Quantcast

7 procent českých domácností již přijímá DVB-T2

| Tisk

Více než polovina českých domácností přijímá televizní programy na klasickou pozemní anténu. Z toho v novém standardu DVB-T2 přijímá stanice již sedm procent televizních domácností. Většinou na televizoru. Ukazují to výsledky prvního kvartálu Kontinuálního výzkumu, který pro Asociaci televizních organizací zajišťuje společnost Nielsen Admosphere jako nedílnou součást Projektu crossplatformního elektronického měření sledovanosti a konzumace obsahu v České republice. Výzkumu se mezi lednem a březnem 2018 zúčastnilo 3018 domácností.


obrázek

▲ Graf č. 1 - Typ příjmu TV vysílání

Dlouhodobě nejvyužívanější platformou pro šíření televizního signálu je pozemní vysílání (DVB-T). Touto cestou v Česku přijímá televizní vysílání 52 % domácností, které vlastní alespoň jednu televizi. Na druhém místě je příjem prostřednictvím satelitu (22 %), na třetím kabelový příjem (19 %). IPTV přijímá 7 % televizních domácností.


obrázek



▲ Graf č. 2 - Příjem DVB-T2 v Česku

Nový standard pro pozemní příjem TV vysílání, DVB-T2, se v domácnostech adaptuje postupně. Aktuálně ho přijímá 7 % televizních domácností, přičemž 6 % to nejčastěji umožňuje jejich televizor, 1 % k tomu má set-top box. Každá devátá domácnost však ve výzkumu uvedla, že neví, zda DVB-T2 přijímá, nebo ne. Dá se očekávat, že domácnosti v blízké budoucnosti projeví v této otázce větší jistotu, neboť informovanost diváků o přechodu na nový standard neustále roste.

redakce





Reklama




Vybrané články