Quantcast

Přijímač Philips 6010 s podporou Seca

| Tisk

Přijímač Philips 6010 s podporou SecaO největší překvapení tohoto týdne se postaral provozovatel polské placené televize CYFRA+. V úterý 17.června 2003 uvolnil nový firmware ve verzi 5.02 pro dotované polské přijímače Philips DSX-6010S.

O nových firmwarech pro dotované přijímače Philips DSX-6010S (dále jen Philips) se na stránkách Parabola.cz běžně nezmiňujeme. Tentokrát však uděláme výjimku, neboť novinky, které provozovatel paketu CYFRA+ zveřejnil, opravdu stojí alespoň za zmínku.

Nový firmware pro boxy Philips přinášejí konečně odstraněný problém se zobrazováním nepříjemné hlášky "Přelaďte na kanál Wizja...." při každém novém zapojení přijímače do sítě. Uživatel tak může s novým softem v set top boxu kdykoliv, podle potřeby, nyní přijímač vypnout.

Druhou s/w novinkou, o něco příjemnější, je podpora kódovacího systému Seca/Mediaguard v receiveru Philips.. Otázkou je, proč se provider CYFRA+ odhodlal k 'natažení' podpory Seca do přijímačů Philips? Provozovatel paketu CYFRA+ se zřejmě po nekonečných bojích s hackery rozhodl po plošné výměně dekódovacích karet Seca/Mediaguard1, která proběhla zhruba před rokem, vyměnit i karty Cryptoworks, které používají abonenti bývalé Wizja TV, ALE za karty Seca/Mediaguard2. Po úspěšných taženích CYFRA+ ve změnách klíčů na kartách Cryptoworks dojde zřejmě přece jen k výměně karet, proces se pouze oddálil.

JAK PHILIPS DEKÓDUJE V PRAXI?
Do polského Philipse jsme vložili Gold-wafer kartu naprogramovanou na uvolnění přijímače pro volné programy. Poté jsme kartu vyměnili za jinou gold-wafer, na které byla naprogramovaná nabídka paketů Seca/Mediaguard. Po výměně karty v přijímači se Philips restartoval a ihned dekódoval programy, které vysílají v tzv. Seca1 (viz obrázek, Philips dekóduje francouzký filmový kanál Cine FX).

Problém je, že Philips sám o sobě do receiveru NEuloží jiné programy v kódu Seca, než nabídky CYFRA+. Proto je nutné přenést do receiveru tzv. setting, který přijímači programy 'vnutí'. Jako editor poslouží starý dobrý DSX Edit, který jsme Vám na stránkách Parabola.cz již představili (v rubrice NÁVODY naleznete i podrobný návod, jak přenést setting z/do přijímače). Dále jsou zapotřebí parametry programů - frekvence, polarizace, SR a FEC. Nutné jsou i údaje NID (Network ID), TID (Transponder ID) a SID (Service ID). Tyto údaje lze vyčíst i jiných settingů (např. Dreamboxu). Stejné údaje lze zjistit i ze specializovaných serverů - např. satcodx.com.



JAKÉ PROGRAMY LZE DEKÓDOVAT?
Programů a paketů v tzv. Seca1 již mnoho vysíláno není. Přesto jich je ještě několik k dispozici. Přehled přináší naše tabulka:

DružiceProgram/paketParametry
Hot Bird (13°E)RAI1, RAI2, RAI311766/V, SR 27500, FEC 2/3
Hot Bird (13°E)Mediaset11919/V, SR 27500, FEC 2/3
Hot Bird (13°E)MCM Europe + Mezzo12245/H, SR 27500, FEC 3/4
Hot Bird (13°E)Equidia Pro12380/V, SR 27500, FEC 3/4
Hot Bird (13°E)AB SAT11681/H a 12692/H, SR 27500, FEC 3/4
Amos-1 (4°W)MediaTech (MusicMax, MiniMax, Hír, Pax)11260/H


ZÁVĚR
Provozovatel platformy CYFRA+ uvolnil nový firmware pro polské přijímače Philips s podporou 2 v 1 (Cryptoworks + Seca/Mediaguard), který je k dispozici na družici Hot Bird 13E, na kmit. 10891/H, SR 27500, FEC 3/4 (nutno nastavit jako base freq.). Aktualizace softu v boxu Philips ve stavu stand-by se provede do cca 30 minut. Vzhledem k tomu, že polské receivery Philips jsou k dostání i u nás, mohou být tyto novinky pro některé diváky přínosem. Pro české, slovenské a maďarské verze boxů Philips NENÍ nový firmware určen.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články