vysílačů v DVB-T, dále jsou dostupné zdarma na kartách RTVS i ze satelitu Astra 3B (23,5°E) a rovněž u všech dalších poskytovatelů televizních služeb.

Německo - ARD, ZDF a Eurosport

Na německém trhu dlouho nebylo jasné, kdo bude vedle Eurosportu vysílat přímé přenosy a záznamy ze zimních olympijských her. Do dlouhých jednáních se Discovery Communications přeci jednom dohodla s tamními veřejnoprávními vysílateli ARD a ZDF, které se v přenosech z Pchjongčchangu budou střídat.

ARD přinese kolem 130 hodin přenosů na programu Das Erste. Vedle toho budou paralelně v provozu až tři další komentované živé streamy na webu (zřejmě bude aplikována geoblokace a mimo Německo nebudou streamy dostupné).

obrázek Program ZDF přinese kolem 100 hodin přenosů ze ZOH během osmi vysílacích dní (zbývající dny pokryje Das Erste). Také ZDF poskytne svým divákům až tři další komentované živé streamy na internetu.

Další olympijský obsah mohou diváci vyhledat na německé verzi televize Eurosport 1. Vysílá FTA na Astře v SD rozlišení. Eurosport 1 HD a Eurosport 2 HD jsou součástí placených služeb.

Das Erste HD a ZDF HD vysílají bezplatně v německém DVB-T2, na satelitu Astra (19,2°E) v SD i HD rozlišení.

technické parametry:

- Eurosport (SD)
* Astra 1L (19,2°E), freq. 12,226 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA

- Das Erste (SD)
* Astra 1N (19,2°E), freq. 11,836 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
- Das Erste (HD)
* Astra 1N (19,2°E), freq. 11,494 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

- ZDF (SD)
* Astra 1N (19,2°E), freq. 11,954 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA
- ZDF (HD)
* Astra 1KR (19,2°E), freq. 11,362 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA

Rakousko - ORF

obrázek Až 240 hodin přímých přenosů z Pchjongčchangu odvysílá ORF eins a poprvé olympijské studio přinese sportovní kanál veřejnoprávního vysílatel ORF Sport+ (380 hodin olympijského obsahu). Celkem tedy na rakouské diváky čeká až 620 hodin ze ZOH!



ORF eins vysílá pro mobilní zařízení bezplatně v rakouském DVB-T2. Na satelitu je vysílání z důvodu omezení vysílacích práv zakódováno a dostupné jen na kartách a modulech ORF.

Polsko - TVP

Polská veřejnoprávní televize TVP (Telewizja Polska) odvysílá na programech TVP1 a TVP2 celkově až 200 hodin přímých přenosů a záznamů ze 23. zimních olympijských her. Dalších 50 hodin obsahu bude z olympijských studií. Celkem TVP nabídne o 70 hodin více obsahu než z předchozích ZOH v Soči 2014.

TVP1 a TVP2 vysílají bezplatně v polském DVB-T. Na satelitu jsou programy součástí nabídek operátorů pay-tv.

Vedle výše uvedených veřejnoprávních vysílatelů a Eurosportu budou ZOH vysílat i další broadcasteři. Článek zmiňuje jen české a slovenské vysílatele plus některé provozovatele ze sousedních zemí.

redakce





Reklama




Vybrané články