Quantcast

Kojál a Mikulov vypínají mux 1, komerční končí z vysílače Ještěd

| Tisk

logo V tomto týdnu dochází k významným změnám v pozemním vysílání. Z libereckého vysílače Ještěd končí komerční programy v původním DVB-T multiplexu 2. Na jižní Moravě se naopak vypíná veřejnoprávní DVB-T multiplex 1 z vysílačů Brno - Kojál, Hády a a také z vysílače Mikulov - Děvín.

Liberecko

První důležitá změna přichází v úterý 28. července, kdy minutu před půlnocí se trvale odmlčí komerční programy ze starého DVB-T multiplexu 2 na K52 z vysílače Liberec - Ještěd. Na klasickou pozemní anténu se staršími televizory či set top boxy již diváci nenaladí programy TV Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Prima COOL a TV Prima.

Vyjmenované programy mohou diváci z vysílače Ještěd přijímat v rámci finálního DVB-T2 multiplexu 22 na K28. Pro příjem je nutný novější televizor nebo set top box a případně i úprava anténního systému, který bude rozšířen o nový kanál 28.

Vypínání DVB-T multiplexů na libereckém vysílači bude ukončeno v noci z 19. na 20. srpna, kdy skončí multiplex 3 na K60, který je rovněž využíván pro šíření komerčních stanic. Zapnut pak bude finální DVB-T2 multiplex 23.

Jižní Morava

Ve středu 29. července opět minutu před půlnocí budou vypnuty další DVB-T vysílače - tentokrát pro veřejnoprávní Českou televizi. V uvedený den bude ukončen provoz DVB-T multiplexu 1 z vysílačů Brno - Kojál, Brno - Hády, Brno - Barvičova a také z vysílače Mikulov - Děvín, které pracují v rámci jednofrekvenční síti na K29.

Diváci mohou programy České televize přijímat nyní ve vysokém rozlišení (HDTV) z finálního DVB-T2 multiplexu 21 ze stejných vysílačů na K26. Domácností, kteří již přeladili na programy ČT v DVB-T2, se změny v pozemním vysílání netýkají.



Vypínání starých DVB-T sítí, přechodových DVB-T2 multiplexů a zapínání finálních multiplexů souvisí s postupným přechodem České republiky na nový vysílací standard DVB-T2 a nutnosti uvolnění 700 MHz pásma pro rozvoj mobilních sítí páté generace (5G). Pro televizní vysílání zůstanou v pásmu UHF jen kanály 21 až 48.

Přechod na druhou generaci pozemního vysílání byl spuštěn v listopadu loňského roku vypnutím multiplexu 1 z pražských vysílačů. Vypínání pak probíhalo od ledna do března 2020, kdy došlo k pozastavení přechodu z důvodu nemoci způsobené COVID-19. K restartu přechodu na DVB-T2 došlo na konci května a skončí do konce října 2020.

redakce





Reklama




Vybrané články