Quantcast

Humax IRCI-5400: Tipy a triky (2.)

| Tisk

Humnax IRCI-5400Nedávno jsme Vám přinesli první díl Tipů a triků pro populární receivery Humax IRCI-5400 s nainstalovaným softwarem ToH 3.0, který poskytuje velké možnosti nastavení různých parametrů.

Uživatelé, kteří si aktualizují setting z různých webovských stránek si zajisté povšimli, že nastavené hodnoty v menu ToH-Config se po nainstalování nového settingu přepíší na implicitní hodhoty. V takovém případě po instalaci settingu je potřeba hodnoty znovu nastavit podle individuálních požadavků uživatele. Opakovaná nastavení mohou v mnoha případech uživatele odradit od dalších aktualizací settingů. Je tu možnost, jak celé 'znovunastavování' zautomatizovat - použít tzv makra.

Použití maker u běžného uživatele vyvolá zděšení nad nutností se učit programovat. Vytvoření maker pro Humax IRCI-5400 však není vůbec nic složitého. Jde v podstatě o sdělení jednotlivých postupných obslužných kroků přijímači, který si je zapamatuje a všechny vykoná po stisknutí jednoho určeného tlačítka.

K samotné tvorbě maker potřebujeme program 'Humax Macro Editor' (HME, nalezneme jej v sekci SOFTWARE/DOWNLOAD), Humax IRCI-5400 se softem ToH 2.0. Nutností je mít propojený Humax s PC kabelem null modem.

Spustíme program HME. Nejprve si poklepáním pravým tlačítkem nastavíme správný port (nejčastěji COM1). Nahrajeme si do receiveru nejnovější setting, ponechme přijímač zapnutý a v menu ToH-Config nastavíme všechny parametry podle svých potřeb. Na papír je třeba si zapsat postup všech stiknutých tlačítek na dálkovém ovladači od zapnutí přijímače až do kompletního nastavení ToH-Config.

Humnax IRCI-5400



Všechna stisknutá tlačítka 'přeneseme' do počítače kliknutím na příslušná tlačítka na dálkovém ovladači v programu HME. Celý sled instrukcí se objeví v poli 'Macro Command'. Poté vybereme tlačítko, kterým se bude celé automatické nastavování vybírat. Zde bychom si měli dát pozor na výběr vhodného tlačítka (méně používané), nevhodným tlačítkem si můžeme ovládání přijímače znemožnit. Nakonec do pole 'Macro Name' popíšeme naše vytvořené makro. Makro můžeme do přijímače poslat kliknutím na 'SEND'. V případě, že je makro v pořádku, můžeme jej vložit do seznamu kliknutím na 'ADD', uložit makro na disk PC provedeme kliknutím na 'Save' (HDF soubor). Jak jste si mohli povšimnout, v seznamu 'Macros' jsou při spuštění programu uvedena dvě makra. Jsou to QME Modul a EPG Modul, které slouží pro vstup do některých rozšířených menu přijímače. Zde je možnost si upravit (změnit) tlačítko, kterým je vyvoláme.

Vytvořený HDF soubor pak přeneseme do přístroje některou utilitou pro přenos HDF souborů (Formula V3, WDN4OAK+ aj.).
Toť vše. Příště po instalaci nového settingu můžeme stisknutím makro tlačítka automaticky nastavit ToH-Config podle svých požadavků.

ZÁVĚR
Při dřívějším běžném postupu se menu ToH automaticky po instalaci nového settingu přepisuje na předdefinované hodnoty. Vytvořená makra však umožňují 'automaticky' nastavit menu ToH podle navyklých požadavků uživatele přístroje Humax 5400.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články