Quantcast

Gigablue UHD Trio 4K Pro - linuxový combo UHD přijímač s podporou T2-MI a multistreamů

| Tisk

Dnes si představíme nový linuxový combo přijímač značky Gigablue. Jedná se o model Gigablue UHD Trio 4K Pro, který má vestavěný jeden satelitní tuner a jeden hybridní tuner pro příjem digitálního pozemního vysílání a digitálního kabelového vysílání.

Přijímač umožňují příjem satelitních programů v normě DVB-S/S2/S2X, příjem pozemních digitálních programů v normě DVB-T/T2 a také kabelových programů v normě DVB-C.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, přední pohled (foto: výrobce)

Gigablue UHD Trio 4K Pro umožňuje příjem SD, HD a UHD programů v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a HEVC/H.265. Přístroj pracuje ve video rozlišení až 2160p (tzv. 4K) a podporují technologii HDR10 a HLG. Operačním systémem je oblíbená Enigma 2.

Přijímač umožňuje příjem satelitních programu také v režimu multistream (MIS), ale i v režimu T2-MI. Informace o podpoře T2-MI není prakticky nikde uváděna. Právě ladění programů vysílaných v T2-MI přímo z menu přijímače je poměrně výjimečné ve spojení s Enigmou 2.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, zadní pohled (foto: výrobce)

Srdcem přijímače je výkonný čtyřjádrový 64 bitový procesor ARM Cortex A53. Taktovací frekvence procesoru je 1,6 GHz s výkonem 15000 DMIPS, paměť Flash 8 GB (eMMC) a RAM 1 GB (DDR4).

Přijímač má k dispozici jednu čtečku vestavěného univerzálního dekodéru a umožňují nahrávání na externí USB pevný disk, flash disk nebo na vzdálené datové úložiště (NAS).


obrázek

▲ Obr č. 3 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, dálkové ovládání (foto: výrobce)

Přístroj podporuje hybridní televizní vysílání HbbTV a je k dispozici také funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV). Nechybí ani funkce PIP (obraz v obraze).

Přijímač umožňuje přehrávání široké škály multimediálních AV souborů včetně videí s extrémně vysokým datovým tokem. K dispozici je vestavěná Wi-Fi 1200 Mbps a LAN 100 Mbps (v návodu je chybně uvedeno 1 Gbps).

Gigablue UHD Trio 4K Pro je napájený externím napájecím adaptérem 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, přehled kanálů

Popis přijímače

Přijímač je vyráběný v černém provedení s rozměry 280 x 175 x 55 mm. Na předním panelu se nachází čtyřmístný sedmi segmentový displej, LED panel a tlačítko pro zapnutí/vypnutí přijímače.

Na pravém boku přijímače nacházíme čtečku vestavěného univerzálního dekodéru.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, single EPG

Na zadním panelu je jeden F konektor satelitního tuneru, jeden IEC konektor hybridního tuneru, digitální optický audio výstup S/PDIF, jeden USB 2.0 port, jeden USB 3.0 port, vstup pro micro SD kartu, tlačítko „recovery“, kolébkový vypínač a konektor pro připojení externího napájecího adaptéru.

Servisní port RS232 je proveden v podobě jack konektoru. K dispozici je také konektor pro připojení externího IR čidla (je součástí balení). Dále je zde ještě HDMI 2.1 konektor pro připojení k vaší LCD nebo OLED TV a síťové rozhraní Ethernet 100 Mbps.

Součástí balení je instalační průvodce, HDMI kabel a napájecí adaptér 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 6 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, multi EPG

Příjem programů a chování přijímače

Do přijímače jsem nahrál stabilní image Open ATV 6.4. Image z dílny týmu Open ATV považuji pro tuto značku přijímače za nejlepší a jsou podporované výrobcem. Image jsem musel mírně modifikovat, aby plně podporoval HW tohoto přijímače.

K dispozici je novější stabilní image Open ATV 7.3, který pracuje s Pythonem 3.11.2 a ne všechny pluginy jsou zde dostupné. Verze 7.4 a 7.5 jsou beta a jsou vhodné pouze pro vývojáře.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, EPG - podrobné informace o pořadu

Přijímač umožňují uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Vyhledávání kanálů je rychlé, a i přepínání mezi programy je cca 2-3 sekundy.

Satelitní tuner dokázal naladit programy v plném rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s a to v obou normách DVB-S i DVB-S2 (QPSK/8PSK). Je zde použit nový typ Availink AVL62X1. Citlivost/selektivita použitého satelitního tuneru byla výborná a byla testována na příjmu programů BBC HD z pozice 28,2° východně.

Naladění transponderů s velmi vysokou symbolovou rychlostí SR není pro tento tuner žádný problém. Typickým příkladem takového vysílaní jsou multiplexy ruské placené televize MTS na družici ABS 2A na pozici 75° východně, kde se používá SR 45 Msym/s.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, přehled bouquetů

Také ladění programů s nízkými symbolovými rychlostmi proběhlo zcela potíží. Přijímač umožňuje naladit i programy vysílané v nové normě DVB-S2X (aktuálně v této normě není vysílán stabilně žádný program a norma je používána pro přenosové kanály).

Přijímač umožňuje i příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS).


obrázek

▲ Obr č. 9 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, hledání signálu

Multistream (MIS) umožňuje šířit v jednom satelitním multiplexu několik samostatných transportních streamů. To je velmi výhodné pro satelitní operátory, kteří používají tuto technologii jako distribuční linky pro kabelové rozvody nebo pro pozemní vysílače.

Programy v režimu MIS jsou aktuálně k dispozici na satelitních pozicích 33°E, 21,5°E,10°E, 9°E, 5°W a 30°W. Pro příjem programů v MIS zadáváme běžné technické parametry transpondéru, ale navíc musíme zvolit správný PLS mód, PLS kód a číslo streamu.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, prohlížeč pluginů

V režimu MIS se programy, které jsou běžně kódované, vysílají většinou volně. Volně jsou k dispozici některé zajímavé komerční programy, ale i programy veřejnoprávních televizí.

Na pozici 33°E nalezneme multiplex MIS s bulharskými programy, na 5° západně najdeme programy italské veřejnoprávní televizi RAI a zajímavé francouzské multiplexy, kde je řada komerčních kanálů v HD kvalitě nekódovaná.

Italské soukromé kanály jsou k dispozici volně na pozici 9° východně. Mimo jiné jsou zde kanály skupiny Mediaset (Italia1, Canale 5, Rete 4 atd. v HD kvalitě) a atraktivní kanál Super Tennis vysílaný v HD kvalitě. Na této pozici jsou i dva MIS vysílané v normě DVB-S2/16APSK. Příjem transpondérů s modulací 16APSK je s tímto přijímačem bezproblémový. V jednom z multiplexů s modulací 16APSK se vysílá také volně program švýcarské veřejnoprávní televize RTS Un HD.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, plugin ČSFD

Přijímač má také podporu vysílací technologie T2-MI, která se také u distribučních linek používá. Stačí jednoduše zadat v menu běžné parametry transpondéru a k tomu PLP kód a T2-MI PID a tuner vše bez problémů naladí.

V Ku pásmu se jeden multiplex s T2-MI nachází na pozici 33°E, kde se vysílá volně celá řada velmi zajímavých programů z Bosny a Hercegoviny a druhý multiplex s T2-MI najdete na pozici 4,8° východně, který je provozovaný ukrajinským operátorem StarLightMedia.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, HbbTV aplikace TV Nova

Velké využití technologie T2-MI je v C pásmu, a to zejména ruskými satelitními operátory RSCC a RTRN.

Nyní se podíváme na příjem pozemního digitálního vysílání. Vestavěný hybridní tuner ATBM 7821 naladil všechny pozemní digitální multiplexy dostupné v mé lokalitě příjmu v normě DVB-T2. Tuner také naladil rakouský multiplex A v DVB-T2, který je již v mé lokalitě na hranici příjmu.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, multiboot image selector

Díky použitému procesoru Hisilicon má přijímač perfektní obraz na HDMI výstupu.

Dálkové ovládání je povedené, má velká tlačítka, která se dobře mačkají. Tlačítka jsou přehledně rozmístěna. Úhel použití dálkového ovladače je standardní. Pokud použijete image Open ATV 7.3, tak můžete dálkové ovládání používat v režimu Bluetooth, nejprve je však nutné ovladač s přijímačem spárovat.


obrázek

▲ Obr č. 14 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, nastavení transkódování

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, stačí si jen navolit správnou znakovou sadu pro teletext.

Elektronický programový průvodce je v Enigmě 2 perfektní. Informační lišta obsahuje informace o běžícím a následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nijak oříznuty. Vše je otázku skinu, který se rozhodnete používat.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, PiP (2 UHD programy)

České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT by Skylink zobrazovaly v pořádku. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je rychlé, EPG data se ukládají automaticky do flash paměti přijímače.

Jas displeje lze nastavit v menu přijímače. Upravený image Open ATV dokáže zobrazovat v provozním stavu číslo programu a v pohotovostním stavu hodiny (úprava je na Vás nebo na šikovném prodejci, který již vše za Vás připraví).

Lze nainstalovat také plugin FastScan pro rychlé vyhledávání programů satelitního operátora Skylink.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu JOJ Svet HD (platforma Skylink)

Přijímač podporuje funkci mutiboot, lze nainstalovat až 4 image současně a přepínat mezi nimi.

Přijímač samozřejmě umožňuje příjem IPTV vysílání. Doba startu přijímače (bootování) je cca 35 sekund. Na editaci programů v PC používám program Dreamset. Pro komunikaci přes FTP lze použít libovolného FTP klienta.

Ventilačních otvory jsou pouze na spodní straně přijímače. Zahřívání přijímače je minimální. Napájení přijímače je pomocí externího napájecího adaptéru 12V/2A.


obrázek

▲ Obr č. 17 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu iVodárenství TV HD v DVB-T2

Multimédia

Podporu hybridní televize HbbTV je třeba v přijímači doinstalovat online přes menu pluginů. Pracuje rychle a bezvadně. Tradičně jsem zkoušel HbbTV České televize, TV Nova, Prima TV atd. Ovládání je zcela bezproblémové.

Přehrávač videí z Youtube je vhodné používat z pluginu Chromium 2. Přehrávání videí z Youtube, včetně těch ve 4K kvalitě, bylo bez problémů. K dispozici je také funkce hardware transcoding. Ta umožňuje streamování programů po LAN s kompresí MPEG-4 nebo HEVC s voleným video rozlišením a datovým tokem.

Přístroj umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3. Přijímač přehraje AV soubory typů avi, divx, xvid, mov, mkv, ts, wmv, mpeg-4 a flv. Protože přijímač podporuje kodek HEVC/H.265, tak lze přehrát videa s tímto kodekem do rozlišení 2160p. Vyzkoušel jsem řadu testovacích videí v HEVC s různým video rozlišením, všechny videa přijímač přehrál.


obrázek

▲ Obr č. 18 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu Super Tennis HD v režimu MIS (Eutelsat 9B - 9°E)

Přijímač si také bez problému poradil s testovacími MKV soubory s vysokým datovým tokem jako např. „Jellyfish-200-Mbps 10bit.mkv“ v rozlišení 4K (při vyšší rychlosti již obraz nebyl plynulý).

Samozřejmě záleží, na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně. Funkční je i přehrávání DTS audia.

V image Open ATV je také k dispozici funkce PIP (obraz v obraze). Díky silného HW a použitím procesoru Hisilicon je možné zobrazovat v režimu PIP nejen SD nebo HD programy, ale dokonce i dva UHD programy.


obrázek

▲ Obr č. 19 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu BBC Two HD (Astra 2E - britský svazek - 28,2°E)

Můžete si také nainstalovat multimediální prostředím KODI, kde je již používaný originální přehrávač KODI.

Bez problémů jsou funkční populární pluginy jako Archívy CZSK, filmová databáze ČSFD, stahovaní piconů apod.

Spolupráce s externím pevným diskem

Pevný disk není možné do přijímače vestavět. K dispozici je jeden USB 2.0 a jeden USB 3.0 port kam můžete připojit flash disk nebo externí HDD disk. Podporovány jsou formáty EXT4, EXT3, EXT2, NTFS a FAT32.


obrázek

▲ Obr č. 20 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu Channel 4 HD (Astra 2F - britský svazek - 28,2°E)

Pro účely testování jsem zvolil USB pevný disk Western Digital s kapacitou 500 GB. Spolupráce s diskem byla zcela bez problémů. Nahrávání i přehrávání SD, HD i UHD programů bylo také v pořádku.

Tradiční omezení je u současného nahrávání kódovaných programů. Pokud použijete image Open ATV 6.4, kde se používá starý dobrý programovací jazyk Python 2.7.18, tak můžete nahrávat až 3 kódované programy současně a řadu dalších vysílaných volně.

Při nahrávání jste samozřejmě omezeni jedním satelitním transpondérem, nicméně můžete používat pro současné nahrávání ještě hybridní tuner. Takže např. je možné současně nahrávat ČT1 HD z pozemního digitálního vysílání a program Canal+ Sport 2 HD ze satelitu.


obrázek

▲ Obr č. 21 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu RTS Un HD v modulaci 16APSK (Eutelsat 9B - 9°E)

Pokud použijte novější image Open ATV 7.3 s programovacím jazykem Python 3.11.2, tak počítejte s omezením v tomto směru (u tohoto přijímače max. 2 kódované programy současně a softcam OScam se bude chovat nestabilně). Spolupráce s vestavěnou čtečkou dekódovacích karet není s Pythonem 3.x dobře odladěna.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 4x, 8x, 16x, 32x a 64x a 128x. Zpomalené přehrávání je v rychlostech 1/2x, 1/4x a 1/8x. Tyto rychlosti lze změnit přes menu. Navíc je možné si v záznamu vytvářet záložky a pohybovat se mezi nimi.


obrázek

▲ Obr č. 22 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, příjem programu RTV USK v režimu T2-MI (Eutelsat 33F - 33°E)

Pro rychlý přesun lze použít numerická tlačítka na dálkovém ovládání, vhodné pro přeskakování reklamy. Názvy záznamů lze přejmenovat dodatečným pluginem, záznam lze také stříhat a poté přenášet po síti kam potřebujete.

K dispozici je také funkce časového posunu - Timeshift. Programování záznamů je možné buď ručně přes časovač nebo přímo pomocí EPG. Přijímač můžete ovládat přes webové rozhraní, funguje také streamování SD, HD a UHD kanálů po síti např. do PC nebo do jiného satelitního přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 23 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, přehled záznamů na HDD

Spolupráce s vestavěným univerzálním dekodérem

V přijímači je vestavěna jedna čtečka dekódovacích karet univerzálního dekodéru. Dekodér je třeba softwarově oživit, používá se ARM architektura. Bez problému funguje softcam OScam, který je však třeba řádně nakonfigurovat. To platí pro image Open ATV 6.4. Více jsem uvedl výše.

Pod vhodnou verzí OScamu fungují bez problémů naše dekódovací karty ICE/Irdeto Skylink, ICE Irdeto freeSAT by Skylink, karty Irdeto RTVS a karty Conax Antik Sat. Nahrávky jsou samozřejmě nešifrované.


obrázek

▲ Obr č. 24 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, YouTube (v Chromium 2)

Nevýhodou tohoto přijímače je absence CI slotu. Vestavěný dekodér není certifikovaný, tedy provoz dekódovacích karet je bez jakékoliv záruky.

Pro garantovaný příjem programů Skylink jsou aktuálně na trhu satelitní přijímače Kaon MZ-52 a MZ-104 s vestavěným bezkartovým dekodérem Nagravision nebo je k dispozici bezkartový dekódovací modul CAM803 Nagravison.


obrázek

▲ Obr č. 25 - Gigablue UHD Trio 4K Pro, aplikace Net Spped Test

Závěr

Gigablue UHD Trio 4K Pro je výborný UHD kombinovaný přijímač, který umožňuje příjem satelitních programů v normě DVB-S2X a také příjem pozemních digitálních programů v normě DVB-T2/HEVC. Přijímač navíc umožňuje příjem programů vysílaných v režimu multistream (MIS) a T2-MI.

Přijímač poskytuje perfektní obraz a umožňuje díky velmi sinému hardware a použitému procesoru Hisilicon ohromné multimediální využití jako je přehrávání videí s extrémně vysokým datovým tokem v rozlišení až 4K, plnohodnotné využití multimediálního prostředí KODI, funkci hybridního televizního vysílání HbbTV, příjem IPTV programů apod.



Prodejce těchto přijímačů firma Pluton elektroprodejna nabízí tyto přijímače svým obchodním partnerům i koncovým zákazníkům buď přímo v jejich kamenné prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu:

* Gigablue UHD Trio 4K Pro

Maloobchodní cena: 3090,- Kč (doprava zdarma!)

Firma Pluton elektroprodejna dodává linuxové přijímače také na základě přání zákazníka v jejich standardní úpravě CZ EDITION, kde v přijímači je již nainstalován alternativní image s řadou užitečných pluginů a podporou různých dekódovacích karet nebo dle individuálních požadavků tzv. na míru. Samozřejmostí u tohoto prodejce je také poprodejní zákaznická softwarová a technická podpora.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články