Quantcast

Televizní pirátství vzrostlo o stovky procent

| Tisk

Pandemický rok 2020 nahrál televizi, ale kromě rekordní sledovanosti také rekordnímu pirátství. To vzrostlo během podzimu o více než 300 procent. Nelegálně stahovanému obsahu na internetu nahrává nejen lockdown, ale i špatné počasí, které drží mnoho lidí doma.

Pozornost pirátů se od tradičních kinohitů přesunula k nejžádanějším seriálům streamovacích služeb. Filmové premiéry se ve velkém přesunuly na příští rok, jen pár velkých titulů šlo do kin v létě, případně na podzim prostřednictvím internetu. Což samo o sobě nahrálo pirátům, kteří se tak lépe dostali ke kvalitním kopiím.

Popularitu televize dokresluje fakt, že jen v ČR čísla sledovanosti v průběhu roku rostla. Například průměrná denní sledovanost v říjnu ve skupině diváků od 15 let dosáhla na 4 hodiny a 18 minut, což je o 35 minut více než bylo touto dobou v posledních letech zvykem. Celkově je to říjnový rekord za celou dobu sledování, tedy od roku 1997.



Situace je tak trochu paradoxní, protože s rostoucí sledovaností televize vzrostlo i pirátství a to i u lidí, kteří jsou například tradiční návštěvníci kin. Ti jsou sice odkázání na tradiční televizi nebo internet, ale šíře nabídky jejich pozornost tříští. Každá služba má nějaký ten hit nebo trendy seriál, jenže pro běžné uživatele nedává smysl si předplácet všechny služby. Proto i tito diváci v jistý moment začnou obsah nelegálně stahovat,“ popisuje Erika Luzsicza, ředitelka distribuční společnosti AXOCOM.

Výhled na další období není přitom vůbec pozitivní. V zimních měsících je televize v mnoha domácnostech ještě vytíženější, než v jiná období roku. „Vrcholem sezóny bývají svátky oslav konce roku. S nadsázkou lze říci, že tradiční diváci kvůli dlouhé době strávené doma již viděli skoro všechno, proto se budou dožadovat dalšího programu,“ uzavřela Luzsicza.

redakce





Reklama




Vybrané články