Quantcast

Slovenská STV bude vysílat volně

| Tisk

STVÚstřední ředitel slovenské televize STV Richard Rybníček ve svém 4.vydání kontaktního pořadu Odpovědi z obrazovky (obdoba českého pořadu Volejte řediteli na TV Nova), které vysílala STV1 v neděli krátce před polednem odpověděl čtenáři i na otázky satelitního vysílání STV.

Na otázku, zda STV bude na satelitu vysílat volně alespoň zpravodajství, publicistiku a vlastní tvorbu jako Česká televize, odpověděl, že STV ve spolupráci s Radiokomunikacemi připravuje nekódované satelitní vysílání. Program STV tak budou moci přijímat nejenom diváci v České republice, ale i takřka v celé Evropě pokryté signálem družice EuroBird 1. Více informací ředitel Rybníček však nesdělil. Není tedy jasné, zda půjde o kompletně nekódované satelitní vysílání STV1 a STV2 či nekódované vysílání jednoho okruhu STV či jen o volné šíření vybraných pořadů STV.

Slovenská STV je vysílána od září 2002 na satelitu EuroBird 1 (pozice 28.5°E), na kmitočtu 12,643 GHz (polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4) v rámci platformy Slovak Link. Signál STV je ale kódován systémem CryptoWorks (používá jej i Czech Link). K příjmu je zapotřebí dekódovací karta Slovak Link, kterou lze pořídit u vybraných prodejců se satelitní a anténní technikou na Slovensku ale také v České republice.

Připomeňme, že STV na satelitu vysílá nadále v tzv. zkušebním provozu. Provozovatel paketu Slovak Link vede jednání o oficiální zpřístupnění programů STV1 a STV2 divákům Slovak Linku. Celá jednání komplikují i změny v STV.



Doufejme, že jednání, které trvají již několik měsíců, budou mezi provozovatelem Slovak Linku a STV úspěšná a bude podniknuto vše ve prospěch satelitního diváka.

Informace o Slovak Linku a příjmu českých a slovenských programů ze satelitu naleznete v naší rubrice ČS STANICE.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články