Quantcast

DAB+ se rozšiřuje o síť pro soukromá rádia

| Tisk

logo V České republice vzniká nová vysílací síť pro digitální rozhlasové vysílání DAB+ privátních vysílatelů. Společnost České Radiokomunikace (ČRa) pokrývají novou sítí velká česká města - Prahu, Plzeň, Ostravu a okolí.

V novém privátním DAB+ multiplexu se vysílá celkem 12 soukromých rozhlasových stanic. Tato nová DAB+ platforma je dostupná pro pětinu obyvatel České republiky (20%).

V nové vysílací síti digitálního rozhlasu DAB+ vysílají následující stanice: Radio Impuls, Rockzone, Český Impuls, Radio Dechovka, Frekvence 1, EVROPA 2, Radio ZET, Pigy radio, BLANÍK Praha, Hitradio City, Expres FM, Classic Praha.

Některé z těchto stanic nejsou dostupné v běžném analogovém FM vysílání, takže posluchači DAB+ mají větší možnost výběru stanic.


obrázek

▲ Obr č. 1 - DAB přijímače (foto: parabola.cz)

Rozhlas je posledním analogovým médiem, které na digitalizaci a její rozšíření ještě čeká,“ říká generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan. „Na rozhlasové digitalizaci intenzivně pracujeme společně s Českým rozhlasem a nyní také se soukromými rozhlasovými stanicemi. K rozšíření digitálního rozhlasového vysílání by mělo přispět také to, že DAB+ přijímače jsou již dnes součástí standardní výbavy mnoha nových řad automobilů,“ dodává Vít Vážan.

České Radiokomunikace plánují v nové DAB síti rozvíjet také nové audiovizuální služby, jako jsou mapy se zobrazováním dopravní situace, zobrazování sportovních výsledků a další.



V Praze vysílá síť na kmitočtu 7A (188,928 MHz). V Plzni je dostupná na kmitočtu 6D (187,072 MHz) a v Ostravě na kmitočtu 7D (194,064 MHz).

Pro příjem digitálního pozemního rozhlasového vysílání je nutný přijímač s podporou DAB+. Pro příjem je vhodná anténa, která se dříve používala na třetí televizní pásmo (VHF).

redakce





Reklama




Vybrané články