Quantcast

USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini

| Tisk

V dnešní recenzi si představíme USB tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání, který je vhodný pro satelitní přijímače Formuler S Turbo a Formuler S Mini. Přijímač Formuler S Turbo již byl na webu parabola.cz představen. Výrobcem obou přijímačů je korejská firma Fortis.

Přijímače se liší pouze vzhledem a použitým řídícím softwarem. Formuler S Turbo je jednotunerový UHD satelitní přijímač založený na operačního systému Android 7.0 Nougat. Srdcem přijímače je moderní výkonný čtyřjádrový procesor Hisilicon Hi3798Mv200 od firmy Huawei.


obrázek

▲ Obr č. 1 - USB tuner DVB-T2/C pro přijímače Formuler a Openbox s Androidem

Přijímač umožňuje příjem satelitního vysílání v normách DVB-S a DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K). Přijímač podporuje technologii vylepšení obrazové kvality HDR (High Dynamic Range) 10bit a HLG (Hybrid Log Gamma).

Připojením USB tuneru DVB-T2/C k přijímači dostáváme plnohodnotný kombinovaný přijímač, který kromě satelitního vysílání je schopen přijímat digitální pozemní vysílání v normách DVB-T a DVB-T2. Protože přijímač podporuje kompresi HEVC/H.265 jste tak s tímto USB tunerem připraveni pro nové digitální pozemní vysílání v normě DVB-T2, na které se u nás postupně přejde nejpozději do roku 2021.

Formuler S Turbo představuje kvalitní cenově dostupný UHD přijímač s výbornou obrazovou kvalitou. Navíc implementace Androidu je velmi zdařilá, což se dá říci pouze o Formuleru nebo Openboxu.


obrázek

▲ Obr č. 2 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, ruční vyhledávání pozemních programů na Formuleru S Turbo

Formuler S Turbo má k dispozici jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu. Nahrávání je možné na flash disk nebo externí USB pevný disk. Přijímač má k dispozici tři USB porty, z toho jeden je v provedení vysokorychlostní portu USB 3.0.

Samozřejmostí je také záznam na NAS (síťové datové úložiště). Přijímač umožňuje nahrávat až 3 SD/HD/UHD programy současně a na čtvrtý program se dívat.

Přijímač má k dispozici síťové rozhraní Ethernet 100 Mbit/s, podporuje připojení WI-FI nebo 3G USB adaptéru. Wi-Fi adaptér je součástí balení přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 3 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, seznam programů v DVB-T2 na přijímači Formuler S Turbo

Díky operačnímu systému Android máte přístup do aplikace „Google Play obchod“, kde máme k dispozici více než milión aplikací. Za zmínku jistě stojí plně funkční multimediální prostředí KODI v poslední verzi.

Příjem programů a chování přijímače s USB DVB-T2/C tunerem

Nejprve jsem přijímač aktualizoval na poslední verzi firmwaru 1.6.0, která je k dispozici online na internetu. Výrobce neuvolňuje žádný software pro ruční instalaci. Aktualizace se provádí přímo z menu přijímače a nelze se vrátit na předchozí verzi softwaru.

V případě přijímače Openbox AS4K CI a AS4K je k dispozici na ruském fóru zajišťující podporu pro přijímače Openbox speciální „recovery“ verze softwaru, kterou se dostanete zpět na původní verzi softwaru 1.4.8.


obrázek

▲ Obr č. 4 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, příjem programu ČT1 HD v DVB-T2 na Formuleru S Turbo

V případě přijímačů Formuler tato možnost není a podpora Formuleru se na svém webu vyjádřila tak, že žádný návratový software pro veřejnost nebude publikovat. I když majitelé přijímačů reagovali, že firma Openbox pro svoje přijímače software uvolnila, firma Formuler nezměnila svůj postoj.

Pokud máte zájem o funkční aplikaci Skylink Live nedoporučuji upgrade z verze 1.4.8 na 1.6.0, jinak tato aplikace nebude funkční a jak jsem výše napsal, návrat zpět u Formuleru není možný.

Pro Openbox je již online k dispozici verze softwaru 1.6.7, která přináší možnost příjmu programů multistream v režimu T2-MI. Pokud nemáte C pásmo, tak je Vám tato funkcionalita k ničemu, ba naopak verze 1.6.7 má problémy s příjmem některých programů Skylinku (ČT a RTVS).


obrázek

▲ Obr č. 5 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, programový průvodce

Výrobce o této skutečnosti byl již informován a slíbil nápravu, z tohoto důvodu nebyl pravděpodobně uvolněn tento software pro přijímače Formuler.

Ale zpět k USB tuneru. Tuner se nejlépe detekoval v USB 3.0 portu na zadním panelu přijímače. Není třeba nic instalovat, příslušné ovladače jsou již obsaženy v řídícím softwaru přijímače. V menu přijímače se objeví nová položka pro vyhledávání pozemních programů. Podpora pro kabelové televizní vysílání v normě DVB-C není ještě v řídícím softwaru implementována.

Přijímač umožňuje automatické nebo ruční vyhledávání pozemních multiplexů podle čísla kanálu. Nejprve jsem vyzkoušel automatické ladění programů. Přijímač naladil všechny pozemní multiplexy v normách DVB-T a v DVB-T2 co jsou v mé lokalitě dostupné. Naladil jsem tak i všechny přechodové multiplexy v DVB-T2 a to multiplex č.11 a č.12, které provozuje společnost ČRa a multiplex č.13, který provozuje společnost Digital Broadcasting.


obrázek

▲ Obr č. 6 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, programový průvodce

V přechodovém multiplexu č.11 se vysílají v HD kvalitě v kompresi HEVC všechny programy České televize. Obrazová kvalita je zde vynikající. V přechodovém multiplexu č.12 a č.13 jsou k dispozici komerční programy v qHD rozlišení. V multiplexu č.13 jsou v mé lokalitě příjmu k dispozici v HD rozlišení programy JOJ Family a televize Polar. Přijímač také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.

Ani s ručním laděním pozemních muliplexů podle čísla vysílacího kanálu neměl přijímač žádné potíže. Tuner neumožnuje napájet zesilovač, ten je nutno napájet externě.

Přijímač umožňuje nahrávání ze dvou multiplexů současně, z jednoho satelitního a z jednoho pozemního. Nahrávat lze až 3 programy a čtvrtý sledovat. Omezeni jste dvěma multiplexy, ze kterých nahráváte.

USB tuner lze použít i v PC, detekuje se jako EyeTV stick od firmy Geniatech. Jedná se o typ Geniatech T230. Ovladače pro Windows a příslušný player lze stáhnout na webu výrobce.


obrázek

▲ Obr č. 7 - USB tuner DVB-T2/C pro Formuler S Turbo a S Mini, detailní informace o pořadu

Závěr

USB DVB-T2/C tuner Geniatech T230 je výborný doplněk pro majitele přijímačů Formuler S Turbo, Formuler S Mini, Openbox AS4K CI, Openbox AS4K a Openbox AS4K CI Pro, kteří chtějí přijímat nejen programy ze satelitu, ale také mít možnost příjmu digitálního pozemního vysílání.

Díky podpoře kodeku HEVC/H.265 můžete s tímto tunerem přijímat přechodové pozemní sítě v normě DVB-T2 a samozřejmě i sítě finální, které budou dostupné nejpozději do roku 2021.

Přijímač Formuler S Turbo má vestavěný univerzální dekodér s jednou čtečkou karet a jeden CI/CI+ slot pro vložení dekódovacího modulu, takže jste připraveni i pro eventuální budoucí kódování některých pozemních programů.

Za zapůjčení přijímače Formuler S Turbo s USB tunerem děkuji firmě Pluton elektroprodejna.

Tuner i přijímač je možné si zakoupit na e-shopu prodejce:



* USB DVB-T2/C tuner pro Formuler/Openbox

Maloobchodní cena: 665,- CZK s DPH

* Formuler S Turbo

Maloobchodní cena: 2990,- CZK s DPH

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články