Quantcast

Humax CRCI-5500

| Tisk

Korejský výrobce digitálních satelitních a kabelových přijímačů Humax není v České republice a ani na Slovensku neznámý. Již několik let úspěšně prodává několik modelů přijímačů. Kdysi největším šlágrem byl přijímač Humax F1-CI, který si získal velmi slušnou pověst u diváků. Měl 2 sloty pro moduly, 1000 předvoleb, EPG a co je podstatné OSD bylo v češtině. Ale i přes svoje 'neduhy' - možnost uložení max. 100 (resp.200 u přijímačů se SuperSetem) paketů řadilo tento přijímač ve své době k absolutní špičce.

Před necelými dvěma roky přišel korejský výrobce na trh s tzv. třetí generací přijímačů Humax. V nových modelech byl hardware ale i software přizpůsobený danému regionu. Pro Českou republiku, Slovensko ale i Polsko či Maďarsko je nejvýhodnější přijímač Humax CRCI-5500, který splňuje požadavky na uvedené trhy. Přijímač obsahuje 2 sloty pro moduly, má 4000 předvoleb. Mnoho připomínek u starších modelů (Humax F1 CI) směřovalo k EPG (Elektronický programový průvodce) a právě zde soustředil výrobce software svoji maximální pozornost. Výsledkem je kvalitní EPG, kdy si můžeme prolistovat TV program právě aktivní stanice (za předpokladu, že EPG stanice vysílá).

Také příznivce kvalitní reprodukce zvuku potěší Humax CRCI-5500 (ale i další modely z tzv. třetí generace přijímačů Humax). Přijímače totiž obsahují výstup pro dekodér Dolby Digital. Zvukový doporovod DD je zatím vysílán na několika málo stanicích (PRO7, CineDom Deluxe,...), ale lze předpokládat, že počet vysílaných programů v DD v blízké době vzroste.

Stále jsme se nezmínili o největší výhodě přijímače Humax CRCI-5500 - přijímač totiž obsahuje i vestavěný dekodér CryptoWorks. V praxi to znamená, že s tímto přijímačem můžeme bez problémů přijímat české a slovenské programy ze satelitu (Czech Link a UPC Direct).

Zájem o tento model je stále vysoký a korejský výrobce může být spokojen, protože na českém a ani slovenském trhu se doposud nenašel konkurenční model digitálního přijímače, který by nabídl možnosti alespoň srovnatelné s Humaxem 5500.

V poslední době je početná skupina majitelů přijímačů Humax CRCI-5500 malinko znepokojena. Není se co divit, vždyť výrobce vydal v tomto roce pro model CRCI-5500 na rozdíl od jiných modelů pouze jediný software pro upgrade, ve kterém se navíc našlo několik drobných chyb, které doposud nebyly odstraněny.

Co uživatele Humax CRCI-5500 s posledním software nejvíce trápí?

1. Ve stavu stand-by není průchozí signál přes SCART
2. U některých televizorů jde při zapojení přes RGB obraz do červené barvy
3. Ukazatel času přejímá časový údaj z právě vysílaného programu, občas dochází při vypnutém přijímači ke zpoždění hodin
4. České znaky v EPG nejsou na stanicích UPC Direct čitelné
5. EPG zobrazuje jen několik slov z delších textů, nelze využít rozšířené EPG u stanic UPC Direct
6. OSD v češtině obsahuje několik chyb, některá písmena chybí, v některých případech ikonka překrývá český text (nápověda)
7. Nelze naladit paket WorldNet na satelitech Hot Bird
8. Zatím chybí možnost aktualizovat SW ze satelitu


9. Teletext polské TVN nelze dobře přijímat

V některých případech se vyřeší problém nainstalováním starší verze sw (bod 1,2). Starší verze sw najdeme také na www.humax.cz. V ostatních případech musíme stále čekat na nový software.

I přes popsané drobné 'neduhy' modelu 5500 patří přijímače Humax k nejlepším z hlediska spolehlivosti a funkčnosti ve své třídě.
Je jen škoda, že korejský výrobce nevěnuje modelu 5500 patřičnou pozornost. Vždyť má 'pod kontrolou' takřka celý český a slovenský trh. Doufejme jen, že i majitelé modelu 5500 se brzy nového softu dočkají.
Prvním náznakem zlepšení situace se zdá být model Humax 5500 se service ID 8.02 0015.0600, který se v této době objevil na našem trhu.


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články