Quantcast

Antik Sat testuje na satelitu Amos 7

| Tisk

logo Satelitní platforma Antik Sat se možná bude stěhovat na jiný satelit. Košický telekomunikační operátor Antik Telekom, který zmíněnou DTH službu provozuje, zahájil technické testy z nové družice.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z měření na 85 cm parabole

Pro potřeby testů otevřel jeden transpondér na satelitu Amos 7, který provozuje izraelský satelitní operátor Spacecom. DVB-S2 multiplex pracuje na kmitočtu 12,297 GHz na horizontální polarizaci, SR se používá vysoké 45000 ksymb/s, FEC 2/3 a modulace 8PSK.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z měření na 85 cm parabole

V multiplexu se nachází 7 programových televizních služeb, z toho 6 v HEVC (H.265) a jedna v MPEG-4/H.264. Pozice jsou pojmenovány "Test service 4K", "Test Channel 3 SD", "Test Channel 4 SD", "Test Channel 2 SD", "Test Channel 1 HD", "Test service SD - DE" a "Test Service HD - DE". Všechny pozice jsou řádně kryptovány systémem Conax.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z měření na 85 cm parabole

Antik Sat doposud poskytuje své služby DTH ze satelitu Eutelsat 16A (16°E) prostřednictvím společnosti Telekom Austria Group (TAG). Shodou okolností A1 BG, jedna z DTH služeb TAGu, provádí testy na řeckém satelitu Hellas Sat 3 na pozici 39°E. Znamená to, že z pozice 16°E se mohou stáhnout hned dvě platformy.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z měření na 85 cm parabole

Situace je zajímavější u Antik Satu, který patrně hodlá poskytovat své služby přímo - tedy již ne přes tzv. třetí stranu. Tímto krokem může mít pod svoji kontrolou kompletní programovou nabídku a pružně reagovat na požadavky svých zákazníků.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z příjmu na 60 cm parabole po změně parametrů

Z technického pohledu je signál ze satelitu Amos 7 (4°W) na území Slovenska silný. Problémem může být - pokud dojde k přesunu platformy a budou použity stávající parametry - vysoký symbol rate (SR) a vysoký celkový datový tok, což může způsobovat problémy s dekódováním na některých set top boxech.

technické parametry:

satelit: Amos 7 (4°W)
frekvence: 12,297 GHz
polarizace: horizontální
SR: 45000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2


modulace: 8PSK


obrázek

▲ Obr č. 6 - Antik Sat na družici Amos 7 - výsledky z příjmu na 210 cm parabole po změně parametrů

Na satelitu Eutelsat 16A donedávna fungovaly tři české nebo slovenské DTH platformy - Flix TV, Antik Sat a Orange TV cez satelit. Satelitní služba Flix TV ukončila svoji činnost. Antik Sat se nyní patrně poohlíží po nových příležitostech a na pozici 16°E patrně zůstane jediný hráč ze Slovenska - Orange TV cez satelit, který využívá své transpondéry ale část programové nabídky sdílí se zmíněným operátorem TAG.

Aktualizováno 23.11.2018 ve 14:20 hodin: Satelitní operátor Spacecom na základě požadavků společnosti Antik Telecom změnil parametry testovaného multiplexu na SR 30000 ksymb/s a FEC 3/4. Tím umožnil dekódování programů za pomocí modulu Conax na prakticky všech přijímačích s CI slotem (set top boxy a televizory se satelitním tunerem).

redakce





Reklama




Vybrané články