Quantcast

TRT 1 HD v paketu Digiturk na 42E

| redakce | tisk

První program turecké veřejnoprávní televize TRT (Türk Radyo ve Televizyon Kurumu) začal vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV) v multiplexu turecké pay-tv platformy Digiturk. Vysílání je šířeno volně ( FTA) a zatím není známo, zda se jedná o dočasnou či trvalou distribuci na kapacitě tohoto operátora.

TRT 1 HD vysílá do Evropy ze satelitu Türksat 3A (42°E), na kmitočtu 11,054 GHz, pol. V. Nedávno bylo spuštěno vysílání multiplexu TRT včetně zmíněného programu ze satelitu Türksat 4A, na kmitočtu 11,794 GHz, pol. V. Toto vysílání je šířeno v tureckém svazku, který pokrývá především Turecko a okolní země. Směrem do střední Evropy signál slábne a příjem tohoto muxu - zejména v Čechách - je prakticky nemožný s parabolami malých rozměrů.

TRT 1 HD - záběr z příjmu stanice z TP platformy Digiturk
▲ TRT 1 HD - záběr z příjmu stanice z TP platformy Digiturk

Na pozici 42°E je také dostupný program TRT 1 v SD rozlišení šířený ze satelitu Türksat 3A na kmitočtu 11,096 GHz z východního paprsku. Příjem je možný i ve střední Evropě s parabolami o průměru kolem 90 cm.

TRT 1 HD vysílá také na kapacitě platformy Digiturk na satelitu Eutelsat 7C, kde může skončit s přechodem operátora na pozici 42°E.

technické parametry - TRT 1 HD:

Türksat 5B (42°E), freq. 11,305 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články