Quantcast

Dragon CAM - universální modul

| Tisk

Dragon CAMPro příjem kódované satelitní televize je zapotřebí vedle digitálního receiveru a přístupové karty i patřičný modul - ať už interní či externí. V minulých letech byly se běžně používaly originální moduly, později i předělané originální moduly na jiný systém.

Přízeň uživatelů si získaly receivery s modifikovaným modulem Irdeto (nejznámnější z této kategorie je Humax IRCI-5400/Z), které s FUN, Silver či jinou kartou dekódovaly programy z několika kódovacích systémů. Pro uživatele bylo toto řešení neoficiálníhoi příjmu velmi vítané - divák tak nemusel neustále měnit karty, příp. i moduly v přijímači.

Novou éru dekódování satelitní televize nastavil výrobce Dream Multimedia TV s universálním modulem Magic. Díky jednoduchému upgrade firmware v modulu se stal Magic velmi oblíbený. Úspěchu si povšimla celá řada jiných výrobců satelitních receiverů (např. Kaon, který představil model Xtreme /v minulých týdnech jsme Vám jej představili/). Úspěch Magic modulu ukázal cestu i ostatním a na trhu se objevily např. moduly Matrix, Axas, Universal CAM, Global CAM a další. Nutno podotknout, že většina výrobců universálních modulů nemá licenci k uživání kódovacích systémů ve svém výrobku. Výjimkou je pouze universální modul Alphacrypt, který vedle systémů Irdeto a Betacrypt podporuje také licencovaný kódovací systém Cryptoworks.

Dragon CAMDo kategorie universálních modulů s podporou několika kódovacích systémů patří také DRAGON CAM. Výrobce na svých stránkách (www.dragonmodule.co.uk) uvádí, že Dragon CAM podporuje v aktuálním firmware 0.1 kódovací systémy Irdeto I & II, Viaccess I & II, Seca Mediaguard I & II, Betacrypt, Nagravision, TPS Crypt, @Sky Crypt (SHL Crypt), Cryptoworks, Conax a X v 1 na FUN kartě.

Aktualizace firmware v modulu Dragon nepatří k nejsložitějším. Uživatel bude potřebovat kartu DragonLoader, kterou naprogramuje programátorem Smart Mouse souborem dragonload.exe (je na stránkách výrobce). Naprogramovanou kartu vloží do CAMu a nový firmware nainstaluje přímo z menu modulu.



Jak se ukazuje, první firmware modulu Dragon však není příliš stabilní. Modulu způsobují problémy kanály paketu TPS. Dragon CAM má problémy i s autoupdatem kódů. Očekává se, že nová verze firmware odstraní 'dětské nemoci' z první verze.

redakce
Parabola.cz






Reklama




Vybrané články