Quantcast

Nastavení paketu WorldNet na přijímačích Humax řady 5xxx

| Tisk

Tento oblíbený paket a programy v něm se v některých případech nedaří běžným způsobem naladit. Poradíme vám jak na to.

Paket WorldNet je vyhledáván zejména studenty cizích jazyků, neboť jsou zde vysílány dva TV programy WorldNet z Ameriky. Programy těchto dvou stanic jsou vysílány jak v americké angličtině, tak i v ruštině či srbštině. V neposlední řadě je paket velmi atraktivní i pro české a slovenské diváky, díky vysílání rádia Svobodná Evropa. Tento paket WorldNet je vysílán na satelitu Hot Bird 4 na pozici 13E na kmitočtu 12,484 GHz, polarizace vertikální, SR 8298, FEC 3/4.

Na našich stránkách jsme Vám nedávno představili užitečnou utilitu pro přijímače Humax - editor Formula. Program, který se může stát Vašim pomocníkem při editaci programů. Pomocí editoru Formula lze poměrně jednoduše spravovat všechny programové předvolby na Vašem Humaxu. Programy lze přesouvat, mazat, přejmenovávat... Možností tohoto programu je hodně. Z přenesených dat naší programové nabídky lze navíc vyčíst zajímavé údaje, které nejsou v MENU přijímače dostupné. Je to například VIDEO PID, AUDIO PID, PID PCR, Service ID (SID), PMT PID a další.U některých softwarových verzí přijímačů Humax (např. i u Humax CRCI5500) se však stává, že některé programy nelze běžně naladit. Co s tím?První možnost je nastavit program pomocí PIDů. K tomu nám postačí znát: družici, kmitočet, polarizaci, SR, FEC, Video PID a Audio PID. To vše stačí, abychom mohli v přijímači Humax v MENU 'Rozšířené hledání' tyto údaje do přijímače pomocí DO zadat. Často je nutné zadávat tyto údaje u tzv. SCPC kanálů, které nevysílají SID (Service ID). K takovým programům patří např. Canal 24 Horas na satelitu Hot Bird1 (13E), na kmit. 11,205 GHz, polarizace horizontální, SR 4000, FEC 3/4, Video PID 4130, Audio PID 4131.

Z neznámých důvodů se však někdy nepodaří naladit některý program ani ručním zadáváním PIDů. K těmto patří i paket WorldNet, který až doposud dělá na některých přijímačích řady OAK Humax problémy a o kterém zde dnes hlavně chceme psát.

Pokud se nám zmiňovaný paket WorldNet nepodařilo naladit automatickým ani ručním laděním, zbývá nám již jen editor Formula, ve kterém program bez problémů naladíme. Je však třeba dodržet následující postup:


1. propojit Humax a počítač pomocí sériového kabelu
2. spustit editor Formula, zvolit STB - Data Upload
3. restartovat Humax
4. po několika minutách bychom měli v PC mít programové nastavení Humaxe v podobě HNF souboru.
5. klikneme levým tlačítkem na položku Transport Stream.
6. nyní klikneme pravým tlačítkem myši na položku Transport Stream a vybereme Add Information.

WorldNet


7. v tento okamžik nás program přesune na konec 'větve' Transport Stream a označená položka. Bude mít tyto počáteční hodnoty 1 | 0 | 0 | Horizontal.

WorldNet


8. klikneme opět pravým tlačítkem na tuto položku v 'Transport Stream' a vybereme edit.
9. Objeví se nám dialog.
10. Nastavíme číslo antény ke které patří příslušný program WorldNet.

WorldNet


11. Dále máme možnost pojmenovat vysílaný paket (Network Name). Můžeme pojmenovat 'WorldNet' či 'DMV'.
12. TS ID nastavíme na 1.
13. Network ID na 318.
14. Frequency (MHz) na 12484.
15. Symbolrates (KS/s) na 8298.
16. Polarization na vertical.
17. FEC na 3/4.
18. V tomto okamžiku jsme nastavili kmitočet i další údaje o vysílaném programu.
Nyní přistoupíme k samotnému nastavení jednotlivých TV programů v paketu.
19. Na levé straně necháme zvolený nově nastavený paket a na pravé straně bychom neměli vidět žádné programy k tomuto paketu. V tento okamžik na pravé straně programu Formula klikneme do prázdného řádku pravým tlačítkem a zvolíme Add Information

WorldNet


20. Nyní bychom měli mít v některých políčkách nuly.

WorldNet


21. V políčku Service Name pojmenujeme program jako 'WorldNet Europe', VIDEO PID nastavíme na 4260, AUDIO PID na 4220, PCR PID na 4260, Service ID na 1, PMT PID na 5001, ostatní políčka nemusíme nastavovat.
22. Opakujeme bod č. 19 a 20
23. V políčku Service Name pojmenujeme program jako 'WorldNet', VIDEO PID nastavíme na 4560, AUDIO PID na 4520, PCR PID na 4560, Service ID na 4, PMT PID na 5340, ostatní políčka nemusíme nastavovat.
24. V tomto okamžiku už máme nastaveny dva TV programy a většinou se nám tím automaticky naladí i rádia (vysílány jsou u TV programu na dalších audio stopách - poznáme to až po přenesení dat do Humaxe).


25. Ještě bychom si mohli naladit i rozhlasovou stanici Český rozhlas 6 - Rádio Svobodná Evropa, které jsou vysílány také v tomto paketu.
26. Tuto rozhlasovou stanici můžeme přidat do seznamu TV programů, či případně k rádiím (zvolením RADIO nahoře téměř uprostřed)
27. Opakujeme bod č. 19 a 20
28. V políčku Service Name pojmenujeme program např. jako 'CRo6-Svob.Evropa', VIDEO PID nastavíme na 0, AUDIO PID na 4432, PCR PID na 4432, Service ID na 271, PMT PID na 5271, ostatní políčka nemusíme nastavovat.
29. Nyní máme nastaveny 2 TV programy a několik rádií včetně Svobodné Evropy. Soubor si podle potřeby uložíme na harddisk (File - Save).
Pro přenos do přijímače zvolíme v MENU STB - Data Download, restartujeme Humax a nově nastavený programový soubor pošleme zpět do Humaxe. Zkontrolujeme přepnutím na příslušný paket i programy.

30. Nejdůležitější krok nakonec - úderem dlaně, například do klávesnice PC (opatrně), vyjádříme radost z vlastnoručně naladěných dříve nedostupných programů a z dalšího vítězství nad složitou technikou. Někdy nás dokáže pořádně potrápit….

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články