Quantcast

PS12: Konec ČT:D/ČT art a Óčko Expres, start Prima Krimi a Seznam.cz TV

| Tisk

logo Společnost České Radiokomunikace (ČRa) provedla změny ve dvanáctém přechodovém multiplexu. V této síti byla ukončena distribuce programů ČT:D/ČT art a Óčko Expres. Místo nich mohou diváci sledovat stanice Televize Seznam a Prima Krimi. Tyto dva programy doposud nebyly dostupné ve druhé generaci pozemního vysílání.

V noci na 1.6.2018 ČRa vypnula v PS12 kombinovaný kanál veřejnoprávního vysílatele ČT:D (Déčko) a ČT art a hudební televizi Óčko Expres. Obě stanice mohou zájemci sledovat z jiných vysílacích sítí.

Jak naladit Déčko a ČT art

Dětský a artový kanál České televize mohou diváci na klasickou pozemní anténu sledovat i nadále. Ve starém DVB-T a formátu MPEG-2/SD jsou obě stanice dostupné v celoplošném multiplexu 1 vedle programů ČT1, ČT2, ČT24 a ČT Sport a vybraných stanic Českého rozhlasu (ČRo).

Dvojkanál ČT je také možné naladit i v nadregionálním multiplexu RS7/MPx1a, což je rozšíření celoplošného multiplexu 1. Stanice ČT:D a ČT art zde vysílají v MPEG-2/SD rozlišení vedle programů ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD. Tato vysílací síť pracuje v DVB-T. Programy ČT opustí tuto síť během čtvrtého kvartálu letošního roku.

logo V některých lokalitách ČR je možné Déčko a Art naladit i z dalších sítí - RS10 a RS20, které mají nízké pokrytí úzení České republiky.

Nejlepším řešením příjmu Déčka a Artu v případě pozemního příjmu je naladění nového přechodového multiplexu PS11, který pracuje v DVB-T2 a programy jsou enkódované v HEVC (H.265). Jedenáctý přechodový multiplex šíří všechny programy jako původní starý multiplex 1. V tomto případě jsou všechny programy v HD rozlišení - tedy ČT1 HD, ČT2 HD, ČT24 HD, ČT Sport HD a ČT:D HD/ČT art HD. I v této síti se nacházejí vybrané programy ČRo.



logo

Jak naladit Óčko Expres

Spuštění dvanáctého přechodového multiplexu ČRa umožnilo zařadit do této sítě i třetí program z televizní skupiny Óčko - tedy Óčko Expres. Bohužel, tento kanál v PS12 k 1.6.2018 skončil. Vysílání ale pokračuje dál s omezeným pokrytím - prostřednictvím RS8 (Regionální síť 8), kterou provozuje rovněž ČRa. Program se v této DVB-T síti vysílá v MPEG-4 v SD rozlišení.

logo

Uvolněná kapacita s novým využitím

Vypnutí stanic Óčko Expres a ČT:D/ČT art umožnilo PS12 rozšířit o jiné programy. Diváci se dnes dopoledne dočkali stanic Televize Seznam a Prima Krimi. Obě tyto stanice se nacházely jen v původním DVB-T multiplexu 3 u operátora Czech Digital Group v MPEG-2/SD kvalitě.

Kanály Prima Krimi a Seznam.cz TV jsou nyní dostupné v PS12 v HEVC (H.265) se zvukem ve formátu HE-AAC. Obě stanice vysílají v rozlišení 960x544. Ve finální DVB-T2 síti chce Televize Seznam vysílat v lepší kvalitě obrazu - v HD rozlišení 1440x1080.

Pro příjem vysílání v DVB-T2 je nutný televizor s podporou DVB-T2 a kodeku HEVC, případně set top box. V některých případech je pro sledování DVB-T2 nutná úprava přijímací antény (rozšíření o nový kanál).

redakce





Reklama




Vybrané články