Quantcast

Problémy s duálním zvukem u Galaxie Sport

| Tisk

logoČeská sportovní televize Galaxie Sport připravila na podzim několik novinek. Jednou z příjemných novinek se stalo zahájení vysílání tzv. duálního vysílání.

"V kontextu dalšího zkvalitňování programu Galaxie sport jsme přistoupili, na základě řady podnětů našich diváků a Vašich předplatitelů, k možnosti sledovat sportovní přenosy a vybrané magazíny jak v českém, resp.slovenském jazyce, tak v jazyce původního výrobce pořadu. Jedná se o tzv. duální vysílání zvuku, kdy v levé zvukové stopě je vysílána verze v českém, resp. slovenském jazyce, a v pravé zvukové stopě je vysílána verze v původním jazyce. Přípravu této změny jsme Vám avizovali e-mailem dne 2.10.2003 a opakovaně 3.10.2003, s oznámením že realizace proběhne 8.10.2003. V důsledku drobných problémů na trase mezi H.Králové a odbavovacím pracovištěm satelitního signálu jsme duální vysílání zahájili dne 14.10.2003.", píše ing. Jiří Hojgr, jednatel Galaxie Sport, s.r.o.

DUÁLNÍ ZVUK PŘINÁŠÍ PROBLÉMY V KABELOVÝCH SÍTÍCH
Provozovatelé kabelových sítí patrně nevěnovali dostatečnou pozornost zprávě Galaxie Sport a tak se stalo, co se stalo. "Od tohoto data se na nás obracejí někteří diváci s tím, že na svém televizním přijímači mají „smíchány obě zvukové stopy“. Důsledkem je negace původního záměru nabídnutí další služby a snížení kvality našeho programu Galaxie sport. Obojí vede k nespokojenosti našich diváků a Vašich předplatitelů, což jistě není naším společným cílem. Ověřovali jsme proto celou trasu distribuce signálu programu Galaxie sport přes satelit Eurobird I a zjistili, že sestupný signál je v pořádku.", píše ing.J.Hojgr v dopise adresovaném provozovatelům kabelových sítí.

Celý problém s příjmem duálního zvuku u programu Galaxie Sport v kabelových sítích může mít v mnoha případech vysvětlení. Někteří provozovatelé u programu Galaxie Sport divákům distribuují jen mono signál z Eurobirdu, ale se smíchanými oběma zvukovými kanály (levý i pravý).

DUÁLNÍ ZVUK PŘINÁŠÍ PROBLÉMY I ABONENTŮM UPC DIRECT
Druhý problém, o kterém se ing. J. Hojgr nezmiňuje, je příjem duálního zvuku u abonentů placené satelitní služby UPC Direct. Pokud uživatel používá dotovaný receiver Philips DSX-6010S, má o problém postaráno. Přijímač sice podporuje přepínání zvukových podnosných, ale nikoliv levého a pravého kanálu. Uživatel stereofonního televizoru může toto 'slabé místo' přijímače vyřešit přepnutím, či potlačením jednoho zvukového kanálu (levého či pravého - podle preference diváka), za předpokladu, že přijímá programy přes SCART a jeho TV možnost přepnutí má. Abonent, který má jen monofonní televizor, může z Philipse do TV připojit pomocí cinch kabelů jen levý, resp. jen pravý zvukový kanál.

Připomeňme, že "hlavní" je levý kanál, ve kterém je doprovod v českém a slovenském jazyce. V pravém kanále můžeme slyšet originální zvuk.

Kde naladíme program Galaxie Sport?


Česká sportovní televize GALAXIE SPORT vysílá v rámci paketu Czech Link (družice Eurobird 1, 28.5°E), na kmitočtu 12,607 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Stanici nalezneme na parametrech Service ID 5, Video PID 164, Audio PID 96, PMT PID 1028, signál je kódován systémem Cryptoworks.

Galaxie Sport je dostupná i v rámci placené satelitní služby UPC Direct na družici Astra 19.2°E, na kmitočtu 12,382 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Galaxie Sport je na parametrech Serivce ID 20311, Video PID 101, Audio PID 111, PMT PID 100. Galaxie Sport je v tomto případě šířena v základní nabídce 'Rodina'.

redakce





Reklama




Vybrané články